Dansmuseet
 

 

ÖPPEN VISNING: DANCING MEN

Söndagar 13.00

Följ med på öppen visning av Dancing Men. Varje söndag 13.00 gör vi en historisk tillbakablick bland bildkonst, fotografi, filmklipp och kostymer tillsammans med vår kunniga guide Leif Östman. 

Ingår i entrébiljetten. Ingen förbokning.

 

ÖPPEN VISNING: DANSMUSEET OCH ROLF DE MARÉS SAMLINGAR

Söndag 13.00
7 maj

Intendent Constance af Trolle berättar om Rolf de Marés samlingar och ger en inblick i dansens förunderliga värld bland masker, dräkter, konst och filmer. Dansmuseets grundare Rolf de Maré var en av 1900–talets viktigaste svenska kulturpersonligheter och hade hela världen som arbetsfält. Som förkämpe för modernismen inom scenkonsten skapade han Svenska Baletten i Paris 1920–1925. 

Pris: 40 kronor. Ingen förbokning. 

 

BOKA EN PRIVAT VISNING

Boka en privat visning för din grupp eller ditt företag. Dansmuseets permanenta utställning ger en inblick i dansens förunderliga värld bland masker, dräkter, konst och filmer. Dansmuseets grundare Rolf de Maré var en av 1900-talets viktigaste svenska kulturpersonligheter och hade hela världen som arbetsfält. Som förkämpe för modernismen inom scenkonsten skapade Rolf de Maré Svenska Baletten i Paris 1920-25.

Visningstid är cirka 60 minuter och kan anpassas utefter gruppens intresse och behov.

Språk: svenska, engelska och franska.

Pris: 1500 kronor (under museets ordinarie öppettider), 2000 kronor (övriga tider).

Kontakta Margareta Allansson för bokning och information: 08-441 76 55 (vardagar 9.00–17.00) eller info@dansmuseet.se.

 

FÖRBOKADE GRUPPER FÖR BARN OCH SKOLELEVER

Dansmuseet erbjuder visningar, danslekar och workshops för förskolegrupper och förskoleklasser till och med årskurs 9 samt gymnasiet och folkhögskolor. Vi tar även emot grupper med särskilda behov. Dans och visning anpassas efter gruppen. Kontakta Margareta Allansson för bokning och information på 08-441 76 55 eller info@dansmuseet.se.

De program vi erbjuder just nu är:

Visning: En värld i rörelse

För mellan-, högstadiet och gymnasiet

Via masker, kostymer, dockor, konst och film ger vi oss in i dansens fantastiska värld. I samband med visningen visar vi en film på cirka 20 minuter med dansinslag från hela världen.

Dansmuseets permanenta utställning är en interaktiv utställning baserad på museets grundare Rolf de Maré och hans samlingar. Ett spännande besök bland masker, dräkter och filmer från världens alla hörn. Vi har även en tillfällig utställning i galleriet en trappa ner.

Pris 1000 kronor. Programmet tar cirka 60 minuter och visningen anpassas efter gruppen.

Visningen kan kombineras med dansworkshop i hiphop eller västafrikansk dans mot
en extra kostnad (1000 kronor hiphop, 2000 kr västafrikansk dans med live-trummor).

 

Film & samtal: Vad är dans?

Skolbesök för mellan- och högstadiet samt gymnasiet

Dansmuseet besöker skolan med frågeställningen Vad är dans? Under en timme visar vi film med dansinslag från hela världen och sedan har vi tid för frågor och diskussion. Det går även att boka samtal och film med tema Afrika.

Pris skolbesök: 1000 kronor per grupp. Pris heldag (4 grupper) 3000 kronor.

Filmvisningen kan kombineras med en dansworkshop i hiphop eller västafrikansk dans på skolan mot en extra kostnad (2000 kronor hiphop, 3000 kr västafrikansk dans med live-trummor).

 

Visning & dans: Hela världen dansar

För förskola, förskoleklasser och lågstadiet

Följ med oss på en upptäcktsresa i Rolf de Marés fotspår, bland masker, dockor och kostymer från när och fjärran. Vi får en glimt av dansens förunderliga värld, gör en piruett som i balett och sedan virvlar vi runt och stampar i takt till härlig musik från olika kulturer.

Hela världen dansar är ett program där barnen under en timme får en kortare visning av utställningen Rolf de Marés Dansmuseum. Vi tittar på film med dans från olika delar av världen och provar på några enkla danssteg.

Vi kan ta emot grupper med upp till 30 barn och programmet tar cirka 60 minuter.

Pris: 1000 kronor

 

Danslek med Klara och Lejonet Leo

För förskola, förskoleklasser och lågstadiet

Kom så smyger vi ut i djungeln! Med fantasifulla och roliga rörelser dansar vi till trumrytmer från Västafrika. Massor av dansglädje utlovas! Vi börjar med att se film med dans från olika länder i Afrika, allt ifrån imponerande frivoltsdans i Nigeria till maskdans i Burkina Faso.

Vi dansar till live-trummor med musiker från Västafrika.

Pris: 1000 kronor.

Vi tar emot grupper med upp till 30 barn och programmet tar cirka 60 minuter.

 

Danslek Hiphop

För förskola, förskoleklasser och lågstadiet

Tillsammans med Daniel Rörström provar vi på rytmiska danssteg till hiphop-musik. Lätt och lekfullt hittar vi egna sätt att uttrycka oss. Hiphop är en dansstil med mycket attityd och coola grooves. Det blir mycket lek och rörelseträning. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdansen såsom breaking och locking.

Vi tar emot grupper med upp till 30 barn och programmet tar cirka 60 minuter.

Pris 1000 kronor.

 

Danslek Balett

För förskola, förskoleklasser och lågstadiet

Med enkla och roliga övningar lär vi oss grunderna i balett. Carolina Larsson visar en kort film med smakprov på några av balettens superstjärnor. Lätt som en plätt gör vi en piruett och virvlar runt till underbar musik som får oss att känna oss som prima ballerinor och mästerdansörer.

Vi tar emot grupper med upp till 30 barn och programmet tar cirka 60 minuter.

Pris 1000 kronor.

 

Dansworkshop Hiphop

För mellan-, högstadiet och gymnasiet

Hiphop är en rytmisk och utmanande dansstil. Attityd, fotarbete, coola grooves, synkroniserade armrörelser och vågor genom kroppen är självklara inslag. Hiphop är en sammansmältning mellan gamla och nya streetdansstilar och den utvecklas ständigt i takt med att nya stilar dyker upp och musiken förändras. Dessa stilar hämtar sin inspiration från såväl gatan som välpolerade musikvideos.

Daniel visar först en kort film med olika streetdansstilar och berättar om hiphopdansens historia och spridning i världen. Daniel Rörström är en mycket omtyckt och efterfrågad pedagog, dansare och koreograf.

Pris 1500 kronor.

 

Dansworkshop Västafrikansk dans

För mellan-, högstadiet och gymnasiet

En rolig och intensiv dansklass i traditionell dans från Guinea i Västafrika. Workshopen börjar med en introduktion om dans i Afrika och en kort filmvisning. Alhassane Camara är född och uppvuxen i Guinea, Västafrika. Han har under många år arbetat som dansare, koreograf och danslärare i Guinea, Senegal, Gambia och Guinea Bissau. Numera undervisar han och håller workshops runt om i Sverige och Europa. Alhassane är mycket omtyckt för sin pedagogiska förmåga och sin positiva energi. Dansen ackompanjeras av två musiker på djembe och doundoun.

Pris 2500 kronor.

Nivån på dansen anpassas till gruppen. Workshopen är cirka 60 minuter. Dansen kan kombineras med en introduktion av Dansmuseet utan kostnad.

 

Boka en dansworkshop på skolan!

Hiphop: Pris från 2500 kronor.
Västafrikansk dans: Pris från 3500 kronor inklusive musiker.

 

Danspedagoger

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Hela världen dansar, danslek och babydans för bokade och öppna barngrupper.

Carolina Larsson har undervisat i dans sedan mitten på 1990-talet. Hon är utbildad dansare vid Balettakademien och utbildad danspedagog vid Dans och Cirkushögskolan och hennes huvudämnen är klassisk balett och jazzdans. Carolina undervisar på ett flertal dansskolor i Stockholm.

Daniel Rörström är sedan 15 år tillbaka en mycket omtyckt och efterfrågad pedagog, dansare och koreograf. På senare år har han fokuserat på hiphop och stepp nästan uteslutande. Han använder sin stora kunskap om hiphop-dansens historia under klasserna för att ge mening och djup till undervisningen, vilket är mycket uppskattat.

Alhassane (Lansana) Camara är född och uppvuxen i Guinea, men bor sedan flera år i Stockholm. I Guineas huvudstad Conakry dansade och koreograferade han i kompaniet Wassasso. Han har även under många år arbetat som dansare, koreograf och danslärare i Senegal, Gambia och Guinea Bissau. Numera undervisar han och håller workshops runt om i Sverige och Europa. Alhassane är mycket omtyckt för sin pedagogiska förmåga och sin positiva energi.

 

Öppettider

Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt 

Entré

Dancing Men
80 kronor
Fri entré t.o.m. 18 år

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Programverksamhet

Fredag 28/4
ScreenDance Festival
11.00–17.00 International Selection: SHORTS 2
18.00–19.30 International Selection: SHORTS 3
20.30–21.30 International Selection: SHORTS 4

Lördag 29/4
Dansens dag: Workshops med Balettakademien
(förboka på shop@dansmuseet.se)
12.00 Hip hop 
13.00 Locking 
14.00 Jazz 
15.00 Balett
 
Kulturnatt:
18.00–21.00 Utställningen Dancing Men öppen
18.00–21.00 ScreenDance Festival: svenska dansfilmer
19.00 Dansverket Divide 
20.00 Dansverket Divide 
21.00–24.00 Disco med DJ Johanna Beckman

Söndag 30/4
12.00-16.00 ScreenDance Festival: Swedish Selection
13.00 Öppen visning: Dancing Men

Bistro

Dansmuseets restaurang Bistro Rolf de Maré serverar franska och skandinaviska klassiker, lättare lunchrätter, vin, öl, desserter och nybryggt kaffe.

Läs mer på bistrorolf.net

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

Biljetter

Köp biljetter till våra föreställningar via Kulturbiljetter.se eller boka via telefon 08 441 76 51. Du kan även köpa biljetter direkt i museets butik. 

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng