Dansmuseet
 

mattiasenn_webb_program

Mattias Enn

Lunchkonsert måndagar 24 nov, 1, 8, 15 dec och 12, 19 jan kl. 12.00

Tiden mellan de två världskrigen i Europa. I Berlin, Paris, London och Stockholm blommar revyerna och kabarélivet. Efter 1945 vaknar ett sargat Europa till liv igen. Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om en svunnen musikepok med sånger av Marlene Dietrich, Vera Lynn, Karl Gerhard, Zarah Leander, Edith Piaf med flera.

Föreställningen gavs med Riksteatern 2012–2013 på 50 platser i landet. Manus och idé av Mattias Enn. 

Estradör med själ och hjärta” – Katrineholmskuriren

En mästerlig magisk musikalisk resa” – NSD

En strålande estradör med fantastisk tajming” – Sundsvalls Tidning

Sång: Mattias Enn

Piano: Carina E Nilsson

Längd: 60 minuter, ej paus.

Biljetter: 180 kronor (lunch ingår ej, men vår bistro har öppet).
Nu finns biljetter till Den förste turisten i Europa att köpa via kulturbiljetter.se

Mån 8 dec kl 12.00
Mån 15 dec kl 12.00
Mån 12 jan kl 12.00
Mån 19 jan kl 12.00

Kulturbiljetters logga liten

afrikansk_babydans_hemsidaprogram

Afrikansk babydans

Med Klara Berggren. För barn 3–15 månader och medföljande vuxen. 

Torsdagar 20, 27 november och 4, 11 december kl. 10.00. 

Kom och dansa loss med din bebis! Det blir mycket gung, rytm och närhet. Vi dansar till härlig musik från den afrikanska kontinenten. 

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Afrikansk danslek och Hela världen dansar för bokade och öppna barngrupper. Hon undervisar även på ett antal dansskolor i Stockholm och har babydans på bibliotek.

Längd: ca 60 minuter. 

Medverkande: Klara Berggren

Pris: 80 kronor (fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (35 platser).

 

workshopvastafrikanskdans_webb_program

workshop i västafrikansk dans

För ungdomar och vuxna från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Lördagar 22, 29 november och 6, 13 december kl. 15.00

En rolig och intensiv dansklass för alla som vill prova på traditionell dans från Västafrika. 

Alhassane Camara är född och uppvuxen i Guinea i Västafrika, men bor sedan några år i Stockholm. I Guineas huvudstad Conakry dansade och koreograferade han bl.a. i kompaniet Wassasso som har vunnit flera nationella tävlingar. Han har även under många år arbetat som dansare, koreograf och danslärare i Senegal, Gambia och Guinea Bissau. Numera undervisar han och håller i workshops runt om i Sverige och Europa. Alhassane är mycket omtyckt för sin pedagogiska förmåga och sin positiva energi. Dansen ackompanjeras av två musiker på djembe och doundoun.

Längd: 60 minuter.

Medverkande: Alhassane Camara och musiker från Västafrika.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop-in.

Afrikansk_danslek_webb

Afrikansk danslek 

Med Klara Berggren och Lejonet Leo. För barn 3–6 år och medföljande vuxen.

Söndagar 23, 30 november och 7, 14 december kl. 13.00

Vi börjar med en kort introduktion om dans i Afrika. Att Afrika är en stor kontinent med varierande natur och många folkgrupper med olika traditioner, språk och danser. Klara visar även en kort film med imponerande dans från olika länder i Afrika. Sedan dansar vi till härliga rytmer med en livetrummis. Vi smyger ut i djungeln för att hämta vatten eller kanske plocka frukt till en fruktsallad. Kan man dansa som en elefant? Mycket rörelse, rytm och dansglädje utlovas! Dansen ackompanjeras av musiker på djembe.

Längd: Ca 60 minuter.

Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.

Pris: 80 kronor (40 kr för syskon över 2 år och fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Biljetter till Afrikansk Danslek kan köpas från kl 12.00 samma dag i museets entrékassa. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (50 platser).

Läs Barnistan’s reportage om den Afrikanska dansleken: “Afrikanska rytmer mitt i stan”

samlingarna7

Öppen visning 

Söndagar kl 14.00

Följ med på guidad visning av Dansmuseet. Våra kunniga guider berättar om Dansmuseets samlingar och tillfälliga utställning Sleeping Beauties – drömmar och kostymer, Ryska Baletten i Paris (1909-1929). Det blir en resa i dansens värld!

Konstnären Charles Koroly har skapat en lekfull, interaktiv skattkista av museets berömda samlingar från hela världen. Via masker, konst och film följer vi museets grundare Rolf de Maré i fotspåren – en av 1900-talets mest betydande kulturpersonligheter, både konstsamlare och ledare av den Svenska Baletten i Paris på 1920-talet.

Visningen ingår i entrébiljetten och är ca 60 minuter. 
Språk: Svenska 

TRIBAL A3

Dansjam: Vogue Ball

Fredag 12 december kl. 18.00–21.00 (dörrarna öppnas kl. 17.30). Workshop kl. 18.00, 19.00 och 20.00

Fri entré hela kvällen!

Dansmuseet och Streetstar bjuder in till dansjam på museet. En helkväll med olika teman och musikstilar. Vi har såklart bjudit in Stockholms bästa DJ’s! Rekommenderas från 15 år och uppåt. 

Workshop i Vogue varje hel timme under ledning av Aviance Milan. 

Workshop: AVIANCE MILAN
DJ: FUNKY LOFFE
Host/MC: TBA

Förköp till VOGUE BALL: THE FASHION THROWBACK BALL 2014 från kl. 18.00, 100 kr (cash is queen).

Streetstar är en ideell förening som skapar och producerar ungdomskultur. Streetstar grundades hösten 2005 av Joachim Hövel och Martin C. Ferretti. Passionen är urban dans och musik. Streetstarfestivalen samlar årligen över 5000 besökare och dansare ifrån över 30 länder. Mer information www.streetstar.se

thefashionthrowbackball_dansmuseet_streetstar

Vogue Ball: The Fashion Throwback Ball 2014 

12 december kl 22.00 – 03.00. Åldersgräns 18 år.

I samarbete med danskompaniet P*FECT och StreetStar bjuder Dansmuseet in till Vogue Ball!

Tävlingskategorier:

”Runway open to all” Detta innebär att kategorin är öppen för alla oavsett kön. Uppgiften är att gå på ”catwalken” som en modell antigen i det som är stereotypiskt kvinnligt eller manligt.

”Runway in Drag” – drag queens och drag kings. Detta innebär att drag artisten vare sig det är en ”drag queen” eller ”drag king” går på catwalken iförd i en kreation i temat Origami.

“Performance” En danskategori vilket innebär att man inte behöver hålla sig till en dansstil inom voguing utan man kan blanda fritt.

“Old Way” En danskategori där man håller sig endast till stilen Old Way som är den äldsta dansstilen inom voguing som kom upp på 80-talet.

“New Way” En danskategori där man håller sig endast till stilen New Way. New Way utvecklades efter Old Way och är känt för sitt raka och coola uttryck.

“Vogue Femme” Detta är en danskategori där man håller sig endast till stilen Vogue Femme. Vogue Femme är den senaste stilen som fortfarande håller på att utvecklas och är inspirerat av det stereotypiska kvinnliga rörelsespråket.

Domare: Danielle Polanco (US), Aviance Milan (US), Daniel Revlon Lugo (US/SWE), Robert Fux (SWE).

Host: Dashaun Lanvin Wesley (US)

DJ: Funky Loffe

Pris: 100 kronor (Obs! Cash is queen). Förköp till VOGUE BALL: THE FASHION THROWBACK BALL 2014 från kl. 18.00 i samband med Dansjam: Vogue Ball.

www.pfect.se
www.streetstar.se

Socail Media Klicka här för Facebookevent The Fashion Throwback Ball 2014

Filmvisningar

Aktuellt filmprogram på Dansmuseet:

 
Tisdagar
LA FILLE MAL GARDÉE

Koreografi Ivo Cramér 1989 (Dauberval 1789)

Ballet de Nantes 

70 minuter

 
Onsdagar
TAP DANCE HISTORY
From Vaudeville to Film
Rare film excerpts from the 1930s–1940s

40 minuter
 
 
Torsdagar
BOLERO 
Jan-Erik Wikström på Dansmuseet 2011

Koreografi Norberto dos Santos

14 minuter
 

Fredagar
APPARTMENT

Koreografi Mats EK

Opéra National de Paris 2003

55 minuter
 
 
Lördagar
BALLET RUSSES

Dokumentär

118 minuter
 
 
Söndagar
SWAN LAKE

Rudolf Nureyev och Margot Fonteyn 1966

107 minuter

carlskonst

EN GENERÖS DONATION AV CARL FREDRIK REUTERSWÄRD

En av Sveriges internationellt mest kända konstnärer, Carl Fredrik Reuterswärd, har gjort en generös donation till Dansmuseet: ett antal målningar gjorda till operan Herr von Hancken. Sex av dessa målningar visas nu i Dansmuseets Bistro Rolf de Maré.

Operan Herr von Hancken hade urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm 1965. Karl-Birger Blomdahl skrev musiken, Erik Lindegren librettot efter Hjalmar Bergmans roman och Göran Gentele regisserade – samma trio som några år senare hade gjort internationell sensation med operan Aniara. Till det nya operaverket Herr von Hancken anlitades Carl Fredrik Reuterswärd som scenograf. Hans dekorationer och kostymer blev mycket uppmärksammade liksom de målningar som han samtidigt skapade inspirerade av verket. Ett antal av dessa har konstnären donerat till Dansmuseet. Reuterswärds kanske mest kända konstverk skulpturen Non Violence, en revolver med knut på pipan, som finns uppställd världen över som en fredssymbol.

ofa_danceoke_webb_program

ÖFA: DANCEOKE 

After Work fredagar 29 augusti, 3, 31 oktober och 28 november kl. 18.00

Fri entré!

ÖFA-kollektivet bjuder in dig till Danceoke på Dansmuseet. Danceoke är nästan som karaoke men istället för att sjunga ensam så dansar vi tillsammans. Vi gör detta till musikvideos och fyller hela dansgolvet med fantastiska moves. Det är enkelt. Titta, härma och dansa till stjärnor som Beyoncé, Whitney, Britney och Gwen! ÖFA: Danceoke ruckar på relationen mellan artist och publik och ger deltagarna ett speciellt fokus. I pausen finns chansen att se utställningen Rolf de Marés Dansmuseum eller att svalka sig i bistron som frestar med after work.

ÖFA-kollektivet är ett feministiskt nätverk och stödforum. Sedan starten 2004 har kollektivet arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbpreformances. Våren 2013 körde ÖFA sin Danceoke som publikuppvärmning inför The Knifes konserter i Stockholm.

Längd: 2 x 20 minuter + paus

Medverkande: Medlemmar från ÖFA-kollektivet. 

kroki

Kroki med modell i rörelse

Onsdagar 8, 15, 22, 29 oktober och 5, 12, 19, 26 november kl. 17.30–19.15 (insläpp 17.15).

Fånga dansarens uttryck i form, balans och rörelse. Ibland i längre men oftast i kortare poser. En rolig utmaning för både nybörjare och erfarna krokitecknare.

“Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus på att teckna och fånga rörelse, rytm och energi. Känslan när det fungerar som bäst är närmast obeskrivlig. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande”. – Juha Nyberg 

Pris: 100 kronor, drop-in.

dansochforskning_webb_program

En kväll med dansforskarna KATE ELSWIT & JENS RICHARD GIERSDORF

Torsdag 20 november kl. 17.30–19.00

Fri entré

Stiftelsen Lilian Karinas forskningsstipendium i dans och politik delas i år ut för sista gången. Det uppmärksammas med en offentlig ceremoni på Dansmuseet med stiftelsens stipendiater 2013 och 2014. Evenemanget äger rum torsdagen den 20 november kl 17.30-19 på Dansmuseet, Drottninggatan 17 i Stockholm.

2013 års stipendiat är Ph.D. Kate Elswit, Storbritannien. Hon är dansforskare, koreograf, curator och dramaturg och innehar ett lektorat vid University of Bristol. Hennes bok Watching Weimar Dance utkom 2014. I sin forskning är Elswit specifikt inriktad på interdiciplinära ingångar till experimentell europeisk dans från modernismen till nutid, med fokus på transnationell historia. På Dansmuseet föreläser hon om”Dancing Across History´s Borders: Thoughts on Exile and Otherness by way of Kurt Jooss” – med reflexioner över Kurt Jooss plats i den tyska danshistorien genom, bland andra saker, hans sista verk Dixit Dominus.

Årets stipendiat är Ph.D. Jens Richard Giersdorf, USA. Han är Associate Professor of Dance vid Marymount Manhattan College, f d dansare och dramaturg vid Tanzbühne Leipzig. Hans uppmärksammade bok The Body of the People: East German Dance since 1945 presenterar en uttömmande och problematiserande text om dans i Östtyskland. Boken kommer inom kort att ges ut i en reviderad, tysk edition med titeln Volkseigene Körper – Ostdeutscher Tanz seit 1945. På Dansmuseet ger Giersdorf föreläsningen ”The Politics of Remembrance and Translation or Why I Talk About East German Dance 25 Years After the Fall of the Berlin Wall”.

Stiftelsen Lilian Karina bildades som en forskningsstiftelse för att främja kunskapen om danskonsten och hur den påverkades av de politiska omvälvningarna på 1900-talet – från ryska revolutionen, vidare till nazismen och fram till det inflytande indiska, asiatiska, afrikanska och afro-amerikanska dansstilar kom att utöva på europeisk dans. I en bilaga till sitt testamente formulerade Lilian Karina stiftelsens ändamål och stadgar.

Sedan 2010 har stiftelsen delat ut ett stipendium om 70 000 kronor vardera till fem mycket kvalificerade dansforskare från olika länder. Samtliga presenteras på stiftelsens hemsida med sammandrag av forskningsprojekten www.doch.se/forskning.

Med stöd av Dansmuseet, Carina Aris Minnesfond samt DOCH/Dans och Cirkushögskolan.

Språk: engelska

thetenthmuse_webb_program

The Tenth Muse

Urpremiär 5 november

Nytt dansverk av Sigge Modigh för Jan-Erik Wikström och Pontus Sundset

I våras presenterade Dansmuseet en ny koreografisk begåvning, Sigge Modigh, som skapade Short Stories för museets vackra bankhall. “Det finns många tecken på att det äntligen våras för berättande dans i Sverige. Sigge Modighs berättelse väcker aptiten” skrev Gunilla Jensen i SvD.

Nu kommer koreografen tillbaka till Dansmuseet med en spännande duett skapad direkt för två framstående dansare, hovdansaren Jan-Erik Wikström och Pontus Sundset. Två karismatiska scenartister från två olika sorters dans, den klassiska och den moderna. Det blir ett energiladdat möte utöver det vanliga. “En musa är för mig någon som ger dig trygghet att skapa i, en välmenad spark i baken när du behöver den och tvingar dig att utvecklas genom att ifrågasätta dina val, säger Sigge Modigh.

Be thou the tenth Muse, ten times more in worth
Than those old nine which rhymers invocate
- W. Shakespeare

Två temprament i explosivt möte“ (Anna Ångström SvD)

The Tenth Muse i Kulturnyheterna (SVT 2014-11-06)

 

Idé, koreografi och ljus: Sigge Modigh

Dansare: Jan-Erik Wikström & Pontus Sundset

Set: Carl Thorborg and Sigge Modigh

Musik: Philip Glass & Brahms

Kostym: Pontus Sundset

Urpremiär: 5 november kl. 12.30.

Längd: ca 35 minuter.

Biljetter: 150 kronor. 

helavarldendansar_webb_program

hela världen dansar

Visning med dans för barn 4–10 år. Höstlovet (v.44) 28 oktober – 1 november kl. 14.00.

Kom och dansa med oss på höstlovet! Följ med på en upptäcktsresa i Rolf de Marés fotspår, bland masker, dockor och kostymer från när och fjärran. Vi får en glimt av dansens förunderliga värld, gör en piruett som i balett och sedan virvlar vi runt och stampar i takt till musik från olika kulturer. Hela världen dansar är ett program där barnen får en kortare visning av Rolf de Marés Dansmuseum, titta på film med dans från hela världen och sist men inte minst prova på några enkla danssteg.

Längd: ca 60 minuter.

Pris: 80 kronor (40 kronor för syskon och fri entré för medföljande vuxen), drop-in.

hiphopdanslek_webb_program2

hip hop danslek

För barn 5–10 år.

Söndagar 5, 12, 19, 26 oktober kl. 13.00

Tillsammans med Daniel provar vi på några enkla steg till cool hip hop musik. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdansen, allt ifrån breaking till locking. Det blir mycket lek och rörelseträning.

Daniel Rörström har arbetat som danslärare i över femton år och är en mycket omtyckt och efterfrågad pedagog, dansare och koreograf. Han är bland annat utbildad på Balettakademien och i New York. Som dansare och koreograf har han jobbat med artister som Danny Saucedo, BOUNCE och Darin. På senare år har han fokuserat på hip hop och stepp. Han använder sin stora kunskap om hip hop-dansens historia för att ge mening och djup i undervisningen, vilket brukar vara mycket uppskattat.

Längd: ca 60 minuter

Medverkande: Daniel Rörström.

Pris: 80 kronor (40 kronor för syskon och fri entré för medföljande vuxen), drop-in.  

workshop_ny

WORKSHOP I STREETDANCE

För ungdomar och vuxna från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Lördagar 4, 11, 18, 25 oktober kl. 15.00

Ta chansen att prova på fyra olika dansstilar med några av Sveriges bästa dansare. Dansklasserna arrangeras i samarbete med Streetstar.

Längd: ca 60 minuter.

4 oktober HIP HOP med Daniel Rörström.
11 oktober HOUSE med Andreas Barison Sanchez.
18 oktober DANCEHALL med Jacqueline N Sahlin.
25 oktober VOGUING med Fredrik “Milan” Quiñones.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop in. 

rookie

ALL STYLE ROOKIE BATTLES

Fredag 24 oktober kl 20.00-22.00 (dörrarna öppnas kl 19.00)

Streetstar bjuder in alla Sveriges dansskolor till stor danstävling på Dansens Hus: Streetstar Dance School Challenge. Fredagen den 24 oktober arrangeras “All Style Rookie Battles” på Dansmuseet – en freestyletävling för alla unga dansare som vill utveckla sin battle-teknik. Denna tävling är indelad i två kategorier: 8-14 år och 15-20 år. Man tävlar 2 mot 2 och väljer vilken/vilka stilar man vill tävla i. Den riktar sig endast till dansskolelever där man representerar sin dansskola men alla är välkomna att titta på tävlingen, biljetter kostar 100 kr. För mer information besök Streetstars webbplats.

Pris: 100 kronor. Cash is king.

Streetstar är en ideell förening som skapar och producerar ungdomskultur. Streetstar grundades hösten 2005 av Joachim Hövel och Martin C. Ferretti. Passionen är urban dans och musik. Streetstar samlar årligen över 5000 besökare och dansare ifrån över 30 länder. Mer information www.streetstar.se

Gaigg_TQW-1768_eSeL_webb

Christine Gaigg / 2nd nature: DeSacre!

16+17 oktober. Weld c/o S:t Jacobs Kyrka: DeSacre!

Torsdagen den 16 okt. kl. 19.00 (Samtal Dansmuseet ca 20.30)

Fredagen den 17 okt. kl. 19.00 (Samtal S:t Jacobs kyrka ca 20.00)

S:t Jacobs Kyrka Västra Trädgårdsgatan 2

Biljettpris: 200 kr (ordinarie) 150 kr (student)

Biljettbokning: book.weld.se

Föreställningslängd: 50 minuter

Språk: Engelska

—————

Christine Gaigg / 2nd nature
DeSacre!

En performance/föreläsning om den politiska och estetiska protestens kroppsspråk

Weld har bjudit in den österrikiska koreografen Chistine Gaigg och 2nd nature med föreställningen DeSacre! som visas i S.t Jacobs Kyrka den 16 och 17 oktober kl. 19.00.

I DeSacre! ställer den österrikiska koreografen Christine Gaigg och författaren Erich Klein Pussy Riots punkbön i frälsarkatedralen 2012 sida vid sida med scener ur Igor Stravinsky´s och Vaslav Nijinsky’s Våroffer som gjorde skandalpremiär i Paris 1913. En dokumentär dansföreställning som med hjälp av sju dansare utforskar den politiska och estetiska protestens kroppsspråk.

Efter föreställningen den 16 oktober anordnas ett samtal kring temat på Dansmuseet kl. 20.30.

Gästspelet är producerat av Weld i samarbete med 2nd nature och Stockholms Domkyrkoförsamling.

2nd nature stöds av MA 7 – Wiens kulturdepartement.
Weld stöds av Kulturrådet, Stockholms stad och Stockholms läns landsting.
Gästspelet har gjorts möjligt med stöd av INTPA – INTERNATIONAL NET FOR DANCE AND PERFORMANCE AUSTRIA av Tanzquartier Wien med bidrag av BKA och BMeiA.
Tack till Österrikes Ambassad i Stockholm och Dansmuseet.

KONCEPT: Christine Gaigg
DANS: Alex Deutinger, Marta Navaridas, Petr Ochvat, Anna Prokopová, Eva-Maria Schaller, Veronika Zott och Thales Weilinger
TEXT,TAL: Christine Gaigg, Erich Klein

FOTO: eSeL.at

Läs mer på weld.se

Läs “Nijinsky möter Pussy Riot” på nummer.se
Läs “Stravinsky möter Pussy Riot i kyrkan” på dn.se

Fragment_webb_program

fragment

Premiär 24 september

Dansföreställning med det Göteborgsbaserade danskompaniet Art of Spectra

Fragment är en dansföreställning som handlar om ett minne som man inte har full tillgång till. Det kan vara en bild, en känsla av en händelse eller kanske en dröm. Det kan vara fragment ur ett liv eller av ett möte. Fragment är det sista verket i en svit av tre under titeln I remember. Peter Svenzon står för koreografi och musik, dansare är Joakim Envik Karlsson, Ulriqa Fernqvist och Zacharias Blad. Texterna som förekommer i föreställningen är baserade på verkliga minnen och historier från dansarna själva och andra medverkande, förutom en text som är skriven av kompositören Robert Ashley år 1968. 

– Vi är väldigt glada att efter ett spännande gästspel av Göteborgskoreografen Gun Lund i våras, återigen kunna presentera den koreografiska kreativitet som finns utanför Stockholmsområdet, säger Erik Näslund, museichef.

Fragment är ett intimt stycke som lämpar sig särskilt bra för Dansmuseets annorlunda spelrum, säger Peter Svenzon, koreograf och kompositör.

Om Art of Spectra
Det Göteborgsbaserade danskompaniet Art of Spectra har sedan starten 1998 producerat ett trettiotal dansverk, under ledning av koreografen och kompositören Peter Svenzon. Hans artistiska uttryck är mycket fysiskt och har en direktkommunikation med publiken. Koreografin präglas av såväl kampsport, breakdance, som klassisk och samtida dans. Dansen bygger på ett gränsöverskridande mellan olika konstformer som dans, teater, musik, video och bildkonst och detta har blivit deras signum. www.artofspectra.se  

2013 mottog Art of Spectra ett kulturstipendium från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Koreograf och musikkompositör: Peter Svenzon. 

Dansare: Zacharias Blad, Ulriqa Fernqvist, Joakim Envik Karlsson.

Ljusdesign: Robert Jadenfelt.

Graphic work, visual art och video: Josef Atlestam, Joakim Envik Karlsson från Foxhound.se och Peter Svenzon.

Sverigepremiär: 24 september kl. 12.30.

Längd: 40 minuter.

Biljetter: 150 kronor. 

 

Dansen_fran_gatan_webb

DANSEN FRÅN GATAN – FRÅN UPROCK TILL DUBSTEP

Föredrag/dans
11 oktober kl. 13.00 för allmänheten
13-17 oktober kl. 10.00 och 13.00 för skolklasser

Dansen från gatan – från Uprock till Dubstep är ett dansant föredrag utöver det vanliga. Tobias Barenthin Lindblad berättar om streetdansens ursprung, utveckling och spridning över världen. Publiken guidas med musik och dans genom historien, från 1960-talet fram till idag. Dansarna Erika Sjöberg och Bacar Sané visar smakprov på några av streetdansens stilar såsom breaking, popping och house. Föreställningen tar upp viktiga frågor om identitet, uttryck, samhällsdeltagande och kulturell utveckling. Det blir en resa genom tid och rum i vår samtida musik- och danshistoria. Under våren 2013 gavs Dansen från gatan – från Uprock till Dubstep i skolor i Gävleborgs län med en total publik på 1100 personer.

Den 13-17 oktober finns det möjlighet för elever från hela Stockholms län i åk. 6–9 samt gymnasiet att komma till Dansmuseet och se Dansen från gatan – från Uprock till Dubstep. Föreställningen är ca 50 min och kan kompletteras med en dansworkshop på 1-2 timmar. För bokning och information om skolföreställning på Dansmuseet kontakta Margareta Allansson, telefon 08-441 76 55 eller info@dansmuseet.se.

Lördagen den 11 oktober är föreställningen öppen för allmänheten. Biljettpris 100 kronor (50 kronor t.o.m. 18 år), drop-in.

Medverkande:

Tobias Barenthin Lindblad är redaktör och skribent på det svenska förlaget Dokument Press och föreläser och debatterar om graffiti, hip hop och urbanitet sedan 1996.

Bacar Sané är född 1990. Han bor sedan hösten 2012 i Barcelona och dansar på heltid, främst popping och hip hop. Han är även battle-specialist.

Erika Sjöberg är född 1984. År 2002 vann hon SM i hip hop. Erika har studerat på Balettakademin i Stockholm och arbetar nu som dansare, koreograf och danslärare.

Tronco - flamenco

Workshop i flamenco

För ungdomar och vuxna från 10 år. Inga förkunskaper krävs. 

Lördagar 13 och 20 september kl. 15.00

Prova på flamencodansens rörelser, rytm och uttryck. Tillsammans med dansaren Josefine och gitarristen Johan lär vi oss flamenco i ett glädjefyllt sammanhang.

Josefine Chiacchiero är verksam som dansare, koreograf, lärare och producent och har en bred dansbakgrund inom flamenco, modern dans, jazz, stepp och streetdance. Hon är utbildad på Kulturama, Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm samt i Granada och Madrid. Josefine är idag en av Sveriges mest engagerade flamencoartister.

Längd: ca 60 minuter.

Medverkande: Josefine Chiacchiero. Dansen ackompanjeras av Johan Moberg på gitarr.

Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år), drop-in. 

 

Gilla oss på facebook  Instagram_Icon_Large copy_small

Öppettider

Dansmuseet 
Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt

Julstängt
24-26/12 och 30/12–1/1. 

Entré
Vuxen 80 kr
Pensionär/studerande 60 kr
Barn/ungdom t.o.m. 18 år fri entré till museets utställningar

Öppen visning söndag 21 december kl. 14 (ingår i entréavgiften).

Museibutik 
Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt
(Obs! Museibutiken har extra julöppet måndag 22/12 11.00-17.00) 

Rolf de Maré Study Center
bibliotek@dansmuseet.se

Hitta hit

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Biljetter


Kulturbiljetters logga liten

Köp biljetter till våra dansföreställningar och lunchkonserter via www.kulturbiljetter.se

Museibutiken

butik_webb10Hiphop, balett, nycirkus eller vogue? I Dansmuseets butik hittar du Stockholms största sortiment av dansböcker och dansfilmer. Vi har också ett uppskattat utbud av presentartiklar. 

Lucköppning på museet!
17 DECEMBER: Handsydda ballerinakjolar 20% rabatt (ord.pris 265 kr). Läs mer om museibutiken

Bistro Rolf de Maré

Måndag-Lördag: 11:00-23:00 (Köket stänger 22:00)
Söndag: 11:00-16:00

Lunchmeny v.51 (PDF)

Boka bord på 08-411 35 00

Läs mer på www.bistrorolf.se