Dansmuseet
 

Rolf de Maré

Konstsamlare Balettledare Museiskapare
19 september 2008 – 1 februari 2009

Rolf de Maré föddes 1888 i Stockholm som dotterson till Sveriges rikaste kvinna Wilhelmina von Hallwyl och växte upp i aristokratiskt överflöd i Hallwylska palatset. Han umgicks i den internationella societeten och bland dåtidens konstnärer i Paris och började samla verk av Picasso, Braque, Léger, Brancusi, Dardel med flera. I hans hem i Paris trängdes dåtidens kändisar som Rudolph Valentino, Gloria Swanson och Isadora Duncan. Samtidigt intresserade han sig för dans och lärde känna koreografen Michail Fokin, berömd genom Ryska Baletten. 1920 skapade han Svenska Baletten med dansaren Jean Börlin som koreograf.

Under fem år producerade han 23 konstnärligt banbrytande uppsättningar med hjälp av en rad konstnärer, musiker, författare och filmare som alla skulle komma att bli världsberömda. Efter att baletten lagts ner fortsatte Rolf att arbeta för dansen och på 1930-talet grundade han i Paris världens första forskningsinstitut för dans Les Archives Internationales de la Danse (AID), ordnade en rad utställningar och organiserade koreografitävlingar samt samlade in material om dans från hela världen. Rolf de Maré gjorde en unik insats genom att filma och dokumentera danskulturer, framförallt i Indonesien. Han lanserade blivande världsstjärnor som Josephine Baker, startade världens första tidning för herrmode, Monsieur, och drev i många år en kaffefarm i Afrika.

Rolf de Maré öppnade 1953 Dansmuseet i Stockholm; världens första och hittills enda museum för dans. Han avled 1964 i Barcelona. Sin förmögenhet testamenterade han till Dansmuseet och de främsta verken i sin konstsamling skänkte han till Moderna Museet i Stockholm. I samband med utställningen publiceras en ny biografi Rolf de Maré Konstsamlare Balettledare Museiskapare skriven av Dansmuseets chef Erik Näslund, utgiven på bokförlaget Langenskiöld.

* Foton:
1. Rolf de Maré
2. Rolf de Maré filmar i Indonesien 1938
3. Rolf de Maré och Jean Börlin i 
slutscenen av René Clairs film Entréacte som ingick i Svenska Balettens Relâche 1924

Tillbaka

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt 

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng