Dansmuseet
 

babydans_ny

Babydans

Torsdag 4, 11, 18 och 25 okt kl. 10.00

För bebisar 3–15 månader och medföljande vuxen.

Dansa loss med din baby! Det blir mycket gung, rytm och närhet när vi dansar till härlig musik från olika länder i Afrika.

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i danslekar och program som “Hela världen dansar” för bokade och öppna barngrupper. 

Längd: 50 minuter
Medverkande: Klara Berggren
Pris: 120 kronor
Ingen förbokning

Foto: Gustav Hugosson (beskurna bilder)

 

barn_sportlov

Öppen familjevisning

Söndagar kl. 13.00, 26/8–16/12

Följ med på en guidad visning av Dansmuseet. Passar alla åldrar och ingår i entrébiljetten.

Ett spännande besök i dansens fantastiska värld! Dansmuseets grundare Rolf de Maré samlade på kostymer, konst, masker och dockor under sina resor runt om i världen.

Läs mer om utställningen

tangomilonga_program

Milonga Tango Amor

Söndag 23/9, 21/10 och 18/11

Workshop/introduktion för nybörjare i argentinsk tango kl. 16.00–17.00
Milonga öppet dansgolv kl. 17.00–20.00

Njut av att dansa till argentinska tangorytmer i Dansmuseets vackra bankhall. Kanske bjuder du upp någon med blicken ”cabeceo” och hakar på dansflödet ”la ronda”? Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango. Kvällen inleds med en timmes introduktion i tango för nybörjare. Varmt välkommen med eller utan danspartner.

Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800–talet och blev populär i Europa på 1920–talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet.

Ernesto Garzón är född i Buenos Aires men uppvuxen i Stockholm. Han driver firman Tango Amor och är en mycket uppskattad lärare och dansare. Hans tango kännetecknas av dynamik, lekfullhet och musikalitet.

Pris: 120 kronor. Ingen förbokning.

Läs mer på www.tangoamor.se 

Foto: Tobias Regell (bilden är beskuren).

lillaklubben_webben

 

Lilla Klubben – en samtalsserie

Torsdag kl. 18.00, 6/9, 4/10, 8/11, 13/12

Nyhet på Dansmuseet! Lilla Klubben är en samtalsserie där vi fördjupar oss i museets utställningar och samlingar. Namnet har inspirerats av Lilla Julaftonsklubben, som kom till 1927 när Rolf de Maré ville att några av hans vänner i Paris skulle få ett julhem i hans bostad. Så småningom blev klubben förevigad i en målning av Nils Dardel. Verket Lilla Julaftonsklubben beställdes av Rolf de Maré 1933.

6/9 Koreograf Eva Lundqvist om Vindhäxor.

8/11 Musiker Mats Persson om Vindhäxor.

13/12 Anja Birnbaum i ett samtal om Dansmuseets nyförvärv – en klänning.

Samtalet börjar klockan 18.00. 

Dörrarna öppnas klockan 17.30 och i Bistro Rolf de Maré finns dryck och tilltugg att köpa och ta med in på samtalet.
Pris: 60 kronor, exklusive mat och dryck

Foto: Lesley Leslie-Spinks (bilden är beskuren)

Promo Swia_webben

West Coast Swing – en fläkt av Kalifornien!

Söndag kl. 16–20 7 okt, 4 nov, 2 dec

16–17 West Coast Swing -introduktion för nybörjare
17–20 Socialdans öppet dansgolv

Dansa till din favoritmusik! West Coast Swing är en pardans från Kalifornien som har rötter i Lindy Hop, men som har utvecklats som egen dansstil genom åren. I dag dansas den till en mängd olika musikgenrer som pop, rock, RnB, soul, blues eller hits från radion! Join the Groovement och släpp in en fläkt av Kalifornien!

Kvällen inleds med en timmes introduktion i West Coast Swing för nybörjare i alla åldrar under ledning av pedagoger från SwingAkademien. Läs mer på www.swingakademien.se

Se en film med West Coast Swing

Pris: 120 kronor

kroki_webb

Danskroki

Onsdag 10, 17, 24, 31 okt och 7, 14 nov
kl. 18.00–20.00 inkl. paus

Kom och teckna dansarens rörelser, kropp, uttryck och energi. Dansmuseets öppna danskroki är en kreativ utmaning som passar både nybörjare och erfarna tecknare. Modellen dansar till musik och fryser sina rörelser i olika positioner. I pausen finns möjlighet att köpa fika i museets bistro.

10/10 MODERN DANS Elsa Sjögren
17/10 WEST COAST SWING Ida Israelsson med danspartner OBS! Pardans
24/10 STREETDANCE Lauge Demant
31/10 VÄSTAFRIKANSK DANS Klara Berggren
7/11 BALETT Carolina Larsson
14/11 FLAMENCO Josefine Chiacchiero

Pris: 120 kronor.
Ta med eget material. Ingen förbokning.
OBS! Begränsat antal platser (60 stycken). Inget insläpp efter att krokin har början.

Välkommen!

“Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande” – Juha Nyberg

Teckningar: Juha Nyberg

Om en Viskning,koreograf : Eva Lundqvist,dansare : Vindhäxor, premiär på Teater Replica september 30,2009,dekor : Rolf Hanson, musik : Jonas Lindgren,Ljus : Tarja Ervasti,teknisk ansvarig : Lou Lundqvist dansare på bild : Love Källman och Stephane Mensah

Visningar och samtal: Vindhäxor – ett levande väsen

18/10, 8/11, 22/11 och 6/12

Under hösten visas utställningen Vindhäxor – ett levande väsen där besökaren får följa danskompaniet Vindhäxors 40-åriga historia, genom bilder, projektioner och filmade föreställningar. I våra visningar av utställningen får du bland annat se den filmade föreställningen Cheeta running och i samtalsserien Lilla Klubben får du ta del av spännande berättelser om Vindhäxor.

Guidad specialvisning

Visning av utställningen och den filmade föreställningen Cheeta running.
Torsdagar kl. 15.00 18/10, 22/11 & 6/12.
Pris: ingår i entrébiljetten

Lilla Klubben – en samtalsserie

Koreograf Eva Lundqvist om Vindhäxor
6 september kl. 18

Musiker Mats Persson om Vindhäxor
8 november kl. 18

I Bistro Rolf de Maré kan Lilla Klubben-besökare köpa dryck och tilltugg (att ta med in på museet) mellan klockan 17.30 och 17.55.
Pris: 60 kronor, exklusive mat och dryck

Boka visning av utställningen:

Kompisgäng, föreningar och företag kan boka visningar dagtid eller kvällstid. Går att kombinera med mingel på museet eller bord på Bistro Rolf de Maré. Boka på 08-441 76 54.

Lördagsdans_webben

Lördagsdans för barn

Lördag 20, 27 okt och 10, 17 nov kl. 13.00

Lördagsdansa på Dansmuseet! Välj mellan “Hela världen dansar”, Hiphop, Showdans och Västafrikansk danslek – eller kom och dansa med oss alla fyra tillfällen. Välkomna!

20/10 Hiphop (5–10 år)
Hiphop är en dansstil med mycket attityd och coola grooves. Lätt och lekfullt hittar vi egna sätt att uttrycka oss när vi provar på rytmiska danssteg till hiphop-musik. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdance som breaking och locking.

Medverkande: Daniel Rörström

27/10 Showdans (3–8 år)
Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld. Med lekfullhet provar vi på en enkel koreografi med rörelser inspirerade av bland annat musikalen Cats och musikvideos med Michael Jackson. Först tittar vi på en kort film med smakprov på några av showdansens superstjärnor.

Medverkande: Elsa Sjögren

10/11 Hela världen dansar (5–10 år)
Följ med på en upptäcktsresa i Rolf de Marés fotspår, bland masker, dockor och kostymer från när och fjärran. Vi får en glimt av dansens förunderliga värld och sedan är det dansdags! Programmet börjar med en filmvisning med dans i världen.

Medverkande: Klara Berggren

17/11 Västafrikansk danslek (3–8 år) 
Med fantasifulla och roliga rörelser dansar vi till trumrytmer från Västafrika med Klara och Lejonet Leo. Massor av dansglädje utlovas! Vi börjar med att se film med dans från olika länder i Afrika, allt ifrån imponerande frivoltsdans i Nigeria till maskdans i Burkina Faso.

Medverkande: Klara Berggren och musiker från Västafrika

Längd ca 60 min
Pris:
Barn 40 kronor
Medföljande vuxen betalar entré till museet: Vuxen 120 kr, Pensionärer/Studerande 80 kronor.

streetstar

ALL STYLE ROOKIE BATTLES och PRE PARTY! 

Dansmuseet fredag 26 oktober klockan 18–22

Entré: 100 kr

Biljetter finns att förboka och köpa i Dansmuseets entrékassa under ordinarie öppettid och i samband med eventet. Telefon 08-441 76 51 eller shop@dansmuseet.se

ALL STYLE ROOKIE BATTLE OCH PRE PARTY är en del av STREETSTAR DANCE SCHOOL CHALLENGE 26–28 OKTOBER.

Rookie Battles är en freestyle-tävling för unga dansare som vill utveckla sin battle teknik.

ALL STYLES ARE WELCOME!

Tävlingen är 1 mot 1 och man väljer vilken/vilka stilar man vill tävla i. Alla dansare presenterar sig med ett solo på ca 1 minut till musik som DJ:n väljer, anpassat till stilen man har valt att tävla i. Därefter väljer domarna ut de bästa i varje ålderskategori som går vidare till battles 1 mot 1. Antal dansare som går vidare är beroende på antal anmälda i respektive kategori. Vinnarna i kvartsfinal går vidare till semifinal och sedan vidare till final.

Battles i kvartfinal och semifinal består av 2 st solon per dansare. Ett solo till den musikstil man valt och ett solo där DJ:n väljer stil. I finalen dansar man 3 st solos. Här väljer DJ:n musiken!

Tävlingens ålderskategorier:

  • 8–13 år
  • 14–16 år
  • 17–19 år

Registrering:
Skicka NAMN, STAD och ÅLDERSKATEGORI till maria@streetstar.se.
Registreringsavgift 0 kr (entré 100 kr betalas på plats i Dansmuseets kassa).

Mer info om hela programmet: www.streetstar.se och evenemanget på Facebook.

 

Danslov

Höstlov=Danslov

Tisdag 30 okt – fredag 2 nov kl. 13

Prova-på dans från 5 år

Får vi lov? Prova på olika dansstilar under höstlovet!

Med attityd till cool musik provar vi på hiphop med rytmiska danssteg. Följ med på en upptäcktsresa bland masker och kostymer på Dansmuseet och dansa några av världens danser. Dansa västafrikansk dans till livetrummor med roliga och intensiva rörelser. Sist men inte minst öppnar vi dörren till showdansens fantastiska värld. Alla danslekar börjar med en kort filmvisning.

Tisdag: Hiphop
Onsdag: Hela världen dansar
Torsdag: Västafrikansk dans
Fredag: Showdans

Längd: ca 60 min
Pris: 120 kr vuxna, 40 kr barn

minnakrook_webben

OBS! Superviktigt

3 november kl. 11 och 15

Dansföreställning från 4 år

Danslovet avslutas på lördagen med dansföreställningen OBS! Superviktigt. En dansant och pratig föreställning som med humor och viga kroppar tar upp viktiga frågeställningar som: Varför är det dumt att ljuga? Var på en hund kan man klappa? Vet vuxna allt?

En dansföreställning av Minna Krook med tre dansare och en musiker på scen.

Längd: 40 minuter
Pris: 120 kronor vuxna, 80 kronor barn
Biljetter: Köp i Dansmuseets butik eller bokas på 08–441 76 51, OBS: förbokade biljetter hämtas ut på Drottninggatan 17 senast 31 oktober (klockan 11–17).

rullskridskobanan-undersida

Arkivens dag på Dansmuseet

10 november

Nu är det fest i arkiven under temat Fest och glädje! 2018 är ett jubileumsår för svenskt arkivväsende. Det är 400 år sedan Riksarkivet grundades, 50 år sedan Folkrörelsernas Arkivförbund bildades och Arkivens dag fyller 20 år.

På Dansmuseet visar vår arkivarie Eliza Carlsson spännande delar ur arkivet.

Begränsat antal platser, biljetter hämtas ut i museibutiken, Drottninggatan 17.

Bakgrund: 1998 öppnade många arkiv sina dörrar inom det gemensamma namnet Arkivens dag för första gången. Sedan dess har Arkivens dag spridit sig, först till Norden så att hela Norden firar Arkivens dag den andra lördagen i november. Sedan har resten av världen följt efter med International Archives day även om man valt att fira ett annat datum.

För mer information om Arkivens dag se: arkivensdag.nu/

Roots_webben 

Sverige möter Danmark

24 november

 

ScreenDance Stockholm och Dansmuseet arrangerar en dansfilmsafton där flera filmskapare från Sverige och Danmark presenterar sina filmer.

Mer information kommer.

Pris: 60 kronor

dansterapi

 

Temakväll: Dans som terapi

Söndag 25/11 kl. 16.00–19.00 (inkl. paus med mingel)

En interaktiv föreläsning och mini-workshop om dansterapi och dess möjligheter. Enkelt och lekfullt provar vi på dansterapi under ledning av dansterapeuter från Svenska Föreningen för Dansterapi. En kväll för dig som är intresserad av dans, hälsa och att leva kreativt. 

Dans som terapi är en både ung och uråldrig tradition. Dans har i alla tider använts för rituella och helande syften. Den moderna dansterapin (Dance Movement Therapy, DMT) hämtar sin inspiration såväl från dansens värld som från psykoterapeutisk kunskap och nyare forskning om samspelet mellan kroppen, hjärnan och själen.

Fri entré. Ingen förbokning. Först till kvarn. Välkommen!

Du kan läsa mer på www.dansterapi.info

vs_webben

 

V/S [versus] After Work-föreställning

5, 7, 6 och 9 december kl. 17.30 insläpp kl. 17
8 december kl. 18.00 insläpp kl. 17.30
Pris: 306 kr

Tillsammans med Dansmuseet bjuder V/S [versus] på en c:a 40 minuter lång föreställning i museets intima bankvalv. 306 kr/biljett. Läs mer om V/S [versus] här.

Köp dina biljetter via Kulturbiljetter eller i Dansmuseet butik.

kulturnatt18-webb

V/S [versus] goes Dansmuseet – duell och trerättersmiddag

5–9 december kl. 19.30–22.30
Pris: 931 kr

Upplev en fusion mellan balett och ballroom, på riktigt nära håll. V/S [versus] ger en föreställning där professionella dansare med bakgrund från Kungliga Baletten och Let´s Dance delar dansgolv. Ett oväntat möte mellan de olika danstraditionerna.

Från början skapades V/S [versus] för att dyka upp oannonserad på de sörmländska dansbanorna sommaren 2017. Ett kulturprojekt producerat av Scenkonst Sörmland för att nå en ny publik för dans.

Efter den framgångsrika turnén på dansbanorna bestämde sig V/S [versus] att utöka föreställningen från en till tre korta akter och ta den till storstadens publik. 

Under våren 2018 gästade V/S [versus] Dansmuseet på Kulturnatten med en oerhört uppskattad dansduell på 15 minuter, där sekvenser från de tre akterna ingick. Nu äntligen visas hela föreställningen på Dansmuseet.

Tillsammans med Dansmuseet och Bistro Rolf de Maré bjuder V/S [versus] på ett unikt koncept med 3 akter dans varvat med en 3-rätters middag. En föreställning exklusiv för middagsgästerna i museets intima bankvalv. Kvällen avslutas med mingel på dansgolvet.

Dansare: Tobias Wallin (Let´s Dance, Svensk mästare), Helena Fransson (Let´s Dance, Svensk mästare), Jan-Erik Wikström (hovdansare), Katariina Edling (solist Kungliga Baletten).
Pris: 931 kr inklusive serviceavgift på Kulturbiljetter eller i Dansmuseets butik. I biljettpriset ingår en dansföreställning i tre akter, en trerättersmiddag (exklusive dryck) samt mingel med dansarna efteråt.
OBS! För information om meny se Bistro Rolf de Maré.  
Bevakad garderob 20 kronor eller obevakad garderob gratis.

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt 

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

På gång

Lördag 20/10 kl. 13
Lördagsdans för barn: hiphop

Söndagar kl. 13
Familjevisning på Dansmuseet

Söndag 21/10 kl. 16–20
Milonga Tango Amor

Onsdag 24/10 kl. 18–20
Danskroki

Torsdag 25/10 kl. 10
Babydans

Fredag 26/10 kl. 18–22
All style rookie battles och Pre party

Läs mer om vår programverksamhet

 

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng