Dansmuseet
 

kulturnatt_webb

Karnevalståg till Dansmuseet för att spänsta med Birgitta…

25 april 18.00–24.00. Fri entré! 

Lördagen den 25 april rullar Dansmuseet ut den lila mattan för att bli en del av Stockholms Kulturnatt. En kväll med fri entré 18.00–24.00 och spännande program.

Om inte du kan komma till Rio så får väl Rio komma till dig! Dansa in på Dansmuseet tillsammans med ett riktigt karnevalståg. Upplev den brasilianska samban med sin fantastiska rytm och dans. Spänsta med prinsessan Birgitta i ledning av koreografen Carl Olof Berg. Gå på visning och se föremål med anknytning till dans och teater från hela världen. Upptäck den nya folkrörelsen: ÖFA: Danceoke… Eller beställ bara en avkopplande öl i Bistro Rolf de Maré och beskåda konstverk av Carl Fredrik Reuterswärd.

Under kvällen
Ett hejdundrande karnevalståg från Sergels Torg till Dansmuseet på Drottninggatan blir startskottet för en Kulturnatt i rörelsens tecken. Sambagruppen Samba de Souza uppträder med vajande fjäderplymer och glittrande paljetter i Dansmuseets bankhall.

Har du någonsin velat göra en prinsess-workout? Nu har du chansen. I “Spänsta med Birgitta – du med!” gör vi tillsammans svenska prinsessan Birgittas 20 minuter långa motions- och bantningsprogram från 1967 som distribuerades till svenska hem genom veckomagasinet Husmodern. Vi lyssnar till prinsessans egen röst och instruktioner, tittar på det bifogade piktogrammet och gör rörelserna till musiken av Harry Arnold. Ingen förkunskap krävs utan var och en tolkar själv övningarna men kan alltid snegla på Carl Olof Berg som leder denna historiska rörelsepraktik.

Visningar på både svenska och engelska om Rolf de Marés Dansmuseum och Sleeping Beauties – drömmar & kostymer, Ryska Baletten i Paris 1909-1929.

Vi avslutar kvällen med den svettiga succén ÖFA: Danceoke då vi dansar tillsammans till musikvideos.

Schema

18.00 Karnevalståg från Sergels torg till Dansmuseet + uppträdande av Samba de Souza på Dansmuseet.

19.00–19.30 Carl Olof Berg: Spänsta med Birgitta – du med!

19.30–20.00 Visning av Rolf de Marés Dansmuseum med Frida Bowallius (svenska).
19.30-20.00 Visning av Sleeping Beauties – drömmar & kostymer med Sonja Sidorow (engelska).

20.00 Uppträdande av Samba de Souza.

21.00–21.30 Carl Olof Berg: Spänsta med Birgitta – du med!

21.30-22.00 Visning av Rolf de Marés Dansmuseum med Sonja Sidorow (engelska).
21.30-22.00 Visning av Sleeping Beauties – drömmar & kostymer med Frida Bowallius (svenska).

22.00–22.30 ÖFA: Danceoke

23.00–23.30 ÖFA: Danceoke

Medverkande
Samba de Souza grundades i Stockholm 1985 av den brasilianska sambadansaren Maria de Souza. Samba de Souza består i dag av en underbar blandning av svenskar, brasilianare och andra nationaliteter som uppträder på ett antal evenemnag runt om i Sverige varje år. Gruppen uppträder tillsammans med ett traditionellt brasilianskt trumband, “batería”. http://www.sambadesouza.se/

Carl Olof Berg – koreograf och performer, baserad i Stockholm. Sedan han gick ut Dans- och Cirkushögskolans koreografiutbildning 1998 har han varit med i en mängd uppsättningar och skapat olika koreografier, bland annat föreställningen Dans för vuxna, som var en del av folkdansprojektet Residans som turnerade i Gävleborg, Dalarna och Uppland 2011. ”Spänsta med Birgitta” är den andra delen i Carl Olof Bergs maskulinitetsprojekt “Andrology”. http://carlolofberg.com/

Dansmuseets guide Frida Bowallius har lång erfarenhet som museipedagog och är en passionerad och mycket uppskattad guide. Hon berättar på ett levande sätt med både humor och engagemang. Frida håller visningar för grupper i alla åldrar, hon håller bland annat i den dansanta barnvisningen Hela världen dansar och skolvisningen En värld i rörelse. Frida har examen i Konstvetenskap från Stockholms Universitet.

Dansmuseets guide Sonja Sidorow Lapington håller guidade visningar på både svenska, engelska och ryska. Sonja är tolk i ryska och är dessutom teater- och dansvetare som specialiserat sig på den ryska kulturens utvecklingen från mitten av 1800-talet fram till 1920-talets slut. Hon brinner för dans och kultur och förmedlar det på ett utsökt sätt till besökarna.

ÖFA-kollektivet är ett feministiskt nätverk och stödforum. Sedan starten 2004 har kollektivet arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbperformances. http://www.ofakollektivet.se/

Läs mer om Dansmuseets program under Kulturnatten på www.kulturnattstockholm.se

segora1

Dansens dag

29 april 11.00–17.00. Fri entré!

Kom och fira Dansens Dag med oss! Den 29 april firas Dansens Dag runt om i världen. Datumet är valt som en hyllning till den store balettförnyaren Jean-Georges Noverre som föddes i Paris den 29 april år 1727. I Sverige startades Dansens Dag på initiativ av Svensk Danskommitté under Kulturhuvudstadsåret 1998, sedan dess är dagen en återkommande manifestation för dans.

På Dansmuseet firar vi med fri entré under hela dagen 11.00 – 17.00, visningar, erbjudanden i butiken och andra överraskande festligheter. Välkomna!

Schema:

11.00 Filmvisning: Det var ett stort äventyr (A Great Adventure). Dokumentärfilm om Svenska Baletten i Paris, 45 minuter.

12.00 Filmvisning: Diaghilev and the Ballets Russes. Dokumentärfilm om Ryska Baletten i Paris, 55 minuter.

13.00 Öppen visning av Dansmuseet, ca 45 minuter.

14.00 Filmvisning: Det var ett stort äventyr (A Great Adventure). Dokumentärfilm om Svenska Baletten i Paris, 45 minuter.

15.00 Öppen visning av Dansmuseet, ca 45 minuter.

16.00 Filmvisning: Diaghilev and the Ballets Russes. Dokumentärfilm om Ryska Baletten i Paris, 55 minuter.

60SECDANCE_WEBB_NEW

FILMVISNING AV 60 SEKUNDERS DANSFILMER

Torsdag 30 april – söndag 3 maj 12.00-16.00

60 Seconds Dance är en internationell tävling i dansfilmer på en minut. Tävlingen är ett samarbete mellan Loikka Dance Film Festival (FI), Danshallerna/ScreenMoves (DK) och ScreenDance (SE).

De filmer som vunnit, utvalda av jurymedlemmar i Danmark, Finland och i Sverige visas tillsammans med publikens favorit samt några av juryns topp 10 på Dansmuseet. Filmerna visas nonstop under museets öppettider den 30 april till 3 maj.

filme_in_between

 

Filmvisning: In Between

Onsdag 20 maj kl. 18.30 Fri entré

Helena Franzén gästade Dansmuseet i januari 2015 med duon Meeting You med fem utsålda föreställningar. Nu har vi den stora äran att få visa filmen, “In Between” – en dokumentär om Helenas koreografiska arbete, skapad av Petra Markgren Wangler för K- Special.

I samband med visningen av filmen berättar Helena om sitt arbete och finns tillgänglig för frågor från publiken efteråt.

Om filmen:
IN BETWEEN – en film om koreografen Helena Franzén av Petra Markgren Wangler
Under sju månader och i fyra länder följde journalisten Petra Markgren Wangler Helenas koreografiska arbete. De hann mötas i Stockholm, Reykjavik, New York, Köpenhamn och Gnesta där Helena repeterade, undervisade och hade föreställningar. IN BETWEEN syftar på de två världar Helena rör sig mellan: den konkreta vardagen med slitet på repetitioner och den abstrakta dansen. Det är också ett uttryck för glappet mellan den fysiska/ verbala verkligheten och vårt inre tillstånd, vad som pågår i våra huvuden när vi upplever konst, t.ex. dans. Filmen visades på SVT K Special den 9 januari.

Regi: Petra Markgren Wangler
Foto: Frida Wendel, Håkan Jelk
Klippning: Pier Franceschi

Filmvisningar

Aktuellt filmprogram på Dansmuseet:

TISDAGAR:
ANTHOLOGY OF SURREAL CINEMA
Entrácte (1924), La coquille et le clergyman (1928), Ballet mecanique (1924),
Anemic cinema (1926).
65 min

 
ONSDAGAR:
THAT´S ENTERTAINMENT
MGM musicals ”more stars than in the heavens”
123 min
 
 
TORSDAGAR:
HISTORY OF HIPHOP DANCE 2009
43 min
 
 
FREDAGAR:
RÊVES DE BABEL dreams of babel
Sidi Larbi Cherkaoui 2009
59 min
 
 
LÖRDAGAR:
Det var ett stort äventyr SVENSKA BALETTEN I PARIS (Ballets Suedois)  
A Great Adventure
45 min
 
 
SÖNDAGAR:
GISELLE
Carlos Acosta och Natalia Osipova 2014
113 min

Nytt ordinarie filmprogram från 5 maj, efter filmvisningen av 60 sekunders dansfilmer 30 april – 3 maj 12.00-16.00.

samlingarna3

Fri entré till Dansmuseet på Sveriges Nationaldag 6 juni

Välkommen 12.00 – 16.00.

 

ofa_danceoke_webb_program

ÖFA: DANCEOKE 

After Work fredagar 6 mars och 17 april kl. 18.00-19.30

Fri entré

Kom som du är och släpp loss med oss! Dansmuseet och ÖFA-kollektivet bjuder in dig till Danceoke på museet. Danceoke är nästan som karaoke men istället för att sjunga ensam så dansar vi tillsammans. Vi gör detta till musikvideos och fyller hela dansgolvet med fantastiska moves. Det är enkelt. Titta, härma och dansa till stjärnor som Beyoncé, Whitney, Britney och Gwen! ÖFA: Danceoke ruckar på relationen mellan artist och publik och ger deltagarna ett speciellt fokus. I pausen finns chans att se utställningen Rolf de Marés Dansmuseum eller att svalka sig i bistron som frestar med after work-priser.

ÖFA-kollektivet är ett feministiskt nätverk och stödforum. Sedan starten 2004 har kollektivet arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbperformances. 

Längd: 2 x 30 minuter + paus

Begränsat antal platser: 150 st

Medverkande: Medlemmar från ÖFA-kollektivet

 

workshopvastafrikanskdans_webb_program

workshop i västafrikansk dans

För ungdomar och vuxna från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Lördagar 21, 28 mars och 11, 18 april kl. 14.00-15.00

En rolig och intensiv dansklass för alla som vill prova på traditionell dans från Västafrika. 

Alhassane Camara är född och uppvuxen i Guinea i Västafrika, men bor sedan några år i Stockholm. I Guineas huvudstad Conakry dansade och koreograferade han bl.a. i kompaniet Wassasso som har vunnit flera nationella tävlingar. Han har även under många år arbetat som dansare, koreograf och danslärare i Senegal, Gambia och Guinea Bissau. Numera undervisar han och håller i workshops runt om i Sverige och Europa. Alhassane är mycket omtyckt för sin pedagogiska förmåga och sin positiva energi. Dansen ackompanjeras av två musiker på djembe och doundoun.

Längd: 60 minuter.

Medverkande: Alhassane Camara och musiker från Västafrika.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop-in.

elsa_webb_klar

Showdanslek 

Med Elsa Sjögren. För barn 5 – 10 år och medföljande vuxen. 

Söndagar 22, 29 mars och 12, 19 april 14.00 – 15.00

Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld. Vi provar på en enkel koreografi inspirerad av allt ifrån Cats-musikalen till Michael Jackson. Först tittar vi på en kort film med smakprov på några av showdansens superstjärnor. Det blir mycket lek och rörelseträning.

Elsa Sjögren har undervisat barn och ungdomar i jazzdans under många år på ett flertal dansskolor. Hon är en mycket uppskattad pedagog som förmedlar stil och dansglädje. Elsa är utbildad på Danscenter, Dans och Cirkushögskolan samt på Broadway Dance Center i New York. 

Pris: 80 kr (40 kr för syskon och fri entré för medföljande vuxen), drop-in.

street_session2_Julia_Alekseeva_webb

STREET SESSIONS: Öppen dansträning 

FRI ENTRÉ! Söndagar 11 januari, 8 februari, 8 mars och 19 april
16.00 – 19.00. 


Dansmuseet erbjuder öppen dansträning i samarbete med Streetstar. Träningen bygger på principen “each-one-teach-one” som innebär att alla är lärare och alla är elever. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom streetdance är det ett perfekt tillfälle att inspireras av andra dansare.

Läs mer om Streetstar på www.streetstar.se

Streetstar_logga_webb_lille

kroki_webben

Kroki med modell i rörelse

Onsdagar 11, 18, 25 februari och 4, 11, 18, 25 mars
17.30 – 19.15 (insläpp 17.15)

Fånga dansarens uttryck i form, balans och rörelse. Modellen dansar och rör sig i rummet och fryser sina rörelser, oftast under kortare stunder. En rolig utmaning för både nybörjare och erfarna krokitecknare. I pausen erbjuds enkelt fika till självkostnadspris. 

Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus på att teckna och fånga rörelse, rytm och energi. Känslan när det fungerar som bäst är närmast obeskrivlig. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande! – Juha Nyberg

Pris: 100 kronor, drop-in.

Teckningar: Juha Nyberg

 

TangoAmor_webb

Workshop i argentinsk tango 

Lördagar 7, 14, 28 februari 14.00 – 15.00

För vuxna och ungdomar från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Prova på argentinsk tango i Dansmuseets vackra bankhall. Tangon utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet.

Ernesto Garzón är född i Buenos Aires men uppvuxen i Stockholm. Han driver firman Tango Amor och är en mycket uppskattad lärare och dansare. Hans tango kännetecknas av dynamik, lekfullhet och musikalitet.

Medverkande: Ernesto Garzón och Emma Borgnäs.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop-in.

Läs mer om Tango Amor på www.tangoamor.se

 

babydans_ny

Afrikansk babydans

Torsdagar 29 januari och 5, 12, 19 februari kl. 10.00-10.45. 

Med Klara Berggren. För barn 3–15 månader och medföljande vuxen. 

Kom och dansa loss med din bebis! Det blir mycket gung, rytm och närhet. Vi dansar till härlig musik från den afrikanska kontinenten. 

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Afrikansk danslek och Hela världen dansar för bokade och öppna barngrupper. Hon undervisar även på ett antal dansskolor i Stockholm och har babydans på bibliotek.

Medverkande: Klara Berggren

Pris: 80 kronor (fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (35 platser).

 

Afrikansk_danslek_webb

Afrikansk danslek 

Med Klara Berggren och Lejonet Leo. För barn 3–6 år och medföljande vuxen.

Söndagar 8, 15, 22 februari och 1 mars 14.00-15.00

Vi börjar med en kort introduktion om dans i Afrika. Att Afrika är en stor kontinent med varierande natur och många folkgrupper med olika traditioner, språk och danser. Klara visar även en kort film med imponerande dans från olika länder i Afrika. Sedan dansar vi till härliga rytmer med en livetrummis. Vi smyger ut i djungeln för att hämta vatten eller kanske plocka frukt till en fruktsallad. Kan man dansa som en elefant? Mycket rörelse, rytm och dansglädje utlovas! Dansen ackompanjeras av musiker på djembe.

Längd: Ca 60 minuter.

Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.

Pris: 80 kronor (40 kr för syskon över 2 år och fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Biljetter till Afrikansk Danslek kan köpas från kl 12.00 samma dag i museets entrékassa. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (50 platser).

Läs Barnistan’s reportage om den Afrikanska dansleken: “Afrikanska rytmer mitt i stan”

Gilla oss på facebook  Instagram_Icon_Large copy_small

Öppettider

Dansmuseet 
Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt

Entré 
Vuxen 50 kr
Barn/ungdom t.o.m. 18 år fri entré till museets utställningar.

Museibutik 
Följer museets öppettider 

Hitta hit

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Biljetter


Kulturbiljetters logga liten

Köp biljetter till våra dansföreställningar och konserter via www.kulturbiljetter.se

Museibutiken

Dardel_press_75dpi copyI Dansmuseets butik hittar du Stockholms största sortiment av dansböcker och dansfilmer. Vi har också ett uppskattat utbud av presentartiklar. 

Läs mer

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center. Kontakta Klara Berggren för att boka tid:
bibliotek@dansmuseet.se.

Läs mer

Bistro Rolf de Maré

Måndag: 11.00 – 14.30
Tisdag-fredag: 11.00 – 22.00
Lördag: 12.00 – 22.00
Söndag: stängt

Boka bord på 08-411 35 00

Läs mer på www.bistrorolf.se