Dansmuseet
 

TANKAR FRÅN EN FLYTTLÅDA fortsättning…

Jag sitter med en Léger i handen. Det är en av hans underbara skisser till de afrikanska figurerna i den märkliga scenskapelsen La création du monde (Världens skapelse) som Fernand Léger gjorde för Rolf de Marés Svenska Baletten i Paris 1923. Just den här vackra skissen är det senaste tillskottet till vår stora, världsberömda Svenska Baletten-samling. Den har en gång tillhört Rolf de Maré och den kom upp på en auktion på Bukowskis i Stockholm förra året. Tack vare ett generöst bidrag från dr Anna-Stina Malmborg Höglund kunde vi förvärva den och införliva den i vår samling. Den kommer att ställas ut när det nya Dansmuseet på Drottninggatan 17 öppnas i sin helhet i slutet av oktober. Anna-Stina och hennes man dr Gunnar Höglund hör till det svenska konstlivets främsta mecenater och har varit och är viktiga stödjande vänner till Dansmuseet.

Flyttlasset från Gustav Adolfs torg har gått. Tack vare transportfirman MTAB:s fantastiska personal gick det på två dagar att flytta över nästan allt från GAT ett par kvarter bort till Drottninggatan. Nu är inte Dansmuseets samlingar enorma (man tänker med fasa hur det måste vara att packa och flytta Nationalmuseum), men det var ändå en bedrift att klara av det med den snabbheten och samtidigt inte ge avkall på säkerheten. Så nu sitter vi här med tusentalet flyttlådor som innehåller konstföremål, arkiv, video- och filmsamling, belysningsteknik, kontorsmaterial, ja vår tekniker Stefans alla skruvar inte att förglömma … Det känns nästan som julafton att börja öppna flyttkartonger och plocka upp innehållet. Visst vet man vad som finns, men det kommer ändå överraskningar, ja visst där var den målningen och där var den vackra masken.

Och nu måste vi packa upp med en väldig fart. Det står lådor överallt, inte minst i de två utställningshallarna i det undre planet som skall öppnas först. Redan 24 maj skall vi förhandsvisa delar av det nya museet med en sommarutställning av den spännande franske fotografen Denis Darzacq. Visst, det kan tyckas galet att öppna en del av museet så snabbt efter flyttningen, men museet kan inte stå helt stängt under sommarsäsongen då det strömmar tusentals människor på Drottninggatan varje dag. Det är ju stadens kanske intensivaste stråk, med mängder av turister som rör sig från Gamla stan upp mot Sergels torg. Här finns en intressant potential av museibesökare och jag hoppas att Denis Darzacqs fotografier kan locka in många av dem. Dessutom, en annan anledning att hålla öppet så snart är att vi behöver intäkterna. Kostnaderna för installationen av det nya museet är i skrivande stund fortfarande delvis ofinansierade. Vi har lyckats få två generösa bidrag från Jacob Wallenbergs Stiftelse och från The Barbro Osher Pro Suecia Foundation, men vi saknar fortfarande ca 2,5 till 3 miljoner.

Elektriker, målare, larminstallatörer … det är en väldig aktivitet i alla hörn. All byggnation som skulle ha varit klar till vår inflyttning 2 april, är inte färdigställd, vilken överraskning! Det gör pressen och stressen ännu större. Den som njuter mest av all aktivitet är nog kanske Charles Korolys terrier Asta. Hon trivs som fisken (!) i vattnet med all rörelse och alla som stannar upp för en gosestund med henne. Charles skapade en omtalad installation av sina scenkostymer hos oss förra året och nu svarar han för utformningen av nya museets permanenta utställning som skall öppna i slutet av oktober. Han är både curator och designer. Fast det där med permanent utställning eller basutställning låter så förtvivlat tråkigt. I stället kallar vi den ”Rolf de Marés Dansmuseum” och så stod det också i guldskrift ovanför entrédörren när Dansmuseet öppnade i källaren på Kungliga Operan 1953. Museets berömda samlingar kommer nu att installeras på ett helt nytt och fantasifullt sätt av Charles och hans team. Charlie är taggad till tusen. Det är en stor förmån för museets personal att få arbeta med en konstnär av Korolys kaliber. Min utgångspunkt för det nya museet var att man inte ska ta med sig något av det gamla, av det som varit. Man måste börja om på nytt. Det var också Rolf de Marés motto. Alltid se framåt, aldrig tillbaka. Drottninggatan 17 skall bli en nystart.

Erik Näslund, museichef

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

På gång

Lördag 13/4 kl. 13
Sista chansen! Lördagsdans för barn: Västafrikansk danslek

Söndag 14/4 kl. 13
Öppen visning av Gastar, Generaler och Gudinnor

Söndag 14/4 kl. 16–20
West Coast Swing

Tis–ons 16–17/4 kl. 13–15
Påsklov: Skuggspelsverkstad

Läs mer om vår programverksamhet

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng