Dansmuseet
 

TornRosa_18_lena_sjoberg_webb

Öppen familjevisning av Törnrosa – saga, dans och drömmar

Söndagar 13.00 under utställningsperioden 17 okt 2017 – 15 april 2018

Följ med på en guidad visning av Törnrosa – saga, dans och drömmar. Passar alla åldrar och ingår i entrébiljetten.

Läs mer om utställningen här

Streetstar_webb

Dancehall Sessions

Söndag 22/10

Workshop i Dancehall kl. 16.00–17.00
Öppen träning kl. 17.00–19.00

Dansa Dancehall till härliga rytmer från Jamaica! Vi inleder kvällen med en lärarledd workshop i Dancehall. De sista timmarna kör vi öppen träning då vi jamar loss och inspireras av varandra. Oavsett om du är erfaren dansare eller bara nyfiken är du varmt välkommen.

Fri entré. Ingen förbokning. 

Dancehall Sessions på Dansmuseet arrangeras i samarbete med Streetstar, United Soul och ENOUGH productions. Foto: Einar Odencrants (bilden är beskuren).

Streetstar_logga_webb_lille

kroki_webb

Danskroki

Onsdagar
11/10, 18/10, 25/10, 1/11, 8/11, 15/11
kl. 17.30–19.30 inkl. paus

Kom och teckna dansarens rörelser, kropp, uttryck och energi. Dansmuseets öppna danskroki är en kreativ utmaning som passar både nybörjare och erfarna tecknare. Modellen dansar till musik och fryser sina rörelser i olika positioner. I pausen finns möjlighet att köpa fika i museets bistro.

“Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och
utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande” – Juha Nyberg, krokitecknare

Medverkande: En eller två dansare
Pris: 100 kronor
Ta med eget material. Ingen förbokning.

Välkommen!

Teckningar: Juha Nyberg

tangomilonga_program

Milonga Tango Amor

Torsdagar 12/10, 26/10, 9/11

Workshop i argentinsk tango kl. 18.00
Milonga öppet dansgolv kl. 19.00–22.00

Njut av att dansa till argentinska tangorytmer i Dansmuseets vackra bankhall. Kanske bjuder du upp någon med blicken ”cabeceo” och hakar på dansflödet ”la ronda”? Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango. Kvällen inleds med en timmes introduktion i tango för nybörjare under ledning av Ernesto Garzón från Tango Amor. Varmt välkommen med eller utan danspartner.

Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800–talet och blev populär i Europa på 1920–talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet.

Ernesto Garzón är född i Buenos Aires men uppvuxen i Stockholm. Han driver firman Tango Amor och är en mycket uppskattad lärare och dansare. Hans tango kännetecknas av dynamik, lekfullhet och musikalitet.

Pris: 120 kronor. Ingen förbokning.

Läs mer på www.tangoamor.se 

Foto: Tobias Regell (bilden är beskuren).

IMG_0681-webb

STREETSTAR DANCE SCHOOL CHALLENGE 2017: ROOKIE BATTLES

Fredag 27 oktober 18.00–22.00

I samband med Streetstars tävling Dance School Challenge arrangeras “Rookie Battles” på Dansmuseet fredagen den 27 oktober. ”Rockie Battles” är en freestyle-tävling för alla unga dansare som vill utveckla sin battle-teknik. Alla dansstilar är välkomna!

Tävlingen är indelad i följande ålderskategorier
• 8-13 år
• 14-16 år
• 17-19 år

Såhär går tävlingen till
Man tävlar 1 mot 1 och väljer vilken/vilka stilar man vill tävla i.
Alla dansare får presentera sig med var sitt solo på ca 1 minut till musik som DJ:n väljer i den stil man har valt att tävla i.
Därefter väljer domarna ut de bästa i varje ålderskategori som går vidare till battles 1 mot 1.
Antal dansare som går vidare är beroende på antal anmälda i respektive kategori.
Vinnarna i kvartsfinal går vidare till semifinal och sedan vidare till final.
Battles i kvartfinal och semifinal består av 2 st solon per dansare. Ett solo till den musikstil man själv valt och ett solo där DJ:n väljer stil.
I finalen dansar man tre solos. Här väljer DJ:n musiken!

Registrering
Skicka NAMN, STAD och ÅLDERSKATEGORI till maria@streetstar.se

Entré: 100 kr
Biljetter finns i Dansmuseets entrékassa på Drottninggatan 17 i Stockholm. Boka på 08-441 76 51 eller shop@dansmuseet.se. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets kassa under öppettid.

Läs mer om Dance School Challenge och Rookie Battle på Streetstars hemsida: www.streetstar.se

FACEBOOKEVENT STREETSTAR DANCESCHOOL CHALLENGE 2017

Streetstar_logga_webb_lille

höstlov_webb

 

Höstlov

Under höstlovet kan barnen prova på våra populära danslekar. Alla program börjar med en kort filmvisning. Passar för barn och medföljande vuxen. Vi erbjuder följande program:

Tisdag 31/10 kl. 13.00 Hela världen dansar (5–10 år)
Barnvisning med dans. Följ med på en upptäcktsresa bland museets förunderliga värld av masker, dockor och kostymer. Vi ser på filmklipp och pratar om dans från olika kulturer. I slutet av visningen dansar vi tillsammans! Medverkande: Klara Berggren.

Onsdag 1/11 kl. 13.00 Danslek: Hiphop (5–10 år)
Tillsammans med Daniel provar vi på rytmiska danssteg till hiphop-musik. Lätt och lekfullt hittar vi egens sätt att uttrycka oss. Vi börjar med att titta på en kort film som visar olika stilar inom streetdansen. Medverkande: Daniel Rörström.

Torsdag 2/11 kl. 13.00 Danslek: Breaking (5–10 år)
Vi provar på denna akrobatiska dansstil i en rolig och lekfull form. Vi börjar med att titta på en kort film som visar olika stilar inom streetdansen. Medverkande: Daniel Rörström.

Fredag 3/11 kl. 13.00 Danslek: Västafrikansk dans (5–10 år)
Prova på att dansa traditionell dans från Västafrika till härliga trumrytmer. Medverkande: Alhassane Camara och Seydouba Keita.

Lördag 4/11 kl. 13.00 Danslek: Brasiliansk dans (3–8 år)
Vi dansar brasiliansk dans tillsammans med danspedagog Åsa och slagverkare Juan. Med kropp, röst och musik övar vi rytmik och rör oss både liggandes på golvet och runt i rummet. Medverkande: Åsa Malmström och Juan Romero. 

Höstlovets program ingår i museets entréavgift. Ingen förbokning behövs. 
Längd: ca 60 min. 

_DSC3952_webb

 

Teresia Björk: Etsningar

Onsdag 22/11 kl. 19.00
Torsdag 23/11 kl. 19.00 + publiksamtal
Fredag 24/11 kl. 19.00

Under fem års tid har koreografen och dansaren Teresia Björk arbetat med en trilogi om konstnären Siri Derkert. Nu får den sista delen, Etsningar, Stockholmspremiär på Dansmuseet. Genom rörelse, ljus, projektioner och musik gestaltas en av Sveriges största modernistiska konstnärer. Verket är skapat i nära samarbete med kompositören Martin Landqvist som dessutom spelar live på scenen.

Etsningar kretsar kring Derkerts kärlek till sina barn, hängivelsen till konsten och de tunga motgångar hon fick uppleva som progressiv, kvinnlig konstnär. Teresia Björk återanvänder minnen och material från de tidigare verken Without Name och Vi-We-Nous och sammanfattar därmed sin trilogi. Hon har under de senaste åren följt Siri Derkerts konstnärsskap på nära håll genom efterforskning på Kungliga Biblioteket i Stockholm och på plats i Paris där Derkert levde och verkade. Hon har även haft kontakt med Annika Öhrner, lektor i konstvetenskap och Siri Derkerts barnbarn Jacob Derkert.

Den första delen i trilogin, Without name, hade premiär 2014 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2016 fick andra delen Vi–We–Nous, på initiativ av svenska ambassaden i Peking, representera Norden under en festival som gav kinesisk publik och branschfolk inblick i samtida västerländsk scenkonst. I oktober samma år fick Vi–We–Nous svensk premiär på Dansmuseet (Läs recensionen från DN här). Den tredje och sista delen Etsningar spelas på Dansmuseet 22-24 november 2017.

Koreograf och dansare: Teresia Björk
Musik/Kompositör: Martin Landqvist
Ljus: Anna Wemmert Clausen

Längd: 60 minuter

Publiksamtal med Teresia Björk efter föreställningen torsdagen den 23/11. Moderator är Lovisa Lundgren, civilingenjör med dansbakgrund.

Speldagar
Onsdag 22 november kl. 19.00
Torsdag 23 november kl. 19.00
Fredag 24 november kl. 19.00

Biljetter
Köp biljetter hos Kulturbiljetter eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets kassa under öppettid.

Priser:
Vuxna: 200 kronor
Under 26 år: 150 kronor
Studerande: 150 kronor
Pensionärer: 150 kronor

Läs mer

Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 27 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden både som dansare, skådespelare och koreograf. Hon samarbetar oftast med musiker som spelar live på scenen. Teresias ledord är ”Att beröra och bli berörd – att roa och oroa”.

Martin Landqvist är musiker och kompositör verksam i små och stora konstellationer världen över inom dramadokumentärer och reklamfilm. Under flera år har Martin skapat filmmusik i olika genrer. Hans instrumentella musik kännetecknas av intensiva suggestiva och sensuella uttryck. Martin och Teresia har känt varandra sedan tidigt 90tal – Etsningar är deras första samarbete.

Siri Derkert (1888–1973) är en känd svensk konstnär med starkt personlig och expressionistisk stil. I tidiga verk, framförallt från Paristiden, kan man se intryck både från kubism och fauvism. Med utställningen Rörelser i alla riktningar 1960, blev Siri Derkert den första kvinnan med separatutställning på Moderna museet i Stockholm. Hon tilldelades Guggenheimpriset på 1960 för målningen Fågel i topp och 1962, vid 74 års ålder representerade hon Sverige vid konstbiennalen i Venedig. Tre år senare invigdes hennes 145 meter långa Ristningar i betong på Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Foto: Mats Lindgren (bilden är beskuren)

BlackBallerina_DeloresBrowne_program

Filmvisning: Black Ballerina

Söndag 12/11 kl. 17.00

Missade du vårens filmvisning av dokumentären Black Ballerina? Nu har du en unik chans att se den igen! 

Black Ballerina handlar om svarta kvinnliga dansare från olika generationer och deras konfrontationer med rasism, utanförskap och begränsade möjligheter till karriär i den klassiska balettens ”vita värld”.

Filmvisningen är ett samarbete med ScreenDance Festival.

Regi: Fran McElroy, 2015, 60 min.

Pris: 50 kronor. Begränsat antal platser. Boka biljett på shop@dansmuseet.se eller 08-441 76 51. Det går även att köpa biljetter direkt i museets butik.

dansterapi

 

Temakväll: Dans som terapi

Söndag 26/11 kl. 16.00–19.00 (inkl. paus med mingel)

En interaktiv föreläsning och mini-workshop om dansterapi och dess möjligheter. Enkelt och lekfullt provar vi på dansterapi under ledning av dansterapeuter från Svenska Föreningen för Dansterapi. En kväll för dig som är intresserad av dans, hälsa och att leva kreativt. 

Dans som terapi är en både ung och uråldrig tradition. Dans har i alla tider använts för rituella och helande syften. Den moderna dansterapin (Dance Movement Therapy, DMT) hämtar sin inspiration såväl från dansens värld som från psykoterapeutisk kunskap och nyare forskning om samspelet mellan kroppen, hjärnan och själen.

Fri entré. Ingen förbokning. Först till kvarn. Välkommen!

Du kan läsa mer på www.dansterapi.info

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Museets öppettider

Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt 

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

Köp biljetter till våra föreställningar via Kulturbiljetter.se eller boka via telefon 08 441 76 51. Du kan även köpa biljetter direkt i museets butik. 

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng