Dansmuseet
 

samlingarna3

Fri entré till Dansmuseet på Sveriges Nationaldag 6 juni

Öppet kl. 12.00 – 16.00
Dans- och trumshow på gatan utanför museet kl. 14.00 och 15.00

Nu är det snart sommar! Den 6 juni, på självaste Nationaldagen, firar Dansmuseet med fri entré till utställningarna och en häftig dans- och trumshow på Drottninggatan utanför museet kl 14.00 och 15.00. Det blir traditionell dans till intensiva rytmer med rötter i Guinea i Västafrika. Museibutiken och Bistro Rolf de Maré håller givetvis öppet under dagen. Välkommen! 

Pridevisning: Manlighet & identitet
Dansuppvisning: Vogue med danskompaniet P*fect

28 juli, 29 juli och 30 juli
Fri entré

Följ med på en specialvisning om manlighet och identitet i utställningen Rolf de Marés Dansmuseum under Stockholm Pride. Visningen är gratis.

Under Pride gästar även danskompaniet P*fect museet och visar ett smakprov på den normbrytande dansstilen vogue som ifrågasätter stereotyper och identitet. Dansen visas på Drottninggatan, utanför museet.

Program:

14.00-14.15 Vogue med danskompaniet P*fect på Drottninggatan utanför museet

14.15-15.50 Pridevisning med Petter Hammarbäck på svenska

15.00-15.15 Vogue med danskompaniet P*fect på Drottninggatan utanför museet

15.15-15.50 Pridevisning med Petter Hammarbäck på engelska

 

Vad är vogue?
Dansstilen vogue eller voguing växte fram på gatorna i 1960-talets Harlem, New York City. Dansstilen utvecklades av unga män som inte tillhörde den vita heterosexuella normen. Med en längtan bort från förtryck och fördomar skapades en undergroundscen där människor kunde leva öppet oavsett sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck och etnicitet. Dansen kännetecknas av dramatiska hand- och benrörelser som influerats av modehusens catwalks, egyptiska hieroglyfer, klassisk balett, jazz och modern dansteknik, ofta utförd till housemusik och jubelrop från åskådare. Subkulturens guldålder brukar räknas till den senare delen av 1980-talet.

Om P*fect
P*fect bildades 2006 och består av Bianca Traum, Michel Franco, Sofia Södergård, Anna Näsström, och Bambam Frost, tillsammans skapar de sceniska verk som tar avstamp i danstilarna voguing och wacking samt i modevärldens glamourösa form.

filmvisningar

Filmvisningar

Aktuellt filmprogram på Dansmuseet:

TISDAGAR:
BALANCHINE IN PARIS
Le Palais de Cristal/Symphony in C (1947/1949), Le Rossignol (1925),
La Somnambule (1969), Liebeslieder Walzer (1960), Sonatine (1975).
52 min

ONSDAGAR:
DANCING THE BIG APPLE 1937
African-Americans Inspire a National Craze.
ca 30 min

TORSDAGAR:
WALZER
A piece by PINA BAUSCH, Tanztheater Wuppertal (1986)
56 min

FREDAGAR:
Mats Ek’s CARMEN
The Cullberg Ballet 1994
51 min

LÖRDAGAR:
LE SACRE DU PRINTEMPS The Rite of Spring, chor. V. Nijinsky (1913)
L´OISEAU DE FEU The Firebird, chor. M. Fokine (1910)   
Mariinsky Orchestra and Ballet (2008)
85 min

SÖNDAGAR:
A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM
Alessandra Ferri, Roberto Bolle and Teatro alla Scala (2007)
104 min

ofa_danceoke_webb_program

ÖFA: DANCEOKE 

After Work fredagar 6 mars och 17 april kl. 18.00-19.30

Fri entré

Kom som du är och släpp loss med oss! Dansmuseet och ÖFA-kollektivet bjuder in dig till Danceoke på museet. Danceoke är nästan som karaoke men istället för att sjunga ensam så dansar vi tillsammans. Vi gör detta till musikvideos och fyller hela dansgolvet med fantastiska moves. Det är enkelt. Titta, härma och dansa till stjärnor som Beyoncé, Whitney, Britney och Gwen! ÖFA: Danceoke ruckar på relationen mellan artist och publik och ger deltagarna ett speciellt fokus. I pausen finns chans att se utställningen Rolf de Marés Dansmuseum eller att svalka sig i bistron som frestar med after work-priser.

ÖFA-kollektivet är ett feministiskt nätverk och stödforum. Sedan starten 2004 har kollektivet arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbperformances. 

Längd: 2 x 30 minuter + paus

Begränsat antal platser: 150 st

Medverkande: Medlemmar från ÖFA-kollektivet

 

workshopvastafrikanskdans_webb_program

workshop i västafrikansk dans

För ungdomar och vuxna från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Lördagar 21, 28 mars och 11, 18 april kl. 14.00-15.00

En rolig och intensiv dansklass för alla som vill prova på traditionell dans från Västafrika. 

Alhassane Camara är född och uppvuxen i Guinea i Västafrika, men bor sedan några år i Stockholm. I Guineas huvudstad Conakry dansade och koreograferade han bl.a. i kompaniet Wassasso som har vunnit flera nationella tävlingar. Han har även under många år arbetat som dansare, koreograf och danslärare i Senegal, Gambia och Guinea Bissau. Numera undervisar han och håller i workshops runt om i Sverige och Europa. Alhassane är mycket omtyckt för sin pedagogiska förmåga och sin positiva energi. Dansen ackompanjeras av två musiker på djembe och doundoun.

Längd: 60 minuter.

Medverkande: Alhassane Camara och musiker från Västafrika.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop-in.

elsa_webb_klar

Showdanslek 

Med Elsa Sjögren. För barn 5 – 10 år och medföljande vuxen. 

Söndagar 22, 29 mars och 12, 19 april 14.00 – 15.00

Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld. Vi provar på en enkel koreografi inspirerad av allt ifrån Cats-musikalen till Michael Jackson. Först tittar vi på en kort film med smakprov på några av showdansens superstjärnor. Det blir mycket lek och rörelseträning.

Elsa Sjögren har undervisat barn och ungdomar i jazzdans under många år på ett flertal dansskolor. Hon är en mycket uppskattad pedagog som förmedlar stil och dansglädje. Elsa är utbildad på Danscenter, Dans och Cirkushögskolan samt på Broadway Dance Center i New York. 

Pris: 80 kr (40 kr för syskon och fri entré för medföljande vuxen), drop-in.

street_session2_Julia_Alekseeva_webb

STREET SESSIONS: Öppen dansträning 

FRI ENTRÉ! Söndagar 11 januari, 8 februari, 8 mars och 19 april
16.00 – 19.00. 


Dansmuseet erbjuder öppen dansträning i samarbete med Streetstar. Träningen bygger på principen “each-one-teach-one” som innebär att alla är lärare och alla är elever. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom streetdance är det ett perfekt tillfälle att inspireras av andra dansare.

Läs mer om Streetstar på www.streetstar.se

Streetstar_logga_webb_lille

kroki_webben

Kroki med modell i rörelse

Onsdagar 11, 18, 25 februari och 4, 11, 18, 25 mars
17.30 – 19.15 (insläpp 17.15)

Fånga dansarens uttryck i form, balans och rörelse. Modellen dansar och rör sig i rummet och fryser sina rörelser, oftast under kortare stunder. En rolig utmaning för både nybörjare och erfarna krokitecknare. I pausen erbjuds enkelt fika till självkostnadspris. 

Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus på att teckna och fånga rörelse, rytm och energi. Känslan när det fungerar som bäst är närmast obeskrivlig. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande! – Juha Nyberg

Pris: 100 kronor, drop-in.

Teckningar: Juha Nyberg

 

TangoAmor_webb

Workshop i argentinsk tango 

Lördagar 7, 14, 28 februari 14.00 – 15.00

För vuxna och ungdomar från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Prova på argentinsk tango i Dansmuseets vackra bankhall. Tangon utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet.

Ernesto Garzón är född i Buenos Aires men uppvuxen i Stockholm. Han driver firman Tango Amor och är en mycket uppskattad lärare och dansare. Hans tango kännetecknas av dynamik, lekfullhet och musikalitet.

Medverkande: Ernesto Garzón och Emma Borgnäs.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop-in.

Läs mer om Tango Amor på www.tangoamor.se

 

babydans_ny

Afrikansk babydans

Torsdagar 29 januari och 5, 12, 19 februari kl. 10.00-10.45. 

Med Klara Berggren. För barn 3–15 månader och medföljande vuxen. 

Kom och dansa loss med din bebis! Det blir mycket gung, rytm och närhet. Vi dansar till härlig musik från den afrikanska kontinenten. 

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Afrikansk danslek och Hela världen dansar för bokade och öppna barngrupper. Hon undervisar även på ett antal dansskolor i Stockholm och har babydans på bibliotek.

Medverkande: Klara Berggren

Pris: 80 kronor (fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (35 platser).

 

Afrikansk_danslek_webb

Afrikansk danslek 

Med Klara Berggren och Lejonet Leo. För barn 3–6 år och medföljande vuxen.

Söndagar 8, 15, 22 februari och 1 mars 14.00-15.00

Vi börjar med en kort introduktion om dans i Afrika. Att Afrika är en stor kontinent med varierande natur och många folkgrupper med olika traditioner, språk och danser. Klara visar även en kort film med imponerande dans från olika länder i Afrika. Sedan dansar vi till härliga rytmer med en livetrummis. Vi smyger ut i djungeln för att hämta vatten eller kanske plocka frukt till en fruktsallad. Kan man dansa som en elefant? Mycket rörelse, rytm och dansglädje utlovas! Dansen ackompanjeras av musiker på djembe.

Längd: Ca 60 minuter.

Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.

Pris: 80 kronor (40 kr för syskon över 2 år och fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Biljetter till Afrikansk Danslek kan köpas från kl 12.00 samma dag i museets entrékassa. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (50 platser).

Läs Barnistan’s reportage om den Afrikanska dansleken: “Afrikanska rytmer mitt i stan”

Öppettider

Dansmuseet 
Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt

Fri entré till museets utställningar under hela juni, juli och augusti.

Museibutik 
Följer museets öppettider 

Hitta hit

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Museibutik

I Dansmuseets butik hittar du Stockholms största sortiment av dansböcker och dansfilmer. Vi har också ett uppskattat utbud av presentartiklar. 

Läs mer

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center. Kontakta Klara Berggren för att boka tid:
bibliotek@dansmuseet.se.

Läs mer

Bistro Rolf de Maré

I Dansmuseets restaurang serveras klassiska franska bistrorätter med en svensk twist. 

Måndag: 11.00 – 14.30
Tisdag-fredag: 11.00 – 22.00
Lördag: 12.00 – 22.00
Söndag: stängt

Boka bord på 08-411 35 00

Läs mer på www.bistrorolf.se

logga lågupplöst copy

Köp biljetter till våra dansföreställningar och konserter via www.kulturbiljetter.se