Dansmuseet
 

tango_allahjartans

Alla hjärtans dag

14 februari 12.00 – 17.00 Fri entré

Dansa argentinsk tango på Alla hjärtans dag! Dessutom fri entré till museet hela dagen och öppen visning av utställningen …Och natten kom! Alla våra aktiviteter under dagen är gratis. Välkommen!

Program:

♥12.00 Museet öppnar

♥13.00 Öppen visning av utställningen …Och natten kom! med Torsten Jurell. Fribiljett till visning hämtas i Dansmuseets entré från kl. 12.00 samma dag. Begränsat antal platser. Samling i Bankhallen. Läs mer.

♥14.00 Milonga Tango Amor: introduktion i tango för nybörjare.

♥15.00 Milonga Tango Amor: öppet dansgolv

Socail Media Gå med i Facebookeventet!

Läs mer

Bjud upp någon med blicken “cabeceo” och haka på dansflödet “la ronda”. Omfamna känslan! Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango i vilken fyrtakten tango, tretakten tangovals och tvåtakten milonga spelas.

Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet. DJ Ernesto Garzón spelar den argentinska tangorepertoarens rytmer i ett klassiskt upplägg för dans. Milongan inleds med en timmes introduktion i argentinsk tango för nybörjare under ledning av Tango Amor.

Medverkande: Ernesto Garzón och Lilly Unkic från Tango Amor.

Foto: Miguel Herranz

Lee Brummer An i for an I_webb

AN I FOR AN I

Dansföreställning av Lee Brummer 17 – 20 februari

An I for an I är en multidisciplinär föreställning som undersöker det subjektiva jaget. Den undersöker vad som gör oss till den vi är och vad som gör oss unika. Det fysiska jaget förändras kontinuerligt och här funderas kring vad som binder samman denna kropp i ständig förändring med vad som är konstant inom oss. Vilka strukturer behövs för att skapa vårt jag?

Skapandeprocessen har utvecklats under mer än ett och ett halvt år tillsammans med ett mångfacetterat team av utvalda internationella dansare. Baserad på teamets självbiografiska berättelser, lyfter den färdiga föreställningen fram händelser, tankar och idéer från det förflutna och från nuet som bidragit till att forma de individer som de är idag. Soundtracket innehåller förutom originalmusik av Domenico Angarano även intervjuer med teamet.

Speldatum:
17 februari 19.00 PREMIÄR!
18 februari 18.00
19 februari 18.00
20 februari 15.00 och 18.00

Koreografi: Lee Brummer
Originalmusik: Domenico Angarano
Soundtrack: Domenico Angarano och Lee Brummer
Dansare: Eytan Sivak, Siri Elmqvist och Gavriel Spitzer
Kreativt team: Nadja Sellrup, Eytan Sivak, Siri Elmqvist, Gavriel Spitzer och Joseba Yerro Izaguirre
Kostym: Aviad Herman
Ljusdesign: Ben Cowens
Produktion: ilDance och Point of U

Längd: ca 40 minuter.

Pris: 150 kronor köps via Kulturbiljetter.se eller bokas på 08-441 76 51.

Socail Media Gå med i Facebookeventet här


Lee-Brummer-pointofu2_webb2 

Lee Brummer ilDance logo_webb2

Lee-Brummer-konstnarsnamnden

babydans_ny

Afrikansk babydans

Torsdagar 4, 11, 18, 25 februari
kl. 10.00

För bebisar 3–15 månader och medföljande vuxen.

Kom och dansa loss med din bebis! Det blir mycket gung, rytm och närhet. Vi dansar till härlig musik från den afrikanska kontinenten.

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i Afrikansk danslek och Hela världen dansar för bokade och öppna barngrupper. Hon undervisar även på ett antal dansskolor i Stockholm och har babydans på bibliotek.

Medverkande: Klara Berggren

Pris: 100 kronor, drop-in. Ej förbokning. Begränsat antal platser (35 platser).

Längd: ca 50 min.

 

Jurell_webb

Öppen visning med Torsten Jurell

Söndag 14, 28 februari, 6, 13, 20 mars, 10 april och 1 maj 13.00.

Konstnären Torsten Jurell visar sin utställning …OCH NATTEN KOM! där en fiktiv marionetteater är på turné. Museet invaderas av en brokig samling aktörer – tidlösa, androgyna världsmedborgare. Ett myller av skuggspel, skulpturer, ljus och ljud. Utställningen är en andra akt i Jurells projekt ”Narrstreck” som han har arbetat med i Kina och på Kungl. Konsthögskolan de senaste åren.

Torsten Jurell (född i Mölnlycke utanför Göteborg, bosatt i Stockholm) är en mångfacetterad konstnär som i 10 år haft Kina som bas för sitt konstnärsskap. Han har medvetet sökt sig till “Porslinsstaden” Jingdezhen som uppvisar årtusenden av levande hantverkskunnande. I detta sjudande, dynamiska och samtida konstliv har Jurell skapat utställningens skulpturer. Det finns ett spännande samspel mellan Torsten Jurells konstutställning och Dansmuseets grundare Rolf de Marés samlingar av teaterföremål, marionetter och skuggdockor från olika kulturer.

Ingen föranmälan. Visningen ingår i entréavgiften på 40 kronor. Fri entré t.o.m. 18 år.

…OCH NATTEN KOM! visas 5 februari 2016 – 1 maj 2016.

Socail Media Gå med i Facebookeventet här!

torsten_Afterwork

After work med konstnären Torsten Jurell och inbjuden gäst

Måndag 22 februari och 4 april 17.00

I anslutning till utställningen…OCH NATTEN KOM! som visas på Dansmuseet 5 februari – 1 maj 2016, arrangeras två samtalskvällar med konstnären Torsten Jurell och inbjudna gäster. Kvällen inleds med en visning av utställningen. Vi bjuder på dryck och snacks. Varmt välkommen!

Torsten Jurell, född i Mölnlycke 1951, är känd som en konstnär med stark tilltro till bildens kommunikativa kraft och har ofta låtit sin konst knyta an till samtida eller historiska samhällsfrågor. Torsten Jurell arbetar ofta med en kombination av gjutning och modellering i sina keramiska verk. Det finns ett stort utrymme av improvisation i arbetsprocessen. Torsten Jurell har sedan 10 år delat sin tid mellan Sverige och de kinesiska städerna Beijing och “porslinsstaden” Jingdezhen.

Ingår i ordinarie entrébiljett.
Ingen föranmälan.

kroki_webb

KROKI MED MODELL I RÖRELSE

Onsdagar 10 februari, (ej 17 februari p.g.a. föreställning), 24 februari och 2, 9, 16, 23 mars

Kl. 17.30 – 19.15 (insläpp 17.15)

Fånga dansarens uttryck, rytm och energi! Modellen dansar och rör sig i rummet och fryser sina rörelser, oftast under kortare stunder. En rolig utmaning för både nybörjare och erfarna krokitecknare. I pausen erbjuds enkelt fika till självkostnadspris.

Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus på att teckna och fånga rörelse, rytm och energi. Känslan när det fungerar som bäst är närmast obeskrivlig. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande!

– Juha Nyberg

Medverkande: En eller två dansare

Pris: 100 kronor, drop-in

Socail Media Gå med i Facebookeventet här!

 

Teckningar: Juha Nyberg

danceoke_webb

ÖFA: Danceoke

Fredag 26 februari och 18 mars 18.00

Dansmuseet och ÖFA-kollektivet bjuder in till after work med Danceoke! Danceoke är ett av ÖFA:s kollektiva performance där vi tillsammans tolkar och rör oss till musikvideos. Danceoke ruckar på relationen mellan publik och artist och ger deltagarna ett speciellt fokus. I pausen finns chans att se Dansmuseets permanenta utställning Rolf de Marés Dansmuseum.

ÖFA-kollektivet är ett scenkonstkollektiv, en stödgrupp och ett nätverk. Sedan starten 2004 har de arbetat fram flera scenkonstproduktioner, workshops, utställningar och klubbperformances.

Medverkande: Medlemmar från ÖFA-kollektivet.
Längd: 2 x 30 minuter + paus.
Pris: 50 kronor. Förköp är möjligt i museets entrékassa samma dag. (Begränsat antal platser: 150 st).

OBS! Bistro Rolf de Maré håller stängt tillsvidare men öl finns till försäljning i pausen för de som deltar i Danceoken.

Socail Media Gå med i Facebookeventet här!

Foto: Raphael Stecksén

 

Indisk dans workshop_webb

Indisk dans workshop

Lördagar 27 februari och 5, 12, 19 mars kl 14.00

För ungdomar och vuxna från 15 år. Inga förkunskaper krävs.

Under fyra lördagar bekantar vi oss med den indiska tempeldansen Odissi och dess rytmer. Vi provar på grundsteg med stampande rytmer, armrörelser samt att gestalta och uttrycka oss med händer, ögon och ansikte, så kallad Abhinaya. Vi kommer även att dansa fartfylld Bhangra och Bollywood-dans till medryckande indisk populärmusik.

Ulrika Larsen är professionell Odissi-dansare, koreograf och pedagog utbildad i Indien samt på Dans och Cirkushögskolan och Stockholms Dramatiska högskola. Med träning i samtida dans, Odissi, Bharata natyam, Butoh, Yoga och musik forsätter Ulrika att utveckla ett eget konstnärligt uttryck. Ulrika håller workshops och undervisar i indisk dans runt om i Sverige.

Längd: ca 60 min

Medverkande: Ulrika Larsen

Pris: 100 kr (50 kr för ungdomar t.om 18 år)

Läs mer på www.odissi.se

TangoAmor_webb

MILONGA TANGO AMOR

Lördagar 27 februari och 2 april

16.00 – 17.00 introduktion i tango för nybörjare
17.00 – 20.00 Milonga öppet dansgolv

Bjud upp någon med blicken “cabeceo” och haka på dansflödet “la ronda”. Omfamna känslan! Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango i vilken fyrtakten tango, tretakten tangovals och tvåtakten milonga spelas.

Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet. DJ Ernesto Garzón spelar den argentinska tangorepertoarens rytmer i ett klassiskt upplägg för dans. Milongan inleds med en timmes introduktion i argentinsk tango för nybörjare under ledning av Tango Amor.

Medverkande: Ernesto Garzón och Lilly Unkic från Tango Amor.

Pris: 100 kronor, drop-in.

Socail Media Gå med i Facebookeventen:
Tango Amor @ Dansmuseet 30 januari
Tango Amor @ Dansmuseet 27 februari
Tango Amor @ Dansmuseet 2 april

Läs mer om Tango Amor på www.tangoamor.se

Foto: Miguel Herranz

hearmemove_webb

Hear Me Move + öppen visning av Dansmuseet

28 februari 17.00. Fri entré i samarbete med Cinemafrica.

16.00 Öppen visning av Dansmuseet. Via masker, kostymer, konst och film ger vi oss in i dansens fantastiska värld. Fri entré.

17.00 Filmvisning Hear Me Move. Sydafrika 2015. 103 min. Zulu & engelska med engelsk text. Regi: Scottnes L. Smith.

Om filmen

Sbjuwa är streetdancestilen som tagit Johannesburg och Sydafrika med storm. Med praktfulla färger, nyskapande rörelser och stora karismatiska personligheter är det kanske den mest spännande utvecklingen i sydafrikansk dans sen pantsula på 50-talet. Och nu tar den steget upp på vita duken, i en spektakulär storbudget-dansfilm! Dansscenerna på gator, på scener och i industribyggnader är bland de snyggaste i den afrikanska filmhistorien, och filmen har dragit stor danspublik världen över.

Muzi har lovat sin mamma att aldrig dansa, efter det som hände hans pappa, den stora pantsulastjärnan som dog under mystiska omständigheter när Muzi var liten. Trots det lockas han allt djupare in i sbjuwa-världen, och rivaliteten i danstävlingarna tar fram nya och oväntade sidor hos den en gång så lugna redovisningsekonomen.

Uppvuxen i Johannesburg var Scottnes L. Smith tidigt intresserad av filmindustrin och började göra film i tonåren. Efter utbildning både i Sydafrika och i Helsingfors har han mestadels arbetat inom tv-världen, tills han fick sitt internationella genombrott med Hear Me Move.

Praktiskt

Förboka gärna din plats till film och visning på 08-441 76 51 eller shop@dansmuseet.se.

CINEMAFRICA

barn_sportlov

SPORTLOV = DANSLOV

Sportlov 1, 2, 3, 4 och 6 mars kl. 14.00

Får vi lov? På sportlovet kan barnen prova på våra danslekar!

Smyg ut i djungeln till härliga trumrytmer från Västafrika med Klara och Lejonet Leo. Med attityd och coola moves kan du dansa HipHop med Daniel. Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld och följ med på en tur till Indien där vi hoppar, snurrar och stampar i takt tillsammans med Ulrika. Alla danslekar börjar med en kort filmvisning.

Hela världen dansar är en upptäcktsresa i Rolf de Marés fotspår, bland masker, dockor och kostymer från när och fjärran. Frida ger oss en glimt av dansens förunderliga värld och sedan är det dags att dansa!

Tisdag 1 mars Hela världen dansar 5-10 år

Onsdag 2 mars Danslek: Afrikansk dans 3-6 år

Torsdag 3 mars Danslek: Showdans 5-10 år

Fredag 4 mars Danslek: Indisk dans 5-10 år

Söndag 6 mars Danslek: HipHop 5-10 år

Längd: ca 60 min

Pris: 100 kr (50 kr för syskon och fri entré för medföljande vuxen), drop-in.

Socail Media Gå med i Facebookeventet här!

Streetstar_webb2016

Streetstar @ Dansmuseet

Dancehall Sessions & Öppen träning

Söndagar 6 mars och 15 maj 16.00 – 19.00. Fri entré.

Vårens danstema är Dancehall! Inbjudna dansare håller i öppen träning och presenterar de senaste movzen. Vi börjar kvällen med lärarledd Dancehall Session och avslutar med Freestyle Open Floor. Inspiration för alla! Arrangeras i samarbete med Streetstar och United Soul.

16.00 – 17.30 Dancehall Session med Jacqueline ENOUGH
17.30 – 19.00 Open Floor/Freestyle

Socail Media Gå med i Facebookeventet här!

Streetstar Streetdance Festival 2016

HipHop, House, Dancehall, Waacking, Breaking och Vogue.
30 mars 16.00 – 22.00 och 3 april 13.00 – 20.00

I samband med Streetstarfestivalen, Skandinaviens största streetdansfestival, hålls workshops för alla som vill lära sig det senaste inom Urban Dance.

Street Fighter

Showcase – Battle – Workshop. 6 maj 17.00 – 20.00 och 7 maj 15.00 – 22.00.

Fredag: Workshops i streetdans med Street Fighters domare.
Lördag: Nordiska uttagningen i streetdanstävlingen Street Fighter. Vinnarna från uttagningar runt om i världen möts på festivalen THE WEEK i Italien i juli 2016.

Läs mer på www.streetstar.se

Streetstar_logga_webb_lille

filmvisningar

Filmprogram i bankhallen

Under museets öppettider visas dansfilm i museets bankhall:

TISDAGAR:

DENISHAWN
Dances On! Ruth St.Denis and Ted Shawn 1919-1931 (2002)
100 min

ONSDAGAR:

LA DANSE
The Paris Opera Ballet (2010)
159 min

TORSDAGAR:

RIZE
”A knockout! A visual miracle” (2005)
84 min

FREDAGAR:

SUTRA
Sidi Larbi Cherkaoui. Med munkar från Shaolintemplet (2008)
71 min

LÖRDAGAR:

TOWERING LEGENDS OF III KINGDOMS
Pekingopera / Cantonese Opera (2009)
186 min (DVD 1. 105 min, DVD 2. 81 min)

SÖNDAGAR:

GREAT PAS DE DEUX
Baryshnikov, Bussel, Fonteyn, Makarova och Nureyev mfl (1997)
111 min

 

mattias_kvinnanbakomallt

MATTIAS ENN: KVINNAN BAKOM ALLT!

Konsert 7 – 14 mars

Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om färgstarka och tongivande kvinnor från scen och kabaré i en mansdominerad teatervärld. Vi möter svunna tiders stjärnor som Tollie Zellman, Inga Tidblad, Git Gay, Katie Rolfsen, Julia Caesar, Zarah Leander, Hjördis Pettersson, Pauline Brunius med flera.

Speltider:
Måndag 7 mars 12.00
Tisdag 8 mars 18.00
Onsdag 9 mars 12.00
Torsdag 10 mars 18.00
Fredag 11 mars 12.00
Lördag 12 mars 18.00
Söndag 13 mars 17.00
Måndag 14 mars 12.00

Sång: Mattias Enn
Piano: Carina E Nilsson

Längd: 60 minuter, ej paus
Pris: 180 kronor. Köps via Kulturbiljetter.se eller bokas på 08-441 76 51

Dansfilm och samtal_webb

DANSFILM & SAMTAL

Torsdag 17 mars kl. 18.00 (insläpp från 17.30). Fri entré!

Under våren 2016 bjuder Dansmuseet in till filmkvällar i samarbete med ScreenDance Festival. Se svenska och internationella kortfilmer och möt filmare och koreografer i samtal om dansfilm med olika fokus vid varje tillfälle. Henrik von Sydow från SVT leder samtalen. Vi bjuder på snacks och dryck!

Henrik von Sydow är sedan sju år tillbaka SVT:s inköpare av musik, dans- och kulturprogram. Han har särskilt ansvar för programpunkterna Musik special och Veckans föreställning. Genom åren har han som f.d programpresentatör medverkat i SVT:s Danskväll i intervjuer med bl.a Madeleine Onne, Mats Ek och Petter Jacobsson. Henrik har tidigare studerat musik och dansvetenskap.

Sugen på mer dansfilm?

FILMVISNING: HEAR ME MOVE + ÖPPEN VISNING
i samarbete med CinemAfrica
Torsdag 28 februari
16.00 visning av Dansmuseet
17.00 filmvisning
Läs mer

60SECONDSDANCE
Torsdag 28 april 18.00 – 21.00 Prisutdelning

SCREENDANCE FESTIVAL
Torsdag 28 april 18.00 – 21.00 Prisutdelning
Fredag 29 april 17.00 – 23.00 Festival

 

going astray webb foto håkan jelk

GOING ASTRAY av Helena Franzén

Dansföreställning 13 april 12.30, 14 april 12.30 och 18.00, 15 april 18.00, 16 april 14.00 och 17 april 14.00

Helena Franzéns nya verk Going Astray fokuserar på frågor kring fysisk orientering. Om vår förmåga att orientera sig i rummet och i tiden. Vilken är din fysiska identitet och vad är det du uttrycker med din kropp?

I Going Astray prövar och utmanar de tre manliga dansarna varandras olika styrkor genom ögonkontakt och beröring. I Axel Noréns ljussättning har mörkret en stor betydelse och publiken utmanas att uppfatta och uppleva dansen på andra sätt än enbart genom blicken. Situationer av rumslig osäkerhet och vilsenhet uppstår. Sista biten kan ingen leda oss. Ögat luras och andra sinnen tar vid.

Jukka Rintamäki, kompositör, har sedan tio år tillbaka samarbetat med Helena och specialskriver även denna gång musik till hennes nya verk. Nu får han sällskap på scenen av två musiker som spelar tuba och harpa vilket skapar ett alldeles eget sound för Going Astray.

Längd: ca 45 minuter.
Pris: 150 kronor. Köps via Kulturbiljetter.se eller bokas på 08-441 76 51.

Med stöd av Kulturrådet, Stockholms läns landsting. Going Astray är ett samarbete med Vänersborgs kommun.

Koreograf: Helena Franzén
Dansare: Johan Forsberg, Isac Hellman, Ville Oinonen
Musik: Jukka Rintamäki
Musiker: Jukka Rintamäki, Ljubica Sekulic, Anton Svanberg
Kostym: Helena Franzén Ljus Axel Norén
Video/foto: Håkan Jelk

orjan_andersson_webb_foto_mats_bäcker

DIM-EYES av Örjan Andersson

Work-in-progress / Dansföreställning 20 –24 april

Örjan Anderssons koreografiska utforskande fokuserar på kroppens inneboende möjligheter och begränsningar – i allt från större live-musikverk till opera, till textbaserat arbete till utforskande av klassisk musik. I ett första samarbete med Dansmuseet öppnar Andersson Dance upp processen kring ett kommande verk, Dim-eyes, ett fortsatt utforskande av kroppens relation till tid.

I detta projekt vill jag, utifrån ett konstnärligt perspektiv, undersöka hur vi ser. Låta ögonen vänja sig vid ro, tålamod och låta händelserna komma till oss. Jag vill ge ögat förmågan till den djupa uppmärksamheten, till en långvarig, långsam blick. Inte genast reagera på en retning. Detta blir ett försök till att ta kontroll över våra ögons utestängande instinkter. – Örjan Andersson

För visningarna samarbetar Örjan med dansarna Csongor Szabo och Danielle de Vries som 2015 – 2016 även turnerar med kompaniets senaste verk Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia.

Speldatum:
Onsdag 20 april 12.30
Torsdag 21 april 18.00
Fredag 22 april 18.00
Lördag 23 april 14.00
Söndag 24 april 14.00

Längd: ca 60 minuter
Biljetter 150 kronor köps via Kulturbiljetter.se eller bokas på 08-441 76 51

Med stöd av Kulturrådet och Stockholm Stad.

hiphop_webb_1

DANSLEK: HIPHOP

Söndagar 28 februari och 6, 13, 20 mars
kl. 14.00

För barn 5-10 år.

Tillsammans med Daniel provar vi på några roliga och enkla danssteg. Lätt och lekfullt hittar vi egna sätt att uttrycka oss till hiphop musik. Hiphop är en rytmisk dansstil med mycket attityd och coola grooves. Det blir mycket lek och rörelseträning. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdansen, allt ifrån breaking till locking.

Daniel Rörström är sedan 15 år tillbaka en mycket omtyckt och efterfrågad pedagog, dansare och koreograf. Han är utbildad på Balettakademien och bl.a i New York. Som dansare och koreograf har han jobbat med artister som t.ex Danny Saucedo, BOUNCE och Darin. På senare år har han fokuserat på hiphop och stepp nästan uteslutande. Han använder sin stora kunskap om hiphop-dansens historia under klasserna för att ge mening och djup till undervisningen, vilket är mycket uppskattat.

Längd: ca 60 min

Medverkande: Daniel Rörström

Pris: 100 kr (50 kr för syskon och fri entré för medföljande vuxen). Drop-in.

Socail Media Gå med i Facebookeventet!

 

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Öppettider

Dansmuseet
Tisdag – fredag 11.00-17.00
Lördag – söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt

Museibutik
Följer museets öppettider

Hitta till museet

Kommande program

Sön 14 februari
13.00 Visning m. Torsten Jurell*
14.00 Introduktion i tango*
15.00 Milonga Tango Amor: öppet dansgolv*

*= fri entré

Se alla program

logga lågupplöst copy

Köp biljetter till våra dansföreställningar via www.kulturbiljetter.se

Eller boka via telefon:
08-441 76 51

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Då får du information om vad som är på gång hos oss och fina erbjudanden cirka fyra gånger per säsong.

Beställ Dansmuseets nyhetsbrev

Bistro Rolf de Maré

Bistro Rolf de Maré håller stängt tillsvidare.

Museibutik

I Dansmuseets butik hittar du Stockholms största sortiment av dansböcker och dansfilmer. Vi har också ett uppskattat utbud av presentartiklar.

Läs mer

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center. Kontakta Klara Berggren för att boka tid:
bibliotek@dansmuseet.se.

Läs mer