Dansmuseet
 

Rolf de Maré – konstsamlare, balettledare, museiskapare

Rolf de Maré, Dansmuseets grundare, är en av 1900-talets viktigaste svenska kulturpersonligheter som hade hela världen som arbetsfält. Född in i en av Sveriges förmögnaste familjer – hans mormor var Wilhelmina von Hallwyl, skaparen av Hallwylska museet i Stockholm, och han var hennes favoritbarnbarn – hade han möjligheten att förverkliga alla sina intressen och passioner.

I stället för en konventionell överklasstillvaro valde han ett spännande liv i den moderna konsten. Med sin vän Nils Dardel som rådgivare byggde han under 1910-talet upp en av Sveriges främsta konstsamlingar med betoning på modernism i allmänhet och kubism i synnerhet. Verk av Picasso, Braque, Léger, liksom naturligtvis av vännen Dardel, fann vägen från Paris till hans slott Hildesborg i Skåne. Många av dessa verk finns i dag på Moderna Museet i Stockholm.

En önskan om att få något av skönheten i sina tavlor omskapade till dans fick honom att skapa Svenska Baletten i Paris 1920-25. Men den kom framför allt till som en plattform för hans vän den unge koreografen Jean Börlin. Nu blev Rolf de Maré även förkämpe för modernismen inom scenkonsten. Svenska Baletten stod i centrum för det nya som hände inom konsten och en rad av samtidens största namn bland bildkonstnärer, kompositörer och författare – de flesta ur Dardels vänkrets – lockades till Rolf de Marés balett för dess öppna attityd och frihet från konventioner. På sin teater i Paris, Théâtre des Champs-Elysées, lanserade han den unga Josephine Baker som blev en av fransk scenkonsts största stjärnor.

Monsieur Rolf, som Josephine Baker kallade honom, blev en omtalad kulturpersonlighet även i Frankrike. I hans hem syntes den internationella societeten och den stora kosmopolitiska konstnärskrets som var med om att skapa legenden kring 1920-talets Paris. Som öppet homosexuell gick det också bättre att leva i det frigjorda Paris än i det trångsynta Sverige där han utsattes för en presskampanj utan like.

I Paris öppnade han 1933 världens första museum och forskningsinstitut ägnat enbart åt dansen, Les Archives Internationales de la Danse. Det var Jean Börlins plötsliga bortgång i slutet av 1930 som blev den första impulsen till Rolfs dansarkiv och museum i Paris. Men slutresultatet blev mer än en hyllning till Börlin och Svenska Baletten; det blev en dansens egen minnesbank som han inrättade i ett särskilt hus i Passy-kvarteren. AID kom genom åren att samla in material från hela världen om dans i alla former: sceniska, sociala, etnografiska; organisera utställningar, filmvisningar och lecture-demonstrations; fungera som ett centralt institut för dansforskning. Rolf de Maré var mån om att AID skulle vara en rent vetenskaplig institution. Just det efemära i dansen ville han motverka genom att stärka dess roll och status i samhället. Han strävade efter att ge dansen ett större anseende och höja den till samma nivå som de andra sköna konsterna. Därför var han mån om att hans arkiv och museum skulle vara självständigt och oberoende av musik eller teater.

Under 1930-talet reste de Maré världen runt som ambassadör för dansen och som forskningsresande, när han inte vistades på sin kaffefarm i Kenya. I slutet av 1940-talet stängde han sitt dansarkiv i Paris vilket fick en fortsättning i Dansmuseet i Stockholm som han öppnade portarna till 1953. Hans närmaste medarbetare sedan flera år tillbaka, kritikern och impressarion Bengt Häger (1916-2011) blev senare museets förste chef.
 Alltid före sin tid, alltid på språng mot det nya. Kosmopoliten och globetrottern Rolf de Maré avled hastigt på besök hos en släkting i Barcelona 1964, strax före sin 76-års dag. Rolf de Marés namn är känt för många, men aldrig tidigare har hans livsöde skildrats förrän Erik Näslunds stora biografi publicerades 2008 då han för första gången presenterades i helfigur, i alla sina roller, som konstsamlare, balettledare, museiskapare, dansambassadör, men också som öppet homosexuell. Bakom verket, som också rymmer en viktig del av 1900-talets gayhistoria, ligger många år av forskning. Boken publicerades 2009 även på franska och engelska.

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

På gång

Lördag 13/4 kl. 13
Sista chansen! Lördagsdans för barn: Västafrikansk danslek

Söndag 14/4 kl. 13
Öppen visning av Gastar, Generaler och Gudinnor

Söndag 14/4 kl. 16–20
West Coast Swing

Tis–ons 16–17/4 kl. 13–15
Påsklov: Skuggspelsverkstad

Läs mer om vår programverksamhet

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng