Dansmuseet
 

babydans_ny

Afrikansk babydans

Torsdagar 10, 17, 24 september och 1 oktober, 19, 26 november och 3, 10 december

Kl. 10.00

För bebisar 3–15 månader och medföljande vuxen.

Läs mer

Kom och dansa loss med din bebis! Det blir mycket gung, rytm och närhet. Vi dansar till härlig musik från den afrikanska kontinenten.

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Afrikansk danslek och Hela världen dansar för bokade och öppna barngrupper. Hon undervisar även på ett antal dansskolor i Stockholm och har babydans på bibliotek.

Medverkande: Klara Berggren

Pris: 80 kronor (fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Ej förbokning. OBS! Begränsat antal platser (35 platser).

Längd: ca 50 min.

Afrikansk_danslek_webb


DANSLEK: AFRIKANSK DANS

Söndagar 13, 20, 27 september och 4 oktober 14.00

För barn 3 – 6 år. 

Vi tittar på film med dansklipp, allt ifrån imponerande frivoltsdans i Nigeria till maskdans i Burkina Faso. Klara berättar om den stora kontinenten Afrika, att det finns mer än 50 länder med varierande natur och många olika folkgrupper med olika traditioner, språk och danser. Vågar ni smyga ut i djungeln? Vi dansar till härliga trumrytmer från Västafrika! Sedan plockar vi frukt till en fruktsallad eller hämtar vatten i en brunn. Kan elefanter dansa? Mycket rörelse, rytm och dansglädje utlovas!

Läs mer

Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.

Pris: 80 kronor (40 kr för syskon över 2 år och fri entré för medföljande vuxen), drop-in i mån av plats. Biljetter till Afrikansk Danslek kan köpas från kl 12.00 samma dag i museets entrékassa. Ej förbokning. Begränsat antal platser (50 platser).

Längd: ca 60 minuter.

Läs Barnistan’s reportage om den Afrikanska dansleken: “Afrikanska rytmer mitt i stan”

street_session2_Julia_Alekseeva_webb

 

Street Sessions – ÖPPEN TRÄNING

Söndagar 6 september, 4 oktober, 1 november och 6 december
Kl. 16.00 – 19.00
Fri entré

Dansmuseet erbjuder öppen dansträning i samarbete med Streetstar. Träningen bygger på principen “each-one-teach-one” som innebär att alla är lärare och alla är elever. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren inom streetdance är det ett perfekt tillfälle att inspireras av andra dansare. Alla stilar är välkomna!

Street sessions är en del av Streetstars projekt Suburban Jam. 

Läs mer om Streetstar på www.streetstar.se

Streetstar_logga_webb_lille

lindy_hop_webb 

LINDY HOP

Lördagar 12, 19, 26 september och 3 oktober 14.00

Workshop för vuxna och ungdomar från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Läs mer

Prova på en svängande och medryckande dansstil med instruktörer från Harlem Hot Shots. De bjuder på swing utan kompromisser som då det begav sig på 30- och 40-talet. Lindy Hop dansas socialt till musik som får alla att känna swingen från topp till tå.

Lindy Hop dansades i New York på 30-talet och är idag spridd över hela världen. Stockholm har sedan 80-talet en stark Lindy Hop-scen med flera dansskolor och danskvällar. Harlem Hot Shots huserar på Chicago Swing Dance Studio och är en av världens främsta dansgrupper inom genren.

Medverkande: Dansare från Harlem Hot Shots.
Längd: ca 60 minuter.
Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.o.m. 18 år). Ingen förbokning.

 

TangoAmor_webb

MILONGA TANGO AMOR

Lördagar 19 september, 24 oktober och 28 november

16.00 – 17.00 introduktion i tango för nybörjare
17.00 – 20.00 Milonga öppet dansgolv.

Bjud upp någon med blicken “cabeceo” och haka på dansflödet “la ronda”. Omfamna känslan! Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango i vilken fyrtakten tango, tretakten tangovals och tvåtakten milonga spelas.

Läs mer

Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet. DJ Ernesto Garzón spelar den argentinska tangorepertoarens rytmer i ett klassiskt upplägg för dans. Milongan inleds med en timmes introduktion i argentinsk tango för nybörjare under ledning av Tango Amor.

16.00 – 17.00 introduktion i tango för nybörjare
17.00 – 20.00 Milonga öppet dansgolv.

Medverkande: Ernesto Garzón och Lilly Unkic från Tango Amor.

Pris: 100 kronor, drop-in.

Läs mer om Tango Amor på www.tangoamor.se

Foto: Miguel Herranz

carlolof_spänsta_webb

CARL OLOF BERG – SPÄNSTA MED BIRGITTA

22, 23 och 24 september 18.00

I Spänsta med Birgitta tolkar koreografen Carl Olof Berg två historiska rörelseuttryck ämnade för kvinnor – prinsessan Birgittas motionsprogram för hemmafruar från 1967 och Isadora Duncans befriande barfotadans från 1900-talets början.

Läs mer

Spänsta med Birgitta är en både humoristisk och drastisk betraktelse över hur samhället formar våra kroppar och som blandas med en personlig berättelse om våld mot normbrytare. Även publiken får chansen att prova på att spänsta med Birgitta i det lekfulla och öppna föreställningsformatet. Vi lyssnar till prinsessans egen röst och instruktioner, tittar på det bifogade piktogrammet och gör rörelserna till musik av Harry Arnold. Ingen förkunskap krävs utan var och en tolkar själv övningarna men kan alltid snegla på Carl Olof Berg.

Medverkande: Carl Olof Berg – koreograf och performer, baserad i Stockholm. Carl Olof forskar på maskulinitet och prestige i sin konstnärliga praktik där han utgår från sin egen kropps historia som material och metod.

Längd: 40 minuter.

Pris: 100 kronor, drop-in.

Foto på Carl Olof: Martin Brunn

dansfilm_webb

DANSFILM & SAMTAL

Torsdagar 17 september, 22 oktober och 26 november
Kl. 18.00 (Insläpp från 17.30).
Fri entré.

Under hösten 2015 bjuder Dansmuseet in till filmkvällar i samarbete med ScreenDance Festival. Se svenska och internationella kortfilmer och möt filmare och koreografer i samtal om dansfilm med olika fokus vid varje tillfälle.

Läs mer

18.00 En timmes program med kvällens utvalda dansfilmer.
19.30 Samtal med inbjuden filmare och koreograf.

Under pausen visas bl.a. filmer från den internationella tävlingen “60 Seconds Dance”.

Tema:
17/9 Skandinavien
22/10 Internationellt
26/11 Urban/Street i samarbete med Streetstar

Läs mer på screendancefestival.com.

danceoke_webb


ÖFA: DANCEOKE

Fredagar 4 september, 2 och 30 oktober, 4 december 18.00

Succén är tillbaka! Dansmuseet bjuder in till ÖFA: Danceoke. Danceoke är ett av ÖFA:s kollektiva performance där vi tillsammans tolkar och rör oss till musikvideor. Danceoke ruckar på relationen mellan publik och artist och ger deltagarna ett speciellt fokus. I pausen finns chans att se utställningen Rolf de Marés Dansmuseum eller att svalka sig i bistron som frestar med after work-priser.

Läs mer

ÖFA-kollektivet är ett scenkonstkollektiv, en stödgrupp och ett nätverk. Sedan starten 2004 har de arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbperformances.

Längd: 2 x 30 minuter + paus.
Pris: 50 kronor. Förköp är möjligt i museets entrékassa samma dag. (Begränsat antal platser: 150 st).
Medverkande: Medlemmar från ÖFA-kollektivet.

Socail Media Eventen på Facebook:
ÖFA: DANCEOKE after work på Dansmuseet 4 september
ÖFA: DANCEOKE after work på Dansmuseet 2 oktober
ÖFA: DANCEOKE after work på Dansmuseet 30 oktober 
ÖFA: DANCEOKE after work på Dansmuseet 4 december

Foto: Märta Thisner

filmvisningar

Filmprogram

Vi visar dansfilm nonstop under museets öppettider. Aktuellt filmprogram:

Läs mer

Tisdagar
BALLET BOYS
Documentary, Norway (2014)
72 min

Onsdagar
THE COST OF LIVING
DV8 Physical Theatre (2004)
ca 35 min

Torsdagar
IT´S ALL ABOUT DANCING
A Jamaican Dance-U-Mentary (2005)
56 min

Fredagar
FOSSE
A Tribute to Bob Fosse (2002)
127 min

Lördagar
TRIBUTE TO JEROME ROBBINS
Robbins / Millepied / Paris Opera Ballet (2008)
111 min

Söndagar
AN EVENING WITH THE ROYAL BALLET
Highlights from Swan Lake, Giselle, Romeo and Juliet etc (2012)
90 min

f_burn_webb

FUCKING BURN IT – AGE ON STAGE

Dansfestival 8 – 17 oktober
 

Compagnie Jus de la Vie fyller 20 år. Koreograf Charlotta Öfverholm firar att fortfarande stå på scen med en tio dagars dansfestival. Artister med över 25 års scenerfarenhet utan något mer att bevisa. Bara den starka längtan att vara sig själva, att skaka liv i världen ordlöst, bottenlöst och sorglöst.

Läs mer

Artister från Batsheva, Forsythe, DV8, Farm in the Cave, The Royal Swedish Ballet, Complexions och Jus de la Vie: Wendy Houstoun (UK), Desmond Richardson (USA), Amancio Gonzalez (DE), Jordi Cortes (ES), Hana Varadzinova, Eliska Vavrikova (CZ), Talia Paz (IS), Dragos Mihalcea (ROU), Jan-Erik Wikström, Marie Lindqvist, Lauri Antila, James Friedman, Lindy Larsson, Tobias Hallgren och Charlotta Öfverholm (S).

Föreställningar, fotoutställning, prisbelönta filmer, workshops och seminarium om ålder och dans avslutas med galaföreställning.

Föreställningar: “Lucky”, “Antithesis”, “Pas de deux sans toi” av Öfverholm, Rhoden, Cortes.

Filmer: DV8, Farm in the Cave, Alta Realitat, Anders J. Larsson.

Seminarium: Experter diskuterar “Age on Stage”. Om att överskrida traditionella konventioner och förväntningar. Läs mer om seminariet.

Galaföreställning på RIVAL Mariatorget, med internationella artister som Wendy Houstoun (UK), Desmond Richardson, Amancio Gonzalez (DE), Jordi Cortes (ES), Rob Tannion (AU), Hana Varadzinova, Eliska Vavrikova (CZ), Talia Paz (IS), Dragos Mihalcea (RO), Lauri Antila, James Friedman, Lindy Larsson, Tobias Hallgren och Charlotta Öfverholm (S). Läs mer om evenemanget.

SCHEMA FÖR FESTIVALEN

Torsdag 8 oktober
16.00. Film av DV8 Physical Theatre/ Lloyd Newson: “Strange Fish”
19.00 Föreställning: Pas de deux sans toi av Öfverholm/Cortes med Lindy Larsson och Charlotta Öfverholm. Köp biljetter till Pas de deux sans toi tor 8 okt kl 19.00.

Fredag 9 oktober
16.00 Film av DV8 Physical Theatre/ Lloyd Newson: “Enter Achilles”
19.00 Föreställning: Lucky av och med Charlotta Öfverholm. Köp biljetter till Lucky fre 9 okt kl 19.00.

Lördag 10 oktober
10.00 Yogaklass av Lululemon (Gratis inträde)
15.00 Föreställning: Antithesis av Dwight Rhoden med Dragos Mihalcea och Charlotta Öfverholm. Köp biljetter till Antithesis lör 10 okt kl 15.00.
16.00 Premiär av dokumentärfilmen “Force – när dansen är livet” av Anders J. Larsson

Måndag 12 oktober
10.30 Dansklass med Laura Bernasconi på Balettakademien
16.00 Filmerna “Coup de Graces” av Jordi Cortes och “This is” av Viliam Docolomansky/Farm in the Cave.
19.00 Föreställning: Pas de deux sans toi av Öfverholm/Cortes med Lindy Larsson och Charlotta Öfverholm. Köp biljetter till Pas de deux sans toi mån 12 okt kl 19.00.

Tisdag 13 oktober
10.30 Dansklass med Laura Bernasconi på Balettakademien
16.00 Dokumentärfilmen “Force – när dansen är livet” av Anders J. Larsson
19.00 Föreställning: Lucky av och med Charlotta Öfverholm. Köp biljetter till Lucky tis 13 okt kl 19.00.

Onsdag 14 oktober
10.30 Dansklass med Laura Bernasconi på Balettakademien
16.00 – 19.00 FILMFESTIVAL! Filmer: DV8-filmer: “Enter Achilles” och “Dead dreams of a monochrome man”, “FORCE – när dansen är livet” av Anders J. Larsson, “Coup de Graces” av Jordi Cortes, “This is” av Viliam Docolomansky/Farm in the Cave,

Torsdag 15 oktober
10.30 Dansklass med Laura Bernasconi på Balettakademien
16.00 Dokumentärfilmen “Force – när dansen är livet” av Anders J. Larsson
19.00 Föreställning: Antithesis av Dwight Rhoden med Dragos Mihalcea och Charlotta Öfverholm. Köp biljetter till Antithesis tor 15 okt kl 19.00.

Fredag 16 oktober
13.00 – 18.00 Seminarium: Age on Stage. Läs mer om seminariet

Lördag 17 oktober
12.00-15.00 Filmer: DV8-filmer: “Enter Achilles” och “Dead dreams of a monochrome man”, “FORCE – när dansen är livet” av Anders J. Larsson, “Coup de Graces” av Jordi Cortes, “This is” av Viliam Docolomansky/Farm in the Cave.
18.00 GRAND FINALE GALAPERFORMANCE på RIVAL, Mariatorget. Köp biljetter till Galaföreställningen 17 okt kl 18.00

OM GRAND FINALE GALAPERFORMANCE:
En föreställning med artister med över 25 års scenerfarenhet utan något mer att bevisa. Bara den starka längtan att vara sig själva, att skaka liv i världen ordlöst, bottenlöst och sorglöst.
– And they fucking burn for it, säger initiativtagare Charlotta Öfverholm.

Artister från Batsheva, Forsythe, DV8, Farm in the Cave, The Royal Swedish Ballet, Complexions och Jus de la Vie som tillexempel Wendy Houstoun (UK), Desmond Richardson (USA), Amancio Gonzalez (DE), Jordi Cortes (ES), Hana Varadzinova, Eliska Vavrikova (CZ), Talia Paz (IS), Dragos Mihalcea (ROU), Jan- Erik Wikström, Marie Lindqvist, Lauri Antila, James Friedman, Lindy Larsson, Tobias Hallgren och Charlotta Öfverholm (S).

Köp biljetter till Galaföreställningen 17 okt kl 18.00

 

BILJETTER

Föreställning 150 kr/föreställning, inkluderar museibesök och alla filmer som visas under festivalen. Köps via www.kulturbiljetter.se, direkt i museets entrékassa eller bokas på 08-441 76 51.

Seminariepris 350 kr, inkluderar museibesök och alla filmer. Seminariet förbokas på: mia@jusdelavie.org

Grand Finale Galaföreställning 250 kr, på RIVAL, Mariatorget den 17 oktober kl 18.00. Köp biljetter till Galaföreställningen 17 okt kl 18.00

Filmvisningar. Gratis inträde.

Festivalpass

Vill du gå på många av festivalens program? Vi erbjuder ett festivalpass som ger dig förmånligare priser på biljetter och extra fina erbjudanden. Festivalpasset kan endast köpas i museets entrékassa fr.o.m tisdagen 18 augusti.

Festivalpass 200 kr, inkluderar en valfri föreställning kostnadsfritt.

Mot uppvisande av ditt festivalpass kan du:

  • Köpa biljetter till fler föreställningar för endast 100 kr/ föreställning (ordinarie pris 150 kr).
  • Köpa biljett till Galaföreställningen för 200 kr (ordinarie pris 250 kr).

Mot uppvisande av ditt festivalpass får du även under festivalen:

  • Fri entré till museet samt alla filmvisningar under festivalen.
  • 10% rabatt i restaurang Bistro Rolf de Maré
  • 20% rabatt i museibutiken (inklusive kläder från Lululemon)

Festivalpasset kan endast köpas i museets entrékassa.

Foto: Håkan Larsson (bilden är beskuren)

pasdes3_webb

Pas de deux sans toi

Dansföreställning på Dansmuseet med Charlotta Öfverholm och Lindy Larsson.

Läs mer

Torsdag 8 oktober kl. 19.00
Måndag 12 oktober kl. 19.00 

En burlesk plott inspirerad av Louise Bourgeois dikter och installationer, Lindy Larssons skönsång, kärlekens bekymmer och Moder Jord, pepprad med kontrabas och ironi. Cirkus, levande musik och rå fysisk dansteater.

 

I´m afraid of silence

I´m afraid of the dark

I´m afraid to fall down

I´m afraid of insomnia

I´m afraid of emptiness

Is something missing?

– Louise Bourgeois

 

Koreografi/regi/idé: Charlotta Öfverholm

Regihjälp: Jordi Cortes

Musik: Lauri Antila

Dans/sång: Lindy Larsson och Charlotta Öfverholm

Kostym: Sari Nuttunen

Ljusdesign: Tobias Hallgren

Repkoreografi: Linnea Backgård

 

Biljetter 150 kr via Kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51.

Föreställningen är en del av dansfestivalen Fucking Burn It – Age on Stage, läs mer om festivalen och festivalpass här.

Åldersgräns: från 7 år

logga lågupplöst copy_webb

 

lucky_webb

LUCKY

Dansföreställning på Dansmuseet med Charlotta Öfverholm.

Läs mer

Fredag 9 oktober kl. 19.00
Tisdag 13 oktober kl. 19.00

I denna One Woman Show, längtas det efter lycka, att dö ung, att leva för evigt eller bara i nuet. Att dansa och skratta i tragikomikens tecken och låta omvärlden glänsa i strålkastarnas ljus.

Dans, cirkus, text och musik skapar en föreställning som ifrågasätter, accepterar och hyllar livets mot och medgångar.

Öfverholm trotsar sina råd om att tagga ner. Hon blandar vilt och rått, teatralt och mjukt dansant med en expressivitet som forcerar rampen men också tippar över. Just därför blir ett parti där man anar tomheten i en trevande rygg så stark. – Anna Ångström, SvD 2014

 

Idé, koreografi, dans: Charlotta Öfverholm

Medkoreograf: Dwight Rhoden

Ljusdesign: Tobias Hallgren

Video: Anders J. Larsson

Foto: Håkan Larsson
Biljetter 150 kr via Kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51.

Föreställningen är en del av dansfestivalen Fucking Burn It – Age on Stage, läs mer om festivalen och festivalpass här.

Åldersgräns: från 7 år

logga lågupplöst copy_webb

 

antithesis_webb

Antithesis

Dansföreställning på Dansmuseet med Charlotta Öfverholm och Dragos Mihalcea.

Läs mer

Lördag 10 oktober kl. 15.00
Torsdag 15 oktober kl. 19.00

Antithesis hade urpremiär på Dansmuseet hösten 2012. Koreograf Dwight Rhoden hade då skapat verket direkt för dansarna Jan-Erik Wikström och Charlotta Öfverholm. Nu möter Charlotta istället Kungliga Balettens premiärdansös Dragos Mihalcea i detta tempramentsfulla dansverk som bygger på den spänningsfyllda kontrasten i mötet mellan två artister från olika dansskolor, den klassiska och den moderna. Musikvalet opponerar och bryter gränser. Kan vi förstå och närma oss varandra när skillnaderna är så stora? Var går gränsen?

Dwight Rhoden var i många år en av koreografen Alvin Aileys främsta dansare. Sedan 1994 är han verksam som koreograf vid egna companiet Complexions contemporary ballet men också som gästkoreograf i USA.

Dans som är mycket bra är helt enkelt mycket bra! Tekniken är bara ett verktyg och ett medel; och det som bär och profilerar uttrycket. Här möts två dansare så det sjunger om deras kroppar. – Margareta Sörensson, Expressen 2012

Häftig kamp i närbild när motpoler möts – Anna Ångström, SvD 2012

Koreografi: Dwight Rhoden
Dans: Charlotta Öfverholm och Dragos Mihalcea
Ljus: Tobias Hallgren
Foto: Håkan Larsson

Biljetter 150 kr köps via Kulturbiljetter.se eller boka via 08-441 76 51.

Föreställningen är en del av dansfestivalen Fucking Burn It – Age on Stage, läs mer om festivalen och festivalpass här.

Åldersgräns: från 7 år

logga lågupplöst copy_webb

 

f_burn_webb

Seminarium AGE ON STAGE

En del av dansfestivalen FUCKING BURN IT! – Age on Stage
Fredag 16 oktober 2015 13.15-­18.00

Ett seminarium om ålder, arbetsmarknad och kultur i allmänhet och om ålder på scen som dansare i synnerhet. Age on Stage handlar om ålderns betydelse i samhället och på arbetsmarknaden relaterad till dansare, scenkonstnärer och konstnärliga uttryck. Något av en blind fläck i dagens kulturdebatt som vi vill lyfta med seminariet.

Läs mer

Hur är det att vara dansare efter 20-­30 år, många barriärer och anpassningar senare? Är det konstnärliga uttrycket friare, eller påverkar omvärldens utveckling inom dansen på så vis att mycket mer finns att bevisa? 

Är det sättet som vi betraktar den äldre dansaren påverkad av samhällets inställning till ålderdom? Hur ser attityderna till den äldre dansaren ut inom dansens värld? Finns det möjligheter för att aktivt dansa längre eller motarbetas detta av -­ bland annat -­ traditionella inställningar, förutfattade meningar och omöjlig finansiering? Hur mycket är det värt att vara bakom det nydanande, inte längre anpassa sig till samtida estetiska form men välja att stanna kvar i det uttryck som är det egna, men fortfarande med konstnärlig integritet och höjd?

Inbjudna internationella föreläsare belyser tematiken:
Paul Bronkhorst, Holland. Arbetat med “transition for dancers” i 25 år. Executive Director Stichling Omscholingsregeling Dansers i Amsterdam. Mycket uppdaterad föreläsare om samhället för äldre dansare.
Madeline Ritter, Tyskland. The Executive Artistic Director of DANCE ON, nystartat danskompani med dansare över 40 år i Berlin. Ansedd och erfaren föreläsare, styrelseledamot och aktiv i tyska dansvärlden.
Fay Nenander, Sverige. Har varit verksam inom dansen under 55 år. Nu konsult i dansrelaterade frågor. Föresläser internationellt bl.a. om “extended careers”.

I panelen finns 10 internationella dansare mellan 45-­60 år samt inbjudna erfarna dansare aktiva i Sverige. Balettakademien, Dans-­ och Cirkushögskolan (DOCH) och Danscentrum medverkar med sin expertis utifrån ett institutionellt och nationellt perspektiv.

Vi riktar oss till allmänheten, men i synnerhet till alla konstnärliga institutioner i Sverige, konstnärliga ledare, kompanier, yrkesskolor, danskonsulenter, Teaterförbundet, dansare, koreografer och bidragsgivare.

För anmälan
Maila mia@jusdelavie.org

Pris
Seminarium och föreställning Lucky (ingår i seminariet) 350 kr inkl. moms.

För mer information om seminariet
Gå in på www.jusdelavie.org i dropdown menyn/ Fucking Burn It för mer information om dansfestivalen och seminariet.

Arrangör
Compagnie Jus de la Vie / Charlotta Öfverholm i samarbete med Dansmuseet, Stockholm.

Genomförs med stöd av Carina Ari Fonden och Konstnärsnämnden

Virpi_WEBB

 

ICHOS AV VIRPI PAHKINEN & MIKA TAKEHARA

Dans- och musikföreställning 4-15 november. Urpremiär.

Med Ichos kommer slagverk och dans öppna portarna till en ny klangfull värld. Två virtuoser ger en meditativ föreställning, som kan bära långt, sända ut och andas över vardagens brus.

Läs mer

Flerfaldigt prisbelönade Virpi Pahkinen har turnerat världen över som både koreograf och solodansare. Hennes föreställningar och verk har kritikerrosats i över 45 länder och 2014 mottog hon Cullbergpriset av Stockholm stad, med motiveringen: “Som ett djurlikt väsen, med meditativa, graciösa och minimalistiska uttryck, hänför och vidgar Virpi Pahkinen sin publik”.

Mika Takehara är en japansk slagverks- och marimbasolist bosatt i Sverige. Hon har tidigare framträtt som solist med orkestrar så som Berliner Philharmoniker, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Göteborgs Symfoniker och Kungliga Filharmonikerna. Mika var senast aktuell som solist på Polarprisets gala, i en hyllning till 2015 års mottagare Evelyn Glennie.

En ny dansfilm med nyskriven musik av Krister Linder kommer att visas och få sin premiär tillsammans med Ichos.

Speldatum

Ons 4 nov kl 12.30, urpremiär
Tors 5 nov kl 18.00
Fre 6 nov kl 12.30
Sön 8 nov kl 14.00
Tis 10 nov kl 18.00
Ons 11 nov kl 12.30
Tor 12 nov kl 18.00
Fre 13 nov kl 18.00
Lör 14 nov kl 14.00
Sön 15 nov kl 14.00

Längd: 40 minuter utan paus.
Biljetter: 150 kronor köps via Kulturbiljetter.se eller bokas på 08-441 76 51. Biljettsläpp 18 augusti kl. 10.00.

logga lågupplöst copy_webb

Foto: Marita Liulia (bilden är beskuren)

kroki_webben

KROKI MED MODELL I RÖRELSE

Onsdagar 21, 28 oktober, 4, 11, 18, 25 november och 2, 9 december
Kl. 17.30 – 19.15 (insläpp 17.15)

Fånga dansarens uttryck i form, balans och rörelse. Modellen dansar och rör sig i rummet och fryser sina rörelser, oftast under kortare stunder. En rolig utmaning för både nybörjare och erfarna krokitecknare. I pausen erbjuds enkelt fika till självkostnadspris.

Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus på att teckna och fånga rörelse, rytm och energi. Känslan när det fungerar som bäst är närmast obeskrivlig. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande!” – Juha Nyberg

Pris: 100 kronor, drop-in.

Teckningar: Juha Nyberg

melo

LIVEKONSTKOLLEKTIVET MELO 10 ÅR

Samtal/workshop/fest: 10 år av dans, koreografi och (scen)konst
Fredag 20 november 

MELO är ett konstnärskollektiv som sedan 2005 skapat sceniska verk, musik, konstutställningar och interaktiva verk för barn. Kollektivet fyller nu 10 år och bjuder in allmänhet, dansare, koreografer, konstnärer och kritiker till diskussion: Vad har hänt inom västerländsk samtida dans och koreografi det senaste decenniet? Vilka nya estetiska och politiska strukturer har växt fram? Hänger institutionerna, kulturpolitiken och det offentliga samtalet med i svängarna? Dagen avslutas med en hejdundrande fest med DJ’s och gästartister.

MELO initierades av dansarna/koreograferna Melina Mastrotanasi och Sara Soumah. I kärngruppen ingår även Ola Hjelmberg (konstnär/musiker), Louise Hultén (arkitekt/ konstnär), Anders Jacobson (dansare/musiker), Anna-Karin Lejdal (producent) och Josef Palm (dansare/koreograf ).

Samtal/workshop 10.00-16.00.
Fest 20.00-01.00, 50 kronor.

Mer information uppdateras löpande här och på melo-collective.se.

samba_webb

SAMBA

Lördagar 21, 28 november och 5, 12 december 14.00

Workshop för vuxna och ungdomar från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Läs mer

Prova på brasiliansk samba med Maria de Souza, en av Stockholms populäraste sambalärare. Hon förmedlar den brasilianska sambans fantastiska rytm och rörelse och är mycket noga med grundstegen, samba no pé. Att dansa samba innebär att hålla igång med hela kroppen. Samban ger motion, kondition och inte minst dansglädje!

Maria de Souza leder även sambagruppen Samba de Souza som består av en härlig mix av olika nationaliteter. De uppträder flitigt runt om i Sverige på olika festivaler och event.

Medverkande: Maria de Souza.
Längd: ca 60 minuter.
Pris: 100 kronor (50 kronor för ungdomar t.om 18 år). Drop-in.

 

hiphop_webb_1

 

DANSLEK: HIPHOP

Söndagar 22, 29 november och 6, 13 december 14.00

För barn 5-10 år.

Läs mer

Tillsammans med Daniel provar vi på några roliga och enkla danssteg. Lätt och lekfullt hittar vi egna sätt att uttrycka oss till HipHop-musik. HipHop är en rytmisk dansstil med mycket attityd och coola grooves. Det blir mycket lek och rörelseträning. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdansen, allt ifrån breaking till locking.

Daniel Rörström är sedan 15 år tillbaka en mycket omtyckt och efterfrågad pedagog, dansare och koreograf. Han är utbildad på Balettakademien och i New York. Som dansare och koreograf har han jobbat med artister som t.ex. Danny Saucedo, Bounce och Darin.

Medverkande: Daniel Rörström.
Längd: 60 minuter.
Pris: 80 kronor (40 kronor för syskon och fri entré för medföljande vuxen). Drop-in.

danslov_leo_webb2

På höst- och jullovet kan barnen prova på våra danslekar! Smyg ut i djungeln till härliga trumrytmer från Västafrika med Klara och Lejonet Leo. Med attityd och coola moves kan du dansa HipHop med Daniel. Vi gör en piruett, lätt som en plätt, när Carolina lär oss balett och följ med när Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld! Alla danslekar börjar med en kort filmvisning.

Läs mer

HÖSTLOV

Danslek: Afrikansk dans (för barn 3–6 år)
27 och 28 oktober kl. 14.00

Vi tittar på film med dansklipp, allt ifrån imponerande frivoltsdans i Nigeria till maskdans i Burkina Faso. Klara berättar om den stora kontinenten Afrika, att det finns mer än 50 länder med varierande natur och många olika folkgrupper med olika traditioner, språk och danser. Vågar ni smyga ut i djungeln? Vi dansar till härliga trumrytmer från Västafrika! Sedan plockar vi frukt till en fruktsallad eller hämtar vatten i en brunn. Kan elefanter dansa? Mycket rörelse, rytm och dansglädje utlovas.

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Afrikansk danslek och Hela världen dansar för bokade och öppna barngrupper. Hon undervisar även på ett antal dansskolor i Stockholm och har babydans på bibliotek.

Medverkande: Klara Berggren, Lejonet Leo och musiker från Västafrika.
Längd: ca 60 minuter.
Pris: 80 kronor (40 kronor för syskon och fri entré för medföljande vuxen). Drop-in.

Danslek: HipHop (för barn 5–10 år)
29 och 30 oktober kl. 14.00

Tillsammans med Daniel provar vi på några roliga och enkla danssteg. Lätt och lekfullt hittar vi egna sätt att uttrycka oss till HipHop-musik. HipHop är en rytmisk dansstil med mycket attityd och coola grooves. Det blir mycket lek och rörelseträning. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdansen, allt ifrån breaking till locking.

Daniel Rörström är sedan 15 år tillbaka en mycket omtyckt och efterfrågad pedagog, dansare och koreograf. Han är utbildad på Balettakademien och i New York. Som dansare och koreograf har han jobbat med artister som t.ex. Danny Saucedo, Bounce och Darin.

Medverkande: Daniel Rörström.
Längd: ca 60 minuter.
Pris: 80 kronor (40 kronor för syskon och fri entré för medföljande vuxen). Drop-in.

 

JULLOV

Danslek: Balett (för barn 3–6 år)
29 och 30 december kl. 14.00

Med enkla och roliga övningar lär vi oss grunderna i balett. Carolina visar en kort film med smakprov på några av balettens superstjärnor. Vi gör en piruett- lätt som en plätt! Sedan virvlar vi runt till underbar musik som får oss att känna oss som prima ballerinor och mästerdansörer.

Carolina Larsson har undervisat i dans sedan mitten på 1990-talet. Hon är utbildad dansare vid Balettakademien och utbildad danspedagog vid Dans och Cirkushögskolan och hennes huvudämnen är klassisk balett och jazzdans. Som dansare har hon bland annat arbetat med artister som Marie Serneholt, Veronica Maggio och Charlotte Perrelli. Carolina undervisar på ett flertal dansskolor i Stockholm.

Medverkande: Carolina Larsson.
Längd: ca 60 minuter.
Pris: 80 kronor (40 kronor för syskon och fri entré för medföljande vuxen). Drop-in.

Danslek: Showdans (för barn 5 – 10 år)
5 och 6 januari 2016 kl. 14.00

Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld. Vi provar på en enkel koreografi inspirerad av allt ifrån Cats-musikalen till Michael Jackson. Först tittar vi på en kort film med smakprov på några av showdansens superstjärnor. Det blir mycket lek och rörelseträning.

Elsa Sjögren har undervisat barn och ungdomar i jazzdans under många år på ett flertal dansskolor. Hon är en mycket uppskattad pedagog som förmedlar stil och dansglädje. Elsa är utbildad på Danscenter, Dans och Cirkushögskolan samt på Broadway Dance Center i New York.

Medverkande: Elsa Sjögren.
Längd: ca 60 minuter.
Pris: 80 kr (40 kr för syskon och fri entré för medföljande vuxen), drop-in.

street_session2_Julia_Alekseeva_webb

STREETSTAR: SUBURBAN JAM

Fotoutställning Urban Exhibition

Vernissage tisdag 24 november 18.00.

Läs mer

Streetstar fyller 10 år och firar med en fotoutställning med tillbakablick på dansårens höjdpunkter.

Föreställning Open Stage

Skolföreställning 27 november 10.00.
Öppen kvällsföreställning 27 november 18.00.

En spännande föreställning med några av streetdansens många stilar som HipHop, House och Vogue. Streetstar har även bjudit in unga dansgrupper från Stockholms förorter som deltar i programmet.

För bokning av skolföreställning kontakta oss på 08-441 76 55.

Biljetter till den öppna kvällsföreställningen säljs via kulturbiljetter.se och i museets entrékassa. (Biljettsläpp i september).

Pris: 150 kronor (under 26 år 75 kronor).

2vs2 All Style Battle & avslutningsfest

27 november ca 19.30.

Streetstars projekt Suburban Jam avslutas med ett 2vs2 All Style Battle och fest. För mer info se streetstar.se.

Streetstar_logga_webb_lille

 

Öppettider

Dansmuseet
Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt

Fri entré till museet t.o.m. 30 september. Galerie Rolf de Maré är tillfälligt stängt p.g.a utställningsbygge. Den permanenta utställningen är öppen som vanligt.

Museibutik
Följer museets öppettider

Hitta hit

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

logga lågupplöst copy

Köp biljetter till våra dansföreställningar via www.kulturbiljetter.se

Museibutik

I Dansmuseets butik hittar du Stockholms största sortiment av dansböcker och dansfilmer. Vi har också ett uppskattat utbud av presentartiklar.

Läs mer

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center. Kontakta Klara Berggren för att boka tid:
bibliotek@dansmuseet.se.

Läs mer

Bistro Rolf de Maré

I Dansmuseets restaurang serveras klassiska franska bistrorätter med en svensk twist.

Måndag: 11.00 – 14.30
Tisdag-fredag: 11.00 – 22.00
Lördag: 12.00 – 22.00
Söndag: stängt

Boka bord på 08-411 35 00

Läs mer på www.bistrorolf.se