Dansmuseet
 

webb_undersida_kulturfestival

DANSMUSEET PÅ RYMMEN

Stockholms Kulturfestival 2017
Plats: Norrbro, mellan Operan och Slottet

Torsdagen den 17 augusti flyttar Dansmuseet in i Kulturfestivalens stora tält på barnområdet på Strömparterren, Norrbro. Kom och dansa och titta på film med oss!

Läs mer

TORSDAG 17 AUGUSTI
STORA TÄLTET
Obs! Begränsat antal platser. Hämta biljett 30 min innan i infotältet på Norrbro.

12.00 – 12.45 DANSLEK: VÄSTAFRIKANSK DANS 3–6 år
Smyg med ut i djungeln! Dansa med fantasifulla och roliga rörelser till trumrytmer från Västafrika. Medverkande: Klara Berggren och Lejonet Leo

13.00 – 13.45 BABYDANS 3–15 månader
Dansa loss med din baby! Känn gunget, rytmen och närheten till musik från olika länder i Afrika. Medverkande: Klara Berggren

14.00 – 14.45 DANSLEK: BALETT 3–6 år
Lär dig grunderna i balett med enkla och roliga övningar! Gör först en piruett – det är lätt som en plätt och virvla sedan vidare till underbar musik och känn dig som en prima ballerina eller mästerdansare! Medverkande: Carolina Larsson

15.00 – 15.45 DANSLEK: HIPHOP 5–10 år
Kan du röra dig till ett beat? Dansaren Daniel lär ut roliga och enkla danssteg som snabbt hjälper dig hitta din egen stil. Med hjälp av lek och rörelseträning dansar du snart med både coola moves och attityd. Medverkande: Daniel Rörström

16.00 – 16.45 DANSLEK: BREAKING 5–10 år
Breaking (Breakdance eller B-boying) är en dansstil som kännetecknas av olika moment som spin moves, footworks och freezes. Tillsammans med Daniel kan du prova på denna akrobatiska dans i en rolig och lekfull form. Medverkande: Daniel Rörström

17.00 – 17.45 DANSLEK: INDISK DANS 5–10 år
Indien är dansens land! Enligt hinduismen kom världen till genom att guden Shiva började dansa och hela världen tog form i en symfoni av rörelse. Följ med på en tur till Indien och hoppa, snurra och stampa i takt till dansant Bollywood-musik. Medverkande: Carolina Larsson

TORSDAG 17 AUGUSTI
NORRBROSCENEN

14.30 – 15.00 DANSLEK: VÄSTAFRIKANSK DANS
Smyg med ut i djungeln! Dansa med fantasifulla och roliga rörelser till trumrytmer från Västafrika. Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.

15.30 – 16.00 DANSLEK: INDISK DANS 
Indien är dansens land! Enligt hinduismen kom världen till genom att guden Shiva började dansa och hela världen tog form i en symfoni av rörelse. Följ med på en tur till Indien där du kan hoppa, snurra och stampa i takt till dansant Bollywood-musik. Medverkande: Carolina Larsson

SÖNDAG 20 AUGUSTI
UTANFÖR DANSMUSEET, DROTTNINGGATAN 17
11.00 – 18.00 VÄRLDENS LÄNGSTA BOKBORD.
Kom och fynda billiga böcker!

För hela Kulturfestivalens program se kulturfestivalen.stockholm.se

dancing-men-undersida

 

ÖPPEN VISNING: DANCING MEN

Söndagar 13.00 

Följ med på öppen visning av Dancing Men. Vi gör en historisk tillbakablick bland bildkonst, fotografi, filmklipp och kostymer tillsammans med vår kunniga guide Leif Östman. Hur har synen på den dansande mannen förändrats under olika tidsepoker? Vilka fördomar finns om män som dansar?

Ingår i entrébiljetten. Ingen förbokning. Välkommen!

Läs mer om utställningen här

Streetstar_webb

Dancehall Sessions

Söndagar 24/9, 22/10, 19/11

Workshop i Dancehall kl. 16.00–17.00
Öppen träning kl. 17.00–19.00

Dansa Dancehall till härliga rytmer från Jamaica! Vi inleder kvällen med en lärarledd workshop i Dancehall. De sista timmarna kör vi öppen träning då vi jamar loss och inspireras av varandra. Oavsett om du är erfaren dansare eller bara nyfiken är du varmt välkommen.

Fri entré. Ingen förbokning. 

Dancehall Sessions på Dansmuseet arrangeras i samarbete med Streetstar, United Soul och ENOUGH productions. Foto: Einar Odencrants (bilden är beskuren).

Streetstar_logga_webb_lille

ann-edelstam-borlin

Författarsamtal

Torsdag 7/9 kl. 17.30

Författaren Anne Edelstam berättar om boken Den dansante dandyn Jean Börlin.

Jean Börlin blev en av världens främsta dansörer och koreografer. Anne Edelstam har skrivit berättelsen om sin gammelfarbror, från hans födelse i Härnösand och utbildningen på Operan i Stockholm, till hans alltför tidiga död i New York, om hans triumfer och om en dansares hårda liv. 

Läs Magasin Opulens recension här
Läs Tidningen Kulturens recension här

Afrikansk_danslek_webb

 

Danslek: Västafrikansk dans

Lördagar 23/9, 30/9, 7/10, 14/10  kl. 13.00

Kom så smyger vi ut i djungeln! Med fantasifulla rörelser dansar vi till trumrytmer från Västafrika. Vi börjar med att se film med dans från olika länder i Afrika, allt ifrån imponerande frivoltsdans i Nigeria till maskdans i Burkina Faso. Massor av dansglädje utlovas! 

För barn 3 – 6 år och medföljande vuxen.

Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.

Ingår i entréavgiften. Ingen förbokning. Längd: 60 minuter

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i program för både bokade och öppna grupper.

 

Nikolaj Alsterdal

 

Öppen visning: Dansmuseet

Söndag 1/10, 8/10, 15/10 kl. 13.00

Följ med på en resa i dansens värld. Här får du tillfälle att lära dig mer om museets unika samlingar av färgrika kostymer, magiska masker, sällsynta kulturföremål och modernistisk konst.

Aristokraten Rolf de Maré (1888-1964) är en av Sveriges mest betydande personer i den internationella konsthistorien – som samlare av modern konst, som ledare av den avantgardistiska Svenska Baletten i Paris på 1920-talet och som grundare av Dansmuseet. En fascinerande man som ägnade ett hel liv åt att förverkliga sina drömmar och passioner.

Visningen tar omkring 45 minuter och ingår i entrépriset.

Nr2_10_low_webb

 

SU-EN Butoh Company: Body Garden

Onsdag 27/9 kl. 19.00 (Nypremiär)
Torsdag 28/9 kl. 19.00 + publiksamtal efter föreställningen
Fredag 29/9 kl. 19.00

Med nya verket Body Garden skapar SU-EN och hennes medarbetare både en dansföreställning och ett processinriktat konstprojekt. Rummet definieras genom konstobjekt – avgjutna kroppsdelar i gips, utformade av bildkonstnären Eva Björkman. En intim relation uppstår mellan dansaren och konstobjekten, plötsligt har dansaren många fler kroppsdelar än vanligt.

Koreografi: SU-EN
Konstobjekt: Eva Björkman
Musikkomposition: Ryoko Akama (Japan/Storbritannien)
Medverkande: SU-EN Butoh Company
Tekniker: Hans Wärnsberg
Produktion: SU-EN Butoh Company/Mon no Kai
Med stöd av: Statens Kulturråd, Uppsala Kommun Kulturnämnd, Kultur & Bildning, Region Uppsala samt Konstnärsnämnden

Längd: ca 45 minuter

Publiksamtal med SU-EN efter föreställningen torsdagen den 28/9.

Speldagar
Onsdag 27 september kl. 19.00
Torsdag 28 september kl. 19.00
Fredag 29 september kl. 19.00

Biljetter
Köp biljetter hos Kulturbiljetter eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets kassa under öppettid.

Priser
Vuxna: 200 kronor
Under 26 år: 150 kronor
Studerande: 150 kronor
Pensionärer: 150 kronor

Läs mer

Butoh är en nutida dansform med rötter i 1950-talets avantgarde i Tokyo. Förgrundsfiguren Tatsumi Hijikata revolutionerade synen på kropp och dans genom sitt arbete med Ankoku Butoh – Mörkrets dans. Efter 1990-talet har dansformen spridits genom olika grenar över världen under samlingsnamnet Butoh.

SU-EN Butoh Company grundades 1992 i Tokyo, under vägledning av Tomoe Shizune & Hakutobo. Sedan 1994 är kompaniet baserat i Sverige och sedan 1997 i Almunge, Uppsala Län. Kompaniet turnerar internationellt och arbetar med sceniska verk, gränsöverskridande projekt samt dansfilm, workshops och föreläsningar.

SU-EN är koreograf, dansare och konstnärlig ledare för SU-EN Butoh Company. Efter flera års studier hos Tomoe Shizune & Hakutobo, där den legendariska dansare Yoko Ashikawa koreograferade, har hon nu etablerat Butoh i Norden. Hon är flerfaldigt prisbelönad och har för närvarande Konstnärsnämndens 10-åriga arbetsstipendium.

Eva Björkman, bildkonstnär baserad i Uppsala. Hon arbetar med måleri, skulptur, installationer och performativa aktioner.

Ryoko Akama, tonsättare och ljudkonstnär från Japan, bosatt i Storbritannien och verksam internationellt. Hon arbetar både med ljudskulptur, ljudkonst och installationer.

Läs mer om kompaniet och danskonstformen Butoh på: www.suenbutohcompany.net

Bild: Eva Björkman och Gunnar H Stening (bilden är beskuren).

IMG_3590_webb

 

Filmvisning: Kick Ball Change

Söndag 8/10 kl. 17.00

I dokumentärfilmen Kick Ball Change möter vi den kreativa och energiske dansaren Maxim Kozhevnikov, femfaldig världsmästare i Ballroom dance. Filmen tar oss med på den långa resan från koncept till scen, genom moderna konstgallerier i Las Vegas och israeliska dansklubbar till Maxims föräldrars kök i Ryssland. 

Samtal efter filmen. Filmvisningen är ett samarbete med ScreenDance Festival.

Regi: Guy Sadot, Russia/USA/Israel 2016, 55 min.
Koreograf: Maxim Kozhevnikov

Pris: 50 kronor. Begränsat antal platser. 

kroki_webb

Danskroki

Onsdagar
11/10, 18/10, 25/10, 1/11, 8/11, 15/11
kl. 17.30–19.30 inkl. paus

Kom och teckna dansarens rörelser, kropp, uttryck och energi. Dansmuseets öppna danskroki är en kreativ utmaning som passar både nybörjare och erfarna tecknare. Modellen dansar till musik och fryser sina rörelser i olika positioner. I pausen finns möjlighet att köpa fika i museets bistro.

“Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och
utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande” – Juha Nyberg, krokitecknare

Medverkande: En eller två dansare
Pris: 100 kronor
Ta med eget material. Ingen förbokning.

Välkommen!

Teckningar: Juha Nyberg

tangomilonga_program

Milonga Tango Amor

Torsdagar 12/10, 26/10, 9/11

Workshop i argentinsk tango kl. 18.00
Milonga öppet dansgolv kl. 19.00–21.00

Njut av att dansa till argentinska tangorytmer i Dansmuseets vackra bankhall. Kanske bjuder du upp någon med blicken ”cabeceo” och hakar på dansflödet ”la ronda”? Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango. Kvällen inleds med en timmes introduktion i tango för nybörjare under ledning av Ernesto Garzón från Tango Amor. Varmt välkommen med eller utan danspartner.

Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800–talet och blev populär i Europa på 1920–talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet.

Ernesto Garzón är född i Buenos Aires men uppvuxen i Stockholm. Han driver firman Tango Amor och är en mycket uppskattad lärare och dansare. Hans tango kännetecknas av dynamik, lekfullhet och musikalitet.

Pris: 120 kronor. Ingen förbokning.

Läs mer på www.tangoamor.se 

Foto: Tobias Regell (bilden är beskuren).

höstlov_webb

 

Höstlov

Under höstlovet kan barnen prova på våra populära danslekar. Alla program börjar med en kort filmvisning. Passar för barn och medföljande vuxen. Vi erbjuder följande program:

Tisdag 31/10 kl. 13.00 Hela världen dansar (5–10 år)
Barnvisning med dans. Följ med på en upptäcktsresa bland museets förunderliga värld av masker, dockor och kostymer. Vi ser på filmklipp och pratar om dans från olika kulturer. I slutet av visningen dansar vi tillsammans! 

Onsdag 1/11 kl. 13.00 Danslek: Hiphop (5–10 år)
Tillsammans med Daniel provar vi på rytmiska danssteg till hiphop-musik. Lätt och lekfullt hittar vi egens sätt att uttrycka oss. Vi börjar med att titta på en kort film som visar olika stilar inom streetdansen. 

Torsdag 2/11 kl. 13.00 Danslek: Breaking (5–10 år)
Vi provar på denna akrobatiska dansstil i en rolig och lekfull form. Vi börjar med att titta på en kort film som visar olika stilar inom streetdansen. 

Fredag 3/11 kl. 13.00 Danslek: Västafrikansk dans (5–10 år)
Prova på att dansa traditionell dans från Västafrika till härliga trumrytmer. 

Lördag 4/11 kl. 13.00 Danslek: Västafrikansk dans (3–6 år)
Med fantasifulla rörelser dansar vi till trumrytmer från Västafrika. Massor av dansglädje utlovas. 

Höstlovets program ingår i museets entréavgift. Ingen förbokning behövs. 
Längd: ca 60 min. 

_DSC3952_webb

 

Teresia Björk: Etsningar

Onsdag 22/11 kl. 19.00
Torsdag 23/11 kl. 19.00 + publiksamtal
Fredag 24/11 kl. 19.00

Under fem års tid har koreografen och dansaren Teresia Björk arbetat med en trilogi om konstnären Siri Derkert. Nu får den sista delen, Etsningar, Stockholmspremiär på Dansmuseet. Genom rörelse, ljus, projektioner och musik gestaltas en av Sveriges största modernistiska konstnärer. Verket är skapat i nära samarbete med kompositören Martin Landqvist som dessutom spelar live på scenen.

Etsningar kretsar kring Derkerts kärlek till sina barn, hängivelsen till konsten och de tunga motgångar hon fick uppleva som progressiv, kvinnlig konstnär. Teresia Björk återanvänder minnen och material från de tidigare verken Without Name och Vi-We-Nous och sammanfattar därmed sin trilogi. Hon har under de senaste åren följt Siri Derkerts konstnärsskap på nära håll genom efterforskning på Kungliga Biblioteket i Stockholm och på plats i Paris där Derkert levde och verkade. Hon har även haft kontakt med Annika Öhrner, lektor i konstvetenskap och Siri Derkerts barnbarn Jacob Derkert.

Den första delen i trilogin, Without name, hade premiär 2014 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2016 fick andra delen Vi–We–Nous, på initiativ av svenska ambassaden i Peking, representera Norden under en festival som gav kinesisk publik och branschfolk inblick i samtida västerländsk scenkonst. I oktober samma år fick Vi–We–Nous svensk premiär på Dansmuseet (Läs recensionen från DN här). Den tredje och sista delen Etsningar spelas på Dansmuseet 22-24 november 2017.

Koreograf och dansare: Teresia Björk
Musik/Kompositör: Martin Landqvist
Ljus: Anna Wemmert Clausen

Längd: 60 minuter

Publiksamtal med Teresia Björk efter föreställningen torsdagen den 23/11. Moderator är Lovisa Lundgren, civilingenjör med dansbakgrund.

Speldagar
Onsdag 22 november kl. 19.00
Torsdag 23 november kl. 19.00
Fredag 24 november kl. 19.00

Biljetter
Köp biljetter hos Kulturbiljetter eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets kassa under öppettid.

Priser:
Vuxna: 200 kronor
Under 26 år: 150 kronor
Studerande: 150 kronor
Pensionärer: 150 kronor

Läs mer

Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 27 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden både som dansare, skådespelare och koreograf. Hon samarbetar oftast med musiker som spelar live på scenen. Teresias ledord är ”Att beröra och bli berörd – att roa och oroa”.

Martin Landqvist är musiker och kompositör verksam i små och stora konstellationer världen över inom dramadokumentärer och reklamfilm. Under flera år har Martin skapat filmmusik i olika genrer. Hans instrumentella musik kännetecknas av intensiva suggestiva och sensuella uttryck. Martin och Teresia har känt varandra sedan tidigt 90tal – Etsningar är deras första samarbete.

Siri Derkert (1888–1973) är en känd svensk konstnär med starkt personlig och expressionistisk stil. I tidiga verk, framförallt från Paristiden, kan man se intryck både från kubism och fauvism. Med utställningen Rörelser i alla riktningar 1960, blev Siri Derkert den första kvinnan med separatutställning på Moderna museet i Stockholm. Hon tilldelades Guggenheimpriset på 1960 för målningen Fågel i topp och 1962, vid 74 års ålder representerade hon Sverige vid konstbiennalen i Venedig. Tre år senare invigdes hennes 145 meter långa Ristningar i betong på Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Foto: Mats Lindgren (bilden är beskuren)

BlackBallerina_DeloresBrowne_program

Filmvisning: Black Ballerina

Söndag 12/11 kl. 17.00

Missade du vårens filmvisning av dokumentären Black Ballerina? Nu har du en unik chans att se den igen! 

Black Ballerina handlar om svarta kvinnliga dansare från olika generationer och deras konfrontationer med rasism, utanförskap och begränsade möjligheter till karriär i den klassiska balettens ”vita värld”.

Samtal efter filmen. Filmvisningen är ett samarbete med ScreenDance Festival.

Regi: Fran McElroy, 2015, 60 min.

Pris: 50 kronor. Begränsat antal platser. 

dansterapi

 

Temakväll: Dans som terapi

Söndag 26/11 kl. 16.00–19.00 (inkl. paus med mingel)

En interaktiv föreläsning och mini-workshop om dansterapi och dess möjligheter. Enkelt och lekfullt provar vi på dansterapi under ledning av dansterapeuter från Svenska Föreningen för Dansterapi. En kväll för dig som är intresserad av dans, hälsa och att leva kreativt. 

Dans som terapi är en både ung och uråldrig tradition. Dans har i alla tider använts för rituella och helande syften. Den moderna dansterapin (Dance Movement Therapy, DMT) hämtar sin inspiration såväl från dansens värld som från psykoterapeutisk kunskap och nyare forskning om samspelet mellan kroppen, hjärnan och själen.

Fri entré. Ingen förbokning. Först till kvarn. Välkommen!

Du kan läsa mer på www.dansterapi.info

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Öppettider

Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt 

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

Köp biljetter till våra föreställningar via Kulturbiljetter.se eller boka via telefon 08 441 76 51. Du kan även köpa biljetter direkt i museets butik. 

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng