Dansmuseet
 

Korolys Kostym Drama

10 februari – 30 december 2012

Charles Koroly bygger nya världar i Gallerie de Maré på Dansmuseet. Följ med på en svindlande upptäcktsfärd i Korolys magiskt förtrollande installation. En exposé över 30 års skapande inom teater, dans och film.

Koroly började tidigt måla och hade sin första utställning i Santa Barbara, Kalifornien vid endast 14 års ålder. När han var 19 flyttade han till London och gick på Hornsey College of Art och kom senare till Sverige där han studerade vid Teckningslärarinstitutet och Dramatiska Institutet.

Koroly debuterade som scenograf vid Uppsala Stadsteater 1982. Därefter har han skapat 125 produktioner på bland annat Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholms Stadsteater med regissörer som Ingmar Bergman, Lars Norén och Colin Nutley, samt ett flertal produktioner i Europa.

Det skall vara tre ord

Korolys kostym drama. För den här installationen vill visa att var och en av Charles Korolys fantastiska kostymer är ett uttrycksfullt drama. De nöjer sig inte med att vara dekorativa element. De bjuder ut sig, tar plats, men infogar sig samtidigt i en helhet. De ger skådespelarna hud och kropp, näring och energi.

I precis trettio år har Charles Koroly intagit svensk teater. Han kom som en stormvind från USA och via en scenografutbildning på Dramatiska Institutet i Stockholm, svepte han in på scenen och hittade därmed hem, efter att först ha prövat på målning och teckning. Han debuterade i Uppsala 1982 med scenografin till John Fowles Samlaren och har sedan dess skapat ett imponerande antal produktioner, över etthundratjugofem, oftast både scenbild och kostym, ibland enbart kostym, på Dramaten, Stockholms Stadsteater, Göteborgs-Operan, Musikteatern i Värmland osv, i samarbete med regissörer som Ingmar Bergman, Lars Norén, Christian Tomner, Björn Melander och Colin Nutley. Drama, musikteater, dans och film, han har satt sin särprägel på alla dessa konstformer. Han har blivit något av svensk teaters egen Fellini. Han besitter samma slags kombination av köttighet och sensibilitet, av surrealistisk fantasi och stiliserad realism. Dröm och verklighet ingår även hos honom i en högst personlig legering, som dock alltid bottnar i en mycket noggrann läsning av texten.

Charles Koroly har fjärmat sig från det som kännetecknat scenografin i den moderna teatern under 1900-talet, det dekorativa och måleriska, som en gång var en revolution i sig hos bland andra de ryska och svenska baletterna. Koroly går in i dramat på ett annat sätt, ställer fram det i vad som ibland närmast kan beskrivas som installationer. ”Teater är en magisk spricka i evigheten” har han sagt apropå den vikt som teatern har för honom. Han lever i och med den. Det kan låta väldigt allvarligt, och det är det också, men visst är han samtidigt magikern som leker med alla våra sinnen.

Jag vill framföra vårt tack till Charles Koroly som själv svarat för installationen av ett urval av de mängder av kostymer han skapat under trettio år och som framför allt Kungliga Dramatiska Teatern och Stockholms Stadsteater generöst ställt till hans och vårt förfogande. Vi har valt att göra en installation i stället för en traditionell utställning som kronologiskt följer Korolys karriär. Ljus och musik (av Twice a Man) hoppas vi skall bidra till att ge en annorlunda upplevelse, inte av där och då, utan av här och nu. Vi som åskådare inbjuds att blanda oss med Korolys kostym dramer.

Erik Näslund
Museichef Dansmuseet

”Känslan av tid, komprimerad tid, beror på att ytterligare en dimension är lika starkt betonad; rummet. Detta rum som öppnas upp mot teaterns egen mystiskt tickande mekanism: förvandlingen. Detta rum som publiken inte ser, men exponeras för, framför, runt och i sig själv, den speciella tomhet som uppstår ur Korolys scenografi, grundackordet i hans konst: ensamheten, sfären, den alltid förnimbara stjärnhimlen ”.
Leif Zern

”genialisk känsla för samspelet mellan kostym och person.”
Ingmar Bergman

Foto: Carl Thorborg

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

På gång

Söndagar kl. 13
Öppen visning av Gastar, generaler och gudinnor.

17/2
Ny utställning: Gastar, Generaler och Gudinnor

20/2 kl. 18–20
Danskroki: Flamenco

21/2 kl. 18
Lilla Klubben – Christina Nygren

Läs mer om vår programverksamhet

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng