Dansmuseet
 


Screendance_19_webb

ScreenDance Festival 2019

23–26/4 kl. 11–17, 26/4 kl. 17.30–19, 27–28/ kl. 12–16 och 29/4 kl. 17–21

Välkommen till den sjätte upplagan av ScreenDance Festival på Dansmuseet. ScreenDance Festival 2019 visar oberoende dansfilm från hela världen. Filmprogram dagtid och kvällsvisning.

Se eventet på Facebook för exakta tider.

Biljetter: 60 kronor/dag, festivalpass 200 kronor.

 

Öppenvisning2

ÖPPEN VISNING

Söndagar 13.00 pågår t.o.m. 16 juni 2019

Visning av utställningen Gastar, Generaler och Gudinnor. I utställningen visas en unik samling med några av de främsta föremålen som förvärvats av Rolf de Maré (1888–1964) under hans omfattande resor i Asien. I utställningen beskrivs och förklaras traditionella teater- och dansformer som kabuki, nō, gagaku, jingju och kinesiska lokala teaterformer. Museets öppna visningar ingår i entréavgiften och kan ej förbokas. Visningarna är till för enskilda besökare och mindre sällskap. Är ni ett större sällskap, vänligen boka en egen visning.

Läs mer om utställningen här

 

rullskridskobanan-undersida

Lilla Klubben – en samtalsserie

Torsdag 24 jan, 21 feb, 21 mars och 25 april klockan 18

Lilla Klubben är en samtalsserie där vi fördjupar oss i museets utställningar och samlingar. Namnet har inspirerats av Lilla Julaftonsklubben, som kom till 1927 när Rolf de Maré ville att några av hans vänner i Paris skulle få ett julhem i hans bostad. Så småningom blev klubben förevigad i en målning av Nils Dardel. Verket Lilla Julaftonsklubben beställdes av Rolf de Maré 1933. Lilla Julaftonsklubben var en privat herrklubb, men Lilla Klubben är självklart öppen för alla!

Pris: 60 kronor 
Längd: ca 60 min

25/4 Jo Widoff och Annika Gunnarsson – Intendenter på Moderna Museet
Jo och Annika berättar om Rolf de Marés konstsamling. Den var på sin tid omtalad och visade bland annat på konstens utveckling i relation till dansen. Konstsamlingen donerades till Nationalmuseum och finns nu på Moderna Museet i Stockholm.

Samtalet börjar klockan 18.00. Dörrarna öppnas klockan 17.30 och i Bistro Rolf de Maré finns dryck och tilltugg att köpa och ta med in på samtalet.

Tidigare samtal:
24/1 Kenneth Kvarnström – Koreograf och teaterchef
Föreställningen (play) hade premiär 2011 med koreografi och koncept av Kenneth Kvarnström. På vårens första Lilla klubben berättar han om de spektakulära kostymerna som skapades av Martin Bergström, Helena Hörstedt och Erika Turunen till föreställningen. Kostymer från (play) som donerats till Dansmuseet visas just nu i vår Vinterutställning – nyheter i samlingarna.

21/2 Christina Nygren – Författare och professor
Ett möte med Christina som berättar om sin forskning i Asien, framför allt Kina och Japan, sedan 30 år. Vi får en inblick i historien bakom några av föremålen som visas i Dansmuseets tillfälliga utställning Gastar, Generaler och Gudinnor som öppnar 17 februari.

21/3 Michael Meschke – Teaterskapare, regissör och figurmakare
Vi möter Michael Meschke i ett samtal om hans liv med dockteatern. Sagt om Michael av Jack Lang, f.d. fransk kulturminister: “Han har överskridit alla genrer, glidit lyckosamt från mim- till filmskapande, grundandet av en teater, institutioner och museer, aldrig dilettantiskt, alltid som en passionerad och krävande upptäckare.”

tangomilonga_program

Milonga Tango Amor

Söndag 24 feb, 17 mars, 7 april och 5 maj kl. 16-20

16–17 Argentinsk tango –  introduktion för nybörjare
17–20 Milonga öppet dansgolv

Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango. Bjud upp någon med blicken “cabeceo” och haka på dansflödet “la ronda”! Omfamna känslan! Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet. 

Milongan inleds med en timmes introduktion i argentinsk tango under ledning av Tango Amor. Under kvällen spelar Dj Ernesto Garzón den argentinska tangorepertoarens rytmer i ett klassiskt upplägg för dans.

Pris: 120 kronor.
Ingen förbokning.

Läs mer på www.tangoamor.se 

Foto: Tobias Regell (bilden är beskuren).

Promo Swia_webben

West Coast Swing – en fläkt av Kalifornien!

Söndag 3 och 24 mars, 14 april, 12 maj kl. 16-20

16–17 West Coast Swing – introduktion för nybörjare
17–20 Socialdans öppet dansgolv

Dansa till din favoritmusik! West Coast Swing är en pardans från Kalifornien som har rötter i Lindy Hop, men som har utvecklats som egen dansstil genom åren. I dag dansas den till en mängd olika musikgenrer som pop, rock, RnB, soul, blues eller hits från radion! Join the Groovement och släpp in en fläkt av Kalifornien!

Kvällen inleds med en timmes introduktion i West Coast Swing för alla åldrar under ledning av pedagoger från SwingAkademien.

Pris: 120 kronor.
Ingen förbokning.

Läs mer på: www.swingakademien.se

babydans_ny

Babydans

Torsdag 21 feb, 14 mars, 4 och 25 april kl. 10

För bebisar 3–15 månader och medföljande vuxen.

Dansa loss med din baby! Det blir mycket gung, rytm och närhet när vi dansar till härlig musik från olika länder i Afrika.

Längd: ca 50 minuter
Pris: 120 kronor
Ingen förbokning

Medverkande: Klara Berggren

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i danslekar och program som “Hela världen dansar” för bokade och öppna barngrupper. 

Foto: Gustav Hugosson (beskurna bilder)

skuggspelsverkstad

Skuggspelsverkstad

16–17 april klockan 13–15

Dockor från dockteatrar, små japanska scenmodeller av kabuki och gagaku samt glittrande kostymer från Kina. I utställningen Gastar, Generaler och Gudinnor finns fantastiska figurer och film att hämta inspiration av och ta med när du bygger din egen skuggspelsfigur i verkstaden. Material ingår.

Gastar, Generaler och Gudinnor visas en unik samling från Rolf de Marés resor i Asien. Här finns föremål från traditionella teater- och dansformer som kabuki och jingju samt olika dockteatertraditioner i Japan och Kina. Läs mer om utställningen.
Passar: från 4 år. 
Material ingår i entrébiljetten.
Begränsat antal platser.

 kulturnatt_webben

Kulturnatt Stockholm
Utforska dansens fantastiska värld

Lördag 27 april klockan 18–24

Under Kulturnatt Stockholm 2019 bjuder Dansmuseet på en dansafton med dansaren Hui-Han Hu som visar sitt danssolo Always by my side och sedan kan ni prova på kinesisk folkdans. Från klockan 21 blir det heta rytmer med dj-crewet Sugarcane som levererar afrobeats, hiphop och dancehall i vår vackra bankhall. Välkomna att dela dansgädje!

PROGRAM
18–21 Utställningen Gastar, Generaler och Gudinnor med unika föremål och kostymer från Japan, Kina och Tibet.
18–24 Dansmuseets permanenta utställning med Rolf de Marés samlingar.
18.30 Danssolo Always by my side
19 Prova-på kinesisk folkdans
19.30 Danssolo Always by my side
20 Prova på kinesisk folkdans
21–23.50 Sugarcane

MEDVERKANDE

Dansafton med dansaren Hui-Han Hu

Always by my side är en dansföreställning som vrider och vänder på olika sociala relationer och begreppet familj. En känslomässig upplevelse för att begripa kärlek och stolthet. Inspirationskällan kommer från den taiwanesiska filmen How are you, dad? (2009) av Tso-Chi Chang.

Hui-Han Hu jobbar som professionell dansare, skådespelare och koreograf. Hon har en bred kompetens inom dansteater, modern dans, manlig och kvinnlig kinesisk dans, fysisk teater och performing arts. Hui-Han har tidigare satt upp egna föreställningar på bland annat Östasiatiska museet och på kulturhuset Dieselverkstaden.

Längd: Always by my side 12 minuter och prova på kinesisk folkdans cirka 20 minuter.

Sugarcane

Dj-crewet Sugarcane bjuder på garanterat svängig musik med öppet dansgolv för alla i Dansmuseets vackra bankhall! De spelar “good vibes music” med en unik kombination av afrobeats, hiphop, dancehall och soca.

Sugarcane har stått bakom flera framgångsrika klubbkoncept och samarbetat med olika aktörer, allt från Dramaten och Strömterassen till egna klubbar och stora festivaler. DJ-crewet skapades 2013 av Missdj, Dj Erykah, Aïssa och Sister Justice. Dessa fyra redan etablerade djs slog ihop deras unika stilar för att skapa ett nytt superteam och blev direkt ett självklart namn på Sveriges urbana musikscen. De har öppnat för många internationella artister som bland annat Timaya, Yemi Alade, Magic System och Alpha Blondy.

Foto: Always by my side, Magnus Palmstierna Eckhéll.

gadd_webb

Ulf Gadd
– jag är ett kollektiv av relationer

Torsdag 16 maj klockan 12 och 18 samt lördag 18 maj klockan 16

Dansaren Anna Westberg återbesöker sin tid som elev vid Stora Teaterns Balettelevskola i Göteborg. Ulf Gadd var då ledare för balettkompaniet. Tillsammans med scenografen Svenerik Goude skapade han en lång rad dansteaterverk, som innebar en legendarisk period i svensk danshistoria. I denna presentation blandas föredragets form med dansföreställningens.

”Ulf Gadd hade en omutlig tro på dansens angelägenhet i samhället och konstens förmåga att väcka tankar, skapa möten och samtal. Detta är en personligt färgad historieskrivning av hans konstnärskap, gestaltad utifrån en inventering av egna och andras arkiv, både sådana som ryms i lådor och sådana som bor i kroppen”.

Anna Westberg avslutar med denna presentation sina studier i Nya Performativa Praktiker vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan/Uniarts).

Längd: cirka 75 minuter
Fri entré.

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

På gång

Lördag 13/4 kl. 13
Sista chansen! Lördagsdans för barn: Västafrikansk danslek

Söndag 14/4 kl. 13
Öppen visning av Gastar, Generaler och Gudinnor

Söndag 14/4 kl. 16–20
West Coast Swing

Tis–ons 16–17/4 kl. 13–15
Påsklov: Skuggspelsverkstad

Läs mer om vår programverksamhet

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng