Dansmuseet
 

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

Från 1995–2017

Klicka på årtalet nedan för information om utställningarna.

2019

VINTERUTSTÄLLNING – NYHETER I SAMLINGARNA

13 december – 17 februari 2019

Dansmuseets samlingar växer för varje år. Över vintern visar vi de senaste nyförvärven i museets bankhall. Se de spektakulära kostymerna från föreställningen (play). Koncept och koreografi av Kenneth Kvarnström, kostym av Martin Bergström, Helena Hörstedt och Erika Turunen.

Dessutom en vit sidenklänning som använts av dansare Anja Birnbaum i Hommage till Loïe Fuller. Verket framfördes i Stadshusets trappa under Nobelfesten 1992 i en koreografi av Margareta Åsberg. Kostym av Ulrika Wedin. I utställningen visas kostymer samt filmsekvenser från föreställningarna.

...

Läs mer

2018

Om en Viskning,koreograf : Eva Lundqvist,dansare : Vindhäxor, premiär på Teater Replica september 30,2009,dekor : Rolf Hanson, musik : Jonas Lindgren,Ljus : Tarja Ervasti,teknisk ansvarig : Lou Lundqvist dansare på bild : Love Källman och Stephane Mensah

VINDHÄXOR – ETT LEVANDE VÄSEN

4 september 2018 – 6 januari 2019

En berättelseväv av fotografier och projektioner om Danskompaniet Vindhäxor och Eva Lundqvist, dansare och koreograf. Eva har skapat över 40 dansverk för Vindhäxor.

– Min önskan är, att i den korta stund föreställningen varar, förmedla bilder av intensiv närhet, säger Eva Lundqvist. 

Hon har arbetat med dans i större delen av sitt liv och dansens drivkraft förde henne till dansmetropolerna i London och New York. 1977 visades Eva Lundqvists första verk Någon annanstans och i samma veva bildades dansensemblen Vindhäxor. Eva Lundqvist är en av grundarna till ensemblen och har producerat utställningen tillsammans med fotograf Lesley Leslie-Spinks och ljussättare Ilkka Volanen, som även är utställningens formgivare. I utställningen ingår 170 fotografier, flera filmklipp från olika uppsättningar samt två kostymer.

Utställningen har gjorts möjlig med stöd av Konstnärsnämnden, Carina Aris Minnesfond, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Dansmuseet. Stort tack till er och alla dansare med flera som varit med under Vindhäxors 40-åriga resa.

Foto: Lesley Leslie-Spinks

...

Läs mer

balansakter_webben_foto_johan_lehman

BALANSAKTER

12 juni – 2 september 2018 / VERNISSAGE 11 juni kl. 16–18

Kliv in i två lutande rum, filmas och bli en del av verket. I Balansakter lyfts frågor om rörelsefrihet och arkitekturens påverkan på vårt välbefinnande. 

Upplev och studera kopplingen mellan rum och kropp i två lutande rum; det ena lutar i 90 grader och det andra i 10 grader. Rummen filmas i realtid, med en lika vriden kamera, och på en skärm visas den “rättvända” bilden. I den perceptionsförskjutning som uppstår synliggörs gravitationen. Balansakter vänder sig till vuxna och barn och till utställningen finns förslag på övningar att testa i de två rummen.

I utställningen ingår filmerna Weightless och Longing to fly/Longing to fall, som båda tidigare visats under ScreenDance Festival.

Balansakter är en del av ett längre pågående arbete av konstnär och arkitekt Erika Janunger.

...

Läs mer

2017

TornRosa_18_lena_sjoberg_webb

TÖRNROSA – SAGA, DANS OCH DRÖMMAR

17 oktober 2017 – 19 augusti 2018

Det var en gång för länge sedan i ett land långt borta…

Törnrosa är en av världens mest älskade sagor och en av de största klassiska baletterna. Den medeltida berättelsen om den sovande prinsessan har omarbetats under historiens lopp. Nu får den nytt liv på Dansmuseet.

Törnrosa – saga, dans och drömmar är en utställning för hela familjen där den välkända sagan berättas med illustrerade boksidor i storformat och fantasifulla miljöer. Samtidigt visas spektakulära kostymer från tre olika uppsättningar av baletten Törnrosa. Tyngdpunkten i utställningen är Ryska Balettens Törnrosa i London 1921. Även Yngve Gamlins kreationer till Törnrosa på Kungliga Operan 1955 ställs ut.

Illustrationerna i utställningen är skapade av Augustnominerade Lena Sjöberg.

Utställningen vänder sig till både barn och vuxna. Under våren hålls öppna familjevisningar på söndagar kl. 13.00 som ingår i entrébiljetten. 

Läs Svenska Dagbladets recension: “Törnrosas kostymer är en fest för ögat” (2018–01–09).

Bild: Lena Sjöberg (bild beskuren)

BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN TÖRNROSA – SAGA, DANS OCH DRÖMMAR

Klicka på bilden för större format.

Törnrosa26-liten

Törnrosa30-liten

Törnrosa37-liten

Törnrosa57-liten

Törnrosa70-liten

Törnrosa73-liten

Törnrosa78-liten

Törnrosa83-liten

Törnrosa88-liten

Foto: Klara Berggren

...

Läs mer

rullskridskobanan-undersida

Rullskridskobanan

9 december 2017 – 25 februari 2018

Dansmuseet ställer ut en ut sitt största föremål – en 10 meter lång fond, kostymer och kostymskisser till baletten Rullskridskobanan (Skating Rink). Baletten hade sin urpremiär den 20 januari 1922 i Paris och framfördes av danskompaniet Svenska Baletten. Koreograf var Jean Börlin (1893-1930) och scenografi och kostym gjordes av Fernand Léger (1881-1955).

Fonden är en replik från 1969, kostymerna är från Kungliga Operans rekonstruktion 1998 och skisserna är original av Fernand Léger till uppsättningen 1922. Tillsammans skapar de ett minne av Svenska Baletten när den var som mest expansiv. 

Rullskridskobanan handlade om vanliga människor som åker rullskridskor på sin fritid. Det var ett ovanligt tema på balettscenerna. Handlingen grundades på ett poem av Ricciotto Canudo (1877-1923). Skridskobanan kan ses som en bild av världen och mänskligheten. Alla samhällsklasser och olika yrken rör sig på rinken. Under förberedelserna för baletten besökte man folkliga nöjesplatser för att få inspiration.

Den stora fonden är 50 m² och Dansmuseets största föremål. Den målades 1969 på beställning av Moderna Museet inför en utställning om Fernand Léger. Efter utställningen skänktes den till Dansmuseet. Fernand Léger var en kubistiskt influerad fransk målare som hyllar människan och maskinåldern med karaktäristiska oblandade starka färger på stora ytor, episk kraft och prakt.

År 2020 är det 100 år sedan Svenska Baletten hade sin urpremiär och Dansmuseet planerar en stor utställning för att högtidlighålla 100-årsminnet. Än idag känns deras uppsättningar moderna och angelägna.

Se en film om utställningen:

...

Läs mer

dancing-men-undersida

Dancing Men

21 april 2017 – 17 september 2017

“Män dansar inte” påstås det ibland, men fem medelålders män från Tornedalen dansar bastubalett i tv, ett fotbollslag i Östersund tränar balett för att bli bättre i sitt spel, unga killar imiterar popgruppen FO&Os danssteg och numera söker fler pojkar än flickor till Royal Ballet School i London. Finns det en ny tillåtande maskulinitet?

Arbetarpojken Billy Elliots resa in i balettvärlden är just nu aktuell som musikal och sätter fokus på de stereotypa uppfattningar som finns när det gäller män och dans. Killar som dansar hiphop är okej men killar som dansar klassisk balett hamnar utanför det manliga idealet. Få höjer på ögonbrynen när höjdhoppare, brottare, cyklister och skidåkare bär tajta kläder, effektiva för rörelse, men när män dansar balett i trikåer blir det däremot laddat. Vi gör en historisk tillbakablick och ställer frågor om varför det ser ut som det gör.


Läs Svenska Dagbladets recension: “Uppfriskande om mannens plats i dansen” (14-05-2017)
Läs Stockholms Fria tidnings recension: “Dansande män i blickfånget” (28-04-2017)
Läs Scenbloggen, Expressens recension: “…roligt uppbyggd i en fors av bilder, rörliga och stilla”  (26-06-2017) 
Läs Dansportalens recension: “Män som dansar – en sevärd utställning på Dansmuseet” (01-08-2017)

...

Läs mer

2016

Blackandwhite_webb

Noir & Blanc

Utställning 11 november 2016 – 5 mars 2017

1920-talets Paris är en legendarisk epok. Efter första världskrigets slut sökte sig konstnärer från hela världen till staden där allt var möjligt, både inom konsten och i livet. Paris blev en knutpunkt för olika konstriktningar som samsades med varandra. Jazzen intog Frankrike vid fredsslutet och intresset för konst från Afrika exploderade. Allt ”afrikanskt” blev mode även det som knappt hade något med Afrika att göra.

“L’art nègre” blev en kultförklarad konströrelse som nådde sin höjdpunkt med den berömda revyn Revue nègre som Rolf de Maré presenterade 1925. Där lanserade han en ung afro-amerikansk artist vid namn Josephine Baker. Över en natt blev hon en av den tidens mest älskade stjärnor.

Möt Josephine Baker i Dansmuseets stora höstutställning Noir & Blanc. Lär känna många av de populära artisterna, möt konstnären Fernand Léger som på uppdrag av Rolf de Maré gjorde världens första “Ballet nègre”. Se samtidigt hur rasismen frodades i kulten som av konservativa och nationalister beskrevs som “Le virus noir”.

Entré: 70 kronor. Fri entré t.o.m. 18 år.

Curator: Erik Näslund

Öppen visning: Noir & Blanc

Söndagar 13.00 under utställningsperioden 11 november – 5 mars. Ingår i entréavgiften. Ingen förbokning.

Läs SvD’s recension: “Knivskarp bild av rasismen sedd på scen” (15-12-2016)

Läs DN’s recension: “Noir & Blanc på Dansmuseet” (17-01-2017)

...

Läs mer

sommarutställning_undersida

Everything You Can Imagine is Real

BEA SZENFELD
KOSTYMER FRÅN ”HAUTE PAPIER”
och bilder skapade av Kungliga Operan med
STOCKHOLM GRAPHICS
KAROLINA HENKE
CARL THORBORG
STINA WIRSÉN

Utställning 27 maj – 25 september 2016

Med en sax, lite tejp, snöre och tusentals vanliga A4-papper har BEA SZENFELD skapat fantastiskt opraktiska kreationer som tillsammans bildar ”Haute Papier” – den vita kollektionen. De handgjorda kostymerna har burits av artister som Lady Gaga, Laleh och Kungliga Operans dansare, sångare och musiker. För första gången visas en stor del av kollektionen i Stockholm.

– Jag älskar kombinationen Dansmuseet, mina papperskostymer och Kungliga Operan, säger Bea Szenfeld. På samma gång som den är osannolik är den också självklar. Papperskostymer och dans, vi gjört! Genom saxen och kroppen hänger allt ihop, det hårda men underbara hantverket.

En ballerina svingandes i en ljuskrona, musiker bland hundratals resväskor, sångare i Bea Szenfelds papperskostymer och andra scener ställs också ut… Det är bilder av KAROLINA HENKE, CARL THORBORG och STINA WIRSÉN som är skapade för och i samarbete med Kungliga Operan.

POMPE HEDENGREN, creative director på STOCKHOLM GRAPHICS, har under fyra års tid arbetat tillsammans med Kungliga Operan och fotograferna för att skapa den bildvärld du nu är inbjuden att träda in i.

Entré: 50 kronor. Fri entré t.o.m. 18 år.

Press

5 bästa enligt DN Kultur (DN 2016-06-26)
Söndagsintervju med Bea Szenfeld (DN 2016-05-29)

SvD Konstliv-tv: “Szenfeld och Vibskov rör sig mellan mode och konst” (SvD 2016-06-17)
Hallå där Bea Szenfeld: “Visas Lady Gagas björn på utställningen?” (SvD 2016-05-26)

“Modeskaparen Bea Szenfeld ställer ut” (SVT Kulturnyheterna 2016-05-27)

STORT TACK TILL ALLA MEDVERKANDE
Sofia Johansson, projektledare
Ingela Roos, kommunikationschef Kungliga Operan
Erik Näslund, museichef Dansmuseet
Stefan Persson, museitekniker Dansmuseet
Linnéa Isaksson, kommunikatör Dansmuseet
Ludvig Marmsjö, utställningsbyggare Dansmuseet
Birgitta Svendén, VD Kungliga Operan
Johannes Öhman, balettchef
Helena Lindroth, kommunikatör Kungliga Operan
Johan Björnsrud, art director Stockholm Graphics
Jeanette Andersson, bildhanterare Stockholm Graphics
Klara Hedengren, utställningsbyggare Stockholm Graphics
Bente Rolandsdotter, stylist
Johan Bohlin, retusch
Gustav Sjölund, retusch
Sandra Wannerstedt, make up
Amanda Hallams, scenografibyggare
Operans kostym- och rekvisitaförråd
Alexander Andrae, Big Image
P*fect Dance Company

OPERANS ARTISTER
Clyde Emmanuel Archer
Rena Narumi
Jérôme Marchand
Mariko Kida
Anthony Lomuljo
Daniel Norgren-Jensen
Mayumi Yamaguchi
Jeannette Diaz-Barboza
Anna Danielsson
Mikael Magnell
Emma Vetter
Rebecca Labbé
Devon Carbone
Bense Janscula
Carl Jakobsson
Peter Bergström
Elisa Fossati
Eugeniya Gonzales
Sandra Gerdin
Roger Svedberg
Marianne Hellgren Staykov
Florian Voss
Maria Nyström
Kersin Avemo
Daria Ivanova

Kungliga Operans utgåvor är vinnare av Svenska Designpriset, Publishing Priset och Creativity International Awards.

Foto: Karolina Henke (bilden är beskuren)

...

Läs mer

Torsten_Jurell_webb3

…OCH NATTEN KOM! av TORSTEN JURELL

Utställning 5 februari – 1 maj 2016

Konstnären Torstens Jurells utställning på Dansmuseet gestaltar världen som en turnerande marionetteater. Museet invaderas av en brokig samling aktörer – tidlösa, androgyna världsmedborgare. Publiken släpps in bakom kulisserna. Vem drar i trådarna? Vem styr våra steg? 5 februari – 1 maj 2016.

Konstnären Torsten Jurell har bjudits in till Dansmuseet för att uppföra en “2:a Akt” i det projekt (Narrstreck) han har arbetat med i Kina och på Kungl. Konsthögskolan de senaste åren. I utställningen låter konstnären nattens ljus lysa över jorden. I månljuset framträder en annorlunda värld av mekaniska skulpturer, silhuettspel, måleri, foto och ljus.

Under långa perioder har Torsten Jurell vistats bland kinesiska hantverkare och konstnärer i ”porslinsstaden” Jingdezhen i Kina. För att trigga sin nyfikenhet har han sökt sig till denna säregna hantverksstad där trafikljus och lyktstolpar är klädda i höljen av handmålat porslin – en stad med mångtusenårig hantverkstradition, där idag gränsen mellan hantverk, design och konst är upplöst.

Torsten Jurell delar sin tid mellan Sverige och de kinesiska städerna Beijing och Jingdezhen. Jurell har tidigare haft separatutställningar på bland annat Röhsska museet, Östasiatiska museet, Kulturhuset i Stockholm och 798 i Beijing.

Det är med stor glädje som museet samarbetar med Torsten Jurell i en samtida konstutställning. Hans verk reflekteras i Dansmuseets samlingar av äldre föremål från olika kontinenter. Den tusenåriga hantverkstraditionen betonas samtidigt som vi ser vår tid och kultur ur ett helt annat perspektiv, säger museichef Erik Näslund.

Mer information om Torsten Jurell: www.jurell.com

...

Läs mer

2015

Streetstar_FOTO SETAREH SEYDALZADEH_undersida

Urban Exhibition

24 november – 10 januari 2016

Streetstar har under hösten firat sitt 10-års jubileum genom att arrangera projektet Suburban Jam i Stockholm. Projektet får nu sin final på Dansmuseet där fotoutställningen Urban Exhibition – 10 years of urban dance visas i museets ståtliga bankhall. Foton och rörligt material ger tillbakablickar på dansårens höjdpunkter. Fotografer som dokumenterat resan är Setareh Seydalzadeh, Einar Kling Odenkrants, Anders Grönlund och Julia Alekseeva. Filmerna är gjorda av Patrik ”Rio” Monka och Robert Edman.

...

Läs mer

SVANSJÖN_webb_undersida

SVANSJÖN

1 oktober 2015 – 6 januari 2016

En utställning om baletternas balett Svansjön, och hur den ständigt framförs på nytt.
Svansjön är en av danshistoriens mest kända och älskade baletter. Det är ett verk som symboliserar och sammanfattar en hel genre och konstform. Den räknas till balettens klassiker, precis som Giselle, Törnrosa och Nötknäpparen, och fängslar publiken världen över. Förvandlingsmotivet och kampen mellan gott och ont återfinns i sagor och legender i alla tider. Handlingen i Svansjön bygger på en folksaga om en prins som blir förälskad i en ung kvinna som är förtrollad till svan. Denna berättelse i kombination med Tjajkovskijs kraftfulla musik ger ett fantastiskt underlag för dramatik och virtuositet.

Många samtida koreografer lockas av att göra Svansjön i modern tappning. Svenskar som Mats Ek, Fredrik ”Benke” Rydman, Kajsa Giertz och Alexander Ekman har gjort nytolkningar av verket, liksom engelsmannen Matthew Bourne vars manliga svanar gjorde mångårig sensation på West End och Broadway. För att inte nämna filmregissören Darren Aronofsky som gjorde om den till en psykologisk thriller i Black Swan. Svansjön framförs oupphörligt i nya tolkningar, men den sammanbindande länken är i nästan samtliga fall Tjajkovskijs musik. Oavsett om det handlar om högljudda, skalliga svanar, manliga svanar med bar överkropp eller traditionellt befjädrade med tåspets och tyll.

Se utställningstrailern för Svansjön:

I utställningen visas även skälvande svart robotsvan som dansar ömsom harmoniskt och böljande, ömsom dramatiskt och hetsigt till Tjajkovskijs mäktiga musik. Inspirerad av Edgar Degas skulptur (1881) i vax, tyll och sidenband, vibrerar denna fågellika kropp av elektroniskt liv och en ouppnåelig dröm om att få dansa på de stora scenerna som prima ballerina. Musiken är en remodulering av Rothbarts tema ur baletten Svansjön – där havet och orkestern smekts och smiskats av musikteknologi.
Koreografin har skapats i en process där koreografen Åsa Unander-Scharin handgripligen dansat in rörelsen kroppsdel för kroppsdel till musiken – i fyra inspelningar. Kroppen består av två vingar av lättmetall prydda med svarta fjädrar, en kropp av aluminium, svart tyll och kretskort, ett höj- och sänkbart ben samt en mycket rörlig hals av sju motorer med en näbb.
I september 2010 visades Robocygne för första gången under bokmässan i Göteborg och i oktober 2011 ställdes den ut på Dansmuseet första gången. I utställningen dansar den varje hel- och halvtimme!

CRED
Creative Director: Carl Thorborg
Curator: Erik Näslund
Tekniker: Stefan Persson
Teknikassistent: Hasse Persson, Ludvig Marmsjö
Kostymansvarig: Mats Lindgren
Ljus: Jimmy Ström
Videoredigering: Klara Berggren
Datoranimering: Pixelpirates
Grafisk produktion: Stockholm Graphics
Fotografer:
Lesley Leslie-Spinks
Carl Thorborg
Mats Bäcker
Alexander Kenney
Hans Nilsson
Enar Merkel Rydberg

Ett särskilt tack till
Bea Szenfeld & co
Kungliga Operans kostymavdelning
Kungliga Operans scen & teknikavdelning
Kungliga Operans ljusavdelning
Kungliga Operans arkiv
Bildarkivet Nationalmuseum
Big Image Systems
Åsa Unander-Scharin
Carl Unander-Scharin
Lars Asplund, Mälardalens Högskola
Tilda Hedengren Wirsén
Klara Hedengren Wirsén
Stine Christophersen
Sigge Modigh

...

Läs mer

sleepingbeauties2

SLEEPING BEAUTIES – DRÖMMAR & KOSTYMER

Ryska Baletten i Paris 1909-1929
25 oktober 2013 – 16 augusti 2015

Dansmuseets tillfälliga utställning utgår från museets praktfulla kostymsamling från den legendariska Ryska Baletten i Paris som under tjugo år, 1909-1929, gjorde balett till högsta mode och influerade en hel värld. Ryska Balettens fyrverkeri av färg, form och sensualism speglas i kostymprakten. Balettens ledare Sergei Diaghilev styrde kompaniet med järnhand, ledd av sin goda smak och sitt öga och öra för att föra samman berömda konstnärer som Léon Bakst, Giorgio de Chirico, Mikhail Larionov och Henri Matisse.

Utställningen fick en delvis ny utformning våren 2015, där syskonparet Nijinsky, den legendariske Vaslav och hans något mindre kända syster Bronislava, båda epokgörande koreografer, hamnar i fokus.

...

Läs mer

2014

sleepingbeauties2

SLEEPING BEAUTIES – DRÖMMAR & KOSTYMER

Ryska Baletten i Paris 1909-1929
25 oktober 2013 – 16 augusti 2015

Dansmuseets tillfälliga utställning utgår från museets praktfulla kostymsamling från den legendariska Ryska Baletten i Paris som under tjugo år, 1909-1929 ...

Läs mer

2013

DENIS DARZACQ

24 maj – 8 september 2013

Dansmuseet öppnade i delar av sina nya lokaler den 24 maj med en stor fotoutställning med verk av den spännande franske fotografen Denis Darzacq.

...

Läs mer

2012

UNSPOKEN – DET OUTTALADE

1 februari – 10 mars 2013

En videoinstallation av David och Hi-Jin Hodge
Under drygt två års tid bjöd David och Hi-Jin alla som besökte deras hem eller studio a ...

Läs mer

Korolys Kostym Drama

10 februari – 30 december 2012

Charles Koroly bygger nya världar i Gallerie de Maré på Dansmuseet. Följ med på en svindlande upptäcktsfärd i Korolys magiskt förtrollande installation. ...

Läs mer

STRINDBERG I DANSEN

Ny miniutställning på Dansmuseet 2012

Med anledning av hundraårsminnet av Strindbergs bortgång, visar Dansmuseet en liten utställning på temat Strindberg i dansen.

...

Läs mer

2011

 

MATS EK – SEDD AV FOTOGRAFEN LESLEY LESLIE-SPINKS

27 maj – 25 september 2011

Mats Ek är i dag en av världens mest framgångsrika koreografer. Sedan debuten 1976 med Kalfaktorn och Sankt Göran och draken för Cullbergbaletten har hans ...

Läs mer

 

Konsten kan inte dödas – Även om Pol Pot försökte

En berättelse i bild om den kambodjanska dansen av Anders Jirås
25 mars – 8 maj 2011

För ett årtusende sedan blomstrade Khmercivilisationen i Sydostasien och dess arv formar fortfarande områdets konst och kultur. Bortsett från arkitekturen ...

Läs mer

2010

ANNA DUNCAN: 
I ISADORAS FOTSPÅR

12 november 2010 – 27 februari 2011

Hon var lika berömd för sin barfotadans i nästan genomskinliga tunikor som för sina radikala idéer om förhållandet mellan könen. Hon var en orädd före ...

Läs mer

TONIGHT

Fotografier av Elis Hoffman
1 – 31 oktober 2010

”Jag bestämde mig för att turnera runt Sverige med olika dansband. Efter ett tag märkte jag att det inte var banden som intresserade mig utan människorna ...

Läs mer

MASKENS VÄRLDAR

En utställning om masktraditioner från Karnevals- och Maskmuseet i Binche, Belgien
31 maj – 19 september 2010

I alla kulturer och i alla tider har människor använt masker som en del av sitt kulturella uttrycksregister. Masken har haft sin givna plats i riter och cerem ...

Läs mer

RYSKA BALETTEN I PARIS

1909 – 2009

Kostymer från Diaghilevs Ryska Baletten i Paris. Jubileumsutställning 29 maj 2009 - 25 april 2010. Dansmuseet uppmärksammar 100-årsminnet med en färgspraka ...

Läs mer

2009

STOCKHOLM – TOKYO och däremellan

Fotoutställning av Bengt Wanselius
20 februari – 19 april 2009

Bengt Wanselius är en av våra mest framgångsrika fotografer inom scenkonstområdet med uppdrag från ledande tidningar och förlag i Sverige och utomlands. H ...

Läs mer

Rolf de Maré

Konstsamlare Balettledare Museiskapare
19 september 2008 – 1 februari 2009

Rolf de Maré föddes 1888 i Stockholm som dotterson till Sveriges rikaste kvinna Wilhelmina von Hallwyl och växte upp i aristokratiskt överflöd i Hallwylska ...

Läs mer

2008

Dansösen med dockorna

Annelise Frankfurt 1926-2007 – ett märkligt människoöde.
En miniutställning som pågår hela 2008.

Annelise Frankfurt föddes i Wien 1926 där hon växte upp tillsammans med sin sex år äldre bror Heinz i ett av de kultiverade judiska borgarhem som i hög gr ...

Läs mer

ABSOLUT PINA

En fotoutställning av Gert Weigelt om Pina Bausch och Tanztheater Wuppertal
13 Juni – 31 Augusti 2008

Sedan 1975, året då Pina Bausch slog igenom med SACRE du PRINTEMPS, har jag följt Tanztheater Wuppertal och alla pjäser som Pina ...

Läs mer

Dorota Krakowska – Linoleumsnitt

Antropomachia, videoinstallation av Leszek Danilczyk / Dorota Krakowska
Utställningscurator, Johanna Ocias
9 maj – 1 juni 2008

Dockor, antropomorfa varelser, marionetter – det är de motiv Dorota Krakowska använder för att kunna tala om det hon är mest intresserad av: människan oc ...

Läs mer

Birgit & Birgit 100 År

Jubileumsutställning 18 januari – 27 april 2008

Två starka kvinnor
Två temperament
Två pionjärer inom 1900-talets svenska dans

...

Läs mer

2007

NICHOLAS ROERICH

från Ryssland till Himalaya
28 september 2007 – 6 januari 2008

Målare, arkeolog, forskningsresande, visionär, fredsaktivist… Nicholas Roerich (1874-1947) var en märklig konstnär och humanist, ryss, född i S:t Petersb ...

Läs mer

WILD STYLe hiphop

Dokumentär fotoutställning
25 maj – 9 september 2007

Fotografen Charlie Ahearns dokumentära bilder från South Bronx tagna under Hip Hop:ens pionjärtid ställs ut på Dansmuseet. Det är bilder tagna under slute ...

Läs mer

Alphonse mucha

I virvlarna av Art Nouveau
2 februari – 29 april 2007

För första gången i Sverige presenteras den världsberömde tjeckiske jugendkonstnären Alphonse Mucha (1860–1939) i helfigur. Det säger något om Muchas ...

Läs mer

2006

SCENRÄVAR OCH ANDRA DJUR PÅ SCENEN

11 oktober 2006 – 14 januari 2007

I höst hälsar Dansmuseet barn med vuxna välkomna till en utställning om djur på scenen.
Är djur som människor? Frågeställningen har aktualiserats ...

Läs mer

BIRGIT NILSSON 1918–2005

En minnesutställning
16 juni – 17 september 2006

Det närmaste Birgit Nilsson kom dansen var väl när hon gjorde De sju slöjornas dans i Salome. Men nu är Dansmuseet i Stockholm ett museum för dans, teater ...

Läs mer

NORRDANS 10 ÅR

En jubileumsutställning
5–31 maj 2006

10 åriga NorrDans i Härnösand firas med ett suggestivt bild- och ljusspel på Dansmuseet i Stockholm. En hyllning till nyskapande dans och NorrDans sett gen ...

Läs mer

2005

A JONAS ÅKERLUND EXPERIENCE

11 november 2005 – 26 mars 2006

Jonas Åkerlund är en av Sveriges stora exportframgångar inom film, men väldigt få har sett omfattningen av hans arbete. I höstens utställning får vi fö ...

Läs mer

MAGISKA MASKER

17 juni – 23 oktober 2005

Dansmuseet har en av världens främsta samlingar av kompletta afrikanska masker, det vill säga med tillhörande dräkt, och den kan vi nu visa för första g ...

Läs mer

NAVIGATION

5–29 maj 2005

NAVIGATION – en interaktiv koreograferad utställning där publiken kan stiga in i och samspela med virtuella kroppar, rörelse och musik. Ut ...

Läs mer

ALL VÄRLDENS DOCKTEATER!

Marionettmuseet gästar Dansmuseet med teaterdockor från hela världen. Nationella traditioner, olika ämnen, utförande, åldrar och speltekniker har valts ut ...

Läs mer

MAN IN MOTION

Mannen som tog steget mot den rörliga bilden
Pionjärfotografen Eadweard Muybridge presenteras på Dansmuseet
11 mars – 1 maj 2005

Den brittiskfödde fotografen Eadweard Muybridge (eg. Edward Muggeridge, 1830–1904) blev i slutet av 1800-talet oerhört omtalad för sina studier av människ ...

Läs mer

2004

DRESSED FOR SUCCESS

 – DESIGN CHRISTER LINDARW

26 november 2004 – 27 februari 2005

Dansmuseet inbjuder till en kostymfest utan like med kreatören Christer Lindarw I centrum. I snart trettio år har han förtrollat oss från scenen med glitter ...

Läs mer

SOUTH AFRICA VIA DOLOROSA

Elisabeth Ohlson Wallin
10 september – 7 november

Elisabeth Ohlson Wallin har varit fotograf sedan 1980 och fick sitt genombrott med utställningen Ecce Homo 1998. Ecce Homo handlade om Jesus och homosexuella. ...

Läs mer

Robert Wilson

Selected works
10 juni – 5 september 2004

Dansmuseet visar under sommaren ett urval verk av Robert Wilson med temat skulpturala stolar och objekt. Som uppföljning till förra årets galleriutställning ...

Läs mer

Överdådets konst II

Kostymer från Diaghilevs Ryska Baletten i Paris
19 maj – 29 augusti 2004

En färgsprakande fanfar av kostymer från en av 1900-talets viktigaste epoker då den Ryska Baletten i Paris under Serge Diaghilev gjorde balett till högsta m ...

Läs mer

Raw Power

– and endless stills

Fotografier av Mats Bäcker
12 mars – 2 maj 2004

Mats Bäcker är sedan ett kvarts sekel en av Nordens ledande fotografer inom scenkonst. Han började fotografera punkrock i Lund under sent 1970-tal för press ...

Läs mer

2003

Masker och myter i Indonesiens övärld

19 november 2003 – 29 februari 2004

Dansmuseet presenterar sin stora samling från Indonesiens övärld. Samlingen skapades av museets grundare, Rolf de Maré (1888–1964), som 1938 reste till Su ...

Läs mer

Trädets själ – formens renhet

26 september – 2 november 2003
Skulpturutställning av brasilianske konstnären Elim Dutra

Från Brasiliens väldiga, tropiska skogar hämtas materialet till den stora utställning skulpturer som Dansmuseet visar i höst. Skulpturer som andas trädets ...

Läs mer

Jubileumsutställning: Stockholm – Paris

23 maj – 14 september

Museets jubileum firas med en stor konstutställning kring museets grundare Rolf de Maré (1888–1964) och hans liv i konsten som samlare, balettledare och mus ...

Läs mer

Irving Penn

Two visions of the nude

21 februari – 11 maj 2003

En fotoutställning med omtalade naketstudier av den legendariske amerikanske fotografen Irving Penn som kombinerar ett urval av hans serie Earthly Bodies från ...

Läs mer

Sidenom

24 januari – 9 februari 2003

En utställning om den världsberömda dansaren Virpi Pahkinens fantastiska kostymkreationer. Dansmuseet inleder jubileumsåret med fokus på en av vår tids me ...

Läs mer

2002

Alexandre Benois och Konstens värld

En guldålder i rysk konst
Rysk konsthöst 13 sept 2002 – 12 jan 2003

Grupperingen Konstens värld (Mir iskusstva) åstadkom åren omkring 1900 i ryskt kulturliv en blomstringstid, som sträckte sig från måleri och skulptur till ...

Läs mer

Body & Soul

Fotografier av Gert Weigelt
Sommarutställning 31 maj – 25 augusti 2002

Gert Weigelts fotokonst speglar olika stadier av hans karriär, som fört honom från en första tid som dansare till studier i fotografi i Köln. Denna bakgru ...

Läs mer

Isabel Muñoz

Kropp – Fragment
22 februari – 21 april 2002

För första gången i Norden äger en separatutställning rum med den världsberömda katalanska fotografen Isabel Muñoz. Hon har kommit att fascinera en hel ...

Läs mer

2001


Svenska konstnärer tecknar dansare

9 december 2001 – 27 januari 2002

Det är en svår konst att i stunden snabbt fånga det karaktäristiska hos en gestalt på skissblocket. Än svårare är det att fånga en dansare i rörelse. ...

Läs mer


Kostymer för Kärlekssagor

Eva Ek-Schaeffer tolkar två Cullbergbaletter
9 december 2001 – 20 januari 2002

Med anledning av den stora utställningen av textilkonstnärinnan Eva Ek- Schaeffers bildvävar, "Saga, myt och människa" på Waldemarsudde, vill Dansmuseet up ...

Läs mer

Rum i rörelse

Margaretha Åsberg – från Operan till Moderna dansteatern
14 september – 25 november 2001

Dansmuseet inleder höstens utställningsprogram i Galleri de Maré med utställningen Rum i rörelse. Få koreografer har som Margaretha Åsberg använt konstv ...

Läs mer

Odödliga Gestalter i Mittens rike

Kinesisk teatertradition i jingju (s.k. pekingopera)
20 juni – 26 augusti 2001

Dansmuseets sommarutställning inbjuder till ett färgsprakande möte med den världsberömda jingjuteatern (s.k. pekingopera). Denna klassiska och mycket folkk ...

Läs mer

Konkret

Rörelser i nordisk konst under 1900-talet
27 april – 4 juni 2001

I dans, musik och bildkonst – 20-talet kännetecknas bland mycket annat av en uppluckring av gränserna mellan dessa konstyttringar. Svenska Baletten i Paris ...

Läs mer

2000

Vaslav Nijinsky

Legend och modernist – dansaren som förändrade världen
3 mars – 21 maj 2000

I år är det femtio år sedan Vaslav Nijinsky gick ur tiden i London, 61 år gammal. Dansmuseet hyllar dansaren som förändrade världen med den första stora ...

Läs mer

Tango

En konstutställning om ett kulturfenomen
15 oktober 1999 – 30 januari 2000

Intresset för tango ökar i dag, det går nästan att tala om att en tangokult sveper över världen. Dansmuseet vill med sin utställning "Tango" spegla tango ...

Läs mer

1999

Toulouse-Lautrec

och La Belle Epoque
27 maj – 19 september 1999

Nya Dansmuseet har öppnat på nytt med en stor utställning om Henri Toulouse-Lautrec, aristokraten, krymplingen, målaren, som blivit världsberömd för sina ...

Läs mer

1998

Jag behöver rymd

5–27 september 1998

Dansmuseet presenterar "Jag Behöver Rymd", en utställning om och med svensk modern dans. Dansmuseet har ställt sina lokaler till förfogande för tre koreogr ...

Läs mer

Lennart Mörk

Retrospektivt 40 år i bild och teater
6 mars – 18 juni 1998

"Varför har du inte kommit tidigare?" undrade Alf Sjöberg när Lennart Mörk som 25-åring kom upp till Dramaten och visade sina skisser till Carl Jonas Love ...

Läs mer

Kungliga Baletten 225 år

Tradition och förnyelse, från tyllkjol till T-shirt
5 juni – 5 juli 1998

Baletten på Kungliga Operan jubilerar och Dansmuseet sällar sig till gratulanterna med en exposé över dansen som gått över tiljorna i tre hus, Bollhuset i ...

Läs mer

1997

Afrikanskt

Maskens magi 30 maj – 21 december 1997

Maskens Magi är temat för museets stora utställning med afrikanska masker som fortsätter under hela hösten 1997. Den kan visa något så sällsynt som ett ...

Läs mer

1996

Einar Nerman

Divor & Divaner
6 december 1996 – 13 april 1997

Om man säger Solstickan så vet säkert alla vem Einar Nerman är. Hans världsberömda etikett för tändsticksasken torde vara världens mest reproducerade k ...

Läs mer

Överdådets Konst – The Art of Extravagance

Kostymer från Diaghilews Ryska Baletten i Paris
27 maj – 27 oktober 1996

Systrarna Elliott gjorde det. Alla andra gjorde det också, lät sig förföras och inspireras av den Ryska Baletten i Paris under Serge Diaghilew som från sin ...

Läs mer

1995

Anna Duncan

I Isadoras fotspår

10 november 1995 – 10 mars 1996

“I mitt liv har det bara funnits två motiv – kärlek och konst”
Isadora Duncan

Hon var lika berömd för sin barfotadans i nästan genomskinliga tunikor som för sina radikala idéer om förhållandet mellan könen. Hon var en orädd före ...

Läs mer

Svenska Baletten i Paris 1920–1925

3 mars – 20 augusti 1995

Mellan 1920 och 1925 stod den Svenska Baletten i Paris i centrum för det nya som hände inom konsten. De 24 baletter som ledaren Rolf de Maré och hans koreogr ...

Läs mer

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

På gång

Lördag 13/4 kl. 13
Sista chansen! Lördagsdans för barn: Västafrikansk danslek

Söndag 14/4 kl. 13
Öppen visning av Gastar, Generaler och Gudinnor

Söndag 14/4 kl. 16–20
West Coast Swing

Tis–ons 16–17/4 kl. 13–15
Påsklov: Skuggspelsverkstad

Läs mer om vår programverksamhet

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng