Dansmuseet
 

 

Öppenvisning2

ÖPPEN VISNING

Söndagar 13.00 pågår t.o.m. 16 juni 2019

Visning av utställningen Gastar, Generaler och Gudinnor. I utställningen visas en unik samling med några av de främsta föremålen som förvärvats av Rolf de Maré (1888–1964) under hans omfattande resor i Asien. I utställningen beskrivs och förklaras traditionella teater- och dansformer som kabuki, nō, gagaku, jingju och kinesiska lokala teaterformer. Museets öppna visningar ingår i entréavgiften och kan ej förbokas. Visningarna är till för enskilda besökare och mindre sällskap. Är ni ett större sällskap, vänligen boka en egen visning.

Läs mer om utställningen här

 

rullskridskobanan-undersida

Lilla Klubben – en samtalsserie

Torsdag 24 jan, 21 feb, 21 mars och 25 april klockan 18

Lilla Klubben är en samtalsserie där vi fördjupar oss i museets utställningar och samlingar. Namnet har inspirerats av Lilla Julaftonsklubben, som kom till 1927 när Rolf de Maré ville att några av hans vänner i Paris skulle få ett julhem i hans bostad. Så småningom blev klubben förevigad i en målning av Nils Dardel. Verket Lilla Julaftonsklubben beställdes av Rolf de Maré 1933. Lilla Julaftonsklubben var en privat herrklubb, men Lilla Klubben är självklart öppen för alla!

Pris: 60 kronor 
Längd: ca 60 min

21/3 Michael Meschke – Teaterskapare, regissör och figurmakare
Vi möter Michael Meschke i ett samtal om hans liv med dockteatern. Sagt om Michael av Jack Lang, f.d. fransk kulturminister: “Han har överskridit alla genrer, glidit lyckosamt från mim- till filmskapande, grundandet av en teater, institutioner och museer, aldrig dilettantiskt, alltid som en passionerad och krävande upptäckare.”

25/4 Jo Widoff och Annika Gunnarsson – Intendenter på Moderna Museet
Jo och Annika berättar om Rolf de Marés konstsamling. Den var på sin tid omtalad och visade bland annat på konstens utveckling i relation till dansen. Konstsamlingen donerades till Nationalmuseum och finns nu på Moderna Museet i Stockholm.

Samtalet börjar klockan 18.00. Dörrarna öppnas klockan 17.30 och i Bistro Rolf de Maré finns dryck och tilltugg att köpa och ta med in på samtalet.

Tidigare samtal:
24/1 Kenneth Kvarnström – Koreograf och teaterchef
Föreställningen (play) hade premiär 2011 med koreografi och koncept av Kenneth Kvarnström. På vårens första Lilla klubben berättar han om de spektakulära kostymerna som skapades av Martin Bergström, Helena Hörstedt och Erika Turunen till föreställningen. Kostymer från (play) som donerats till Dansmuseet visas just nu i vår Vinterutställning – nyheter i samlingarna.

21/2 Christina Nygren – Författare och professor
Ett möte med Christina som berättar om sin forskning i Asien, framför allt Kina och Japan, sedan 30 år. Vi får en inblick i historien bakom några av föremålen som visas i Dansmuseets tillfälliga utställning Gastar, Generaler och Gudinnor som öppnar 17 februari.

kroki_webb

Danskroki

Onsdag 20 och 27 feb, 6, 13, 20 och 27 mars, 3 och 10 april
kl. 18–20 inkl. 30 min paus

Kom och teckna dansarens rörelser, kropp, uttryck och energi. Dansmuseets öppna danskroki är en kreativ utmaning som passar både nybörjare och erfarna tecknare. Modellen dansar till musik och fryser sina rörelser i olika positioner. I pausen finns möjlighet att köpa fika i museets bistro.

Pris: 120 kronor.
Ta med eget material. Ingen förbokning.
OBS! Begränsat antal platser (60 stycken). Inget insläpp efter att krokin har börjat.

20/2 FLAMENCO med Josefine Chiacchiero

27/2 STREET/ DANCEFUSION med Lauge Demant

6/3 AIKIDO (japansk kampkonst) med Lisa och Sten, Vanadis Aikidoklubb. OBS! Par i rörelse

13/3 MODERN DANS med Elsa Sjögren

20/3 VÄSTAFRIKANSK DANS med Seydouba ”Zono” Keita och Klara Berggren

27/3 INDISK DANS (Kathak) med Veronica Tjerned

3/4 BALETT med Carolina Larsson

10/4 TANGO med Ernesto och Lilly, Tango Amor OBS! Pardans

“Teckning av dansare i rörelse är för mig en otroligt givande och utvecklande form av kroki. Att studera skickligt utförd dans på nära håll sätter sinnet i totalt fokus. En riktig utmaning och en ny dimension i mitt tecknande” – Juha Nyberg

Teckningar: Juha Nyberg

tangomilonga_program

Milonga Tango Amor

Söndag 24 feb, 17 mars, 7 april och 5 maj kl. 16-20

16–17 Argentinsk tango –  introduktion för nybörjare
17–20 Milonga öppet dansgolv

Milonga kallas en social danstillställning med argentinsk tango. Bjud upp någon med blicken “cabeceo” och haka på dansflödet “la ronda”! Omfamna känslan! Argentinsk tango utvecklades i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och blev populär i Europa på 1920-talet. De senaste tio åren har tangon fått ett uppsving och ökat i popularitet. 

Milongan inleds med en timmes introduktion i argentinsk tango under ledning av Tango Amor. Under kvällen spelar Dj Ernesto Garzón den argentinska tangorepertoarens rytmer i ett klassiskt upplägg för dans.

Pris: 120 kronor.
Ingen förbokning.

Läs mer på www.tangoamor.se 

Foto: Tobias Regell (bilden är beskuren).

Promo Swia_webben

West Coast Swing – en fläkt av Kalifornien!

Söndag 3 och 24 mars, 14 april, 12 maj kl. 16-20

16–17 West Coast Swing – introduktion för nybörjare
17–20 Socialdans öppet dansgolv

Dansa till din favoritmusik! West Coast Swing är en pardans från Kalifornien som har rötter i Lindy Hop, men som har utvecklats som egen dansstil genom åren. I dag dansas den till en mängd olika musikgenrer som pop, rock, RnB, soul, blues eller hits från radion! Join the Groovement och släpp in en fläkt av Kalifornien!

Kvällen inleds med en timmes introduktion i West Coast Swing för alla åldrar under ledning av pedagoger från SwingAkademien.

Pris: 120 kronor.
Ingen förbokning.

Läs mer på: www.swingakademien.se

babydans_ny

Babydans

Torsdag 21 feb, 14 mars, 4 och 25 april kl. 10

För bebisar 3–15 månader och medföljande vuxen.

Dansa loss med din baby! Det blir mycket gung, rytm och närhet när vi dansar till härlig musik från olika länder i Afrika.

Längd: ca 50 minuter
Pris: 120 kronor
Ingen förbokning

Medverkande: Klara Berggren

Klara Berggren har lång erfarenhet som danspedagog för både barn och vuxna, främst inom den västafrikanska dansen. Hon arbetar som museipedagog på Dansmuseet där hon håller i danslekar och program som “Hela världen dansar” för bokade och öppna barngrupper. 

Foto: Gustav Hugosson (beskurna bilder)

Lördagsdans_webben

Lördagsdans för barn

Lördag 9, 16, 23 och 30 mars, 6 och 13 april kl. 13

Barndans på Dansmuseet sex lördagar i vår: “Hela världen dansar”, Hiphop, Showdans, Flamenco, Balett och Västafrikansk danslek. Kom och dansa med oss!

Längd ca 60 min
Pris: Barn 40 kronor, medföljande vuxen betalar entré till museet (vuxna 120 kronor, pensionär/studerande 80 kronor).
Ingen förbokning.

9/3 Hela världen dansar
Följ med på en upptäcktsresa i Rolf de Marés fotspår, bland masker, dockor och kostymer från när och fjärran. Vi får en glimt av dansens förunderliga värld och sedan är det dansdags! Programmet börjar med en filmvisning med dans i världen.
Medverkande: Klara Berggren
Rekommenderas för barn från 5 år.

16/3 Hiphop 
Hiphop är en dansstil med mycket attityd och coola grooves. Lätt och lekfullt hittar vi egna sätt att uttrycka oss när vi provar på rytmiska danssteg till hiphop-musik. Vi börjar med att titta på en kort film med olika stilar inom streetdance som breaking och locking.
Medverkande: Daniel Rörström
Rekommenderas för barn från 5 år.

23/3 Showdans 
Elsa öppnar dörren till showdansens fantastiska värld. Med lekfullhet provar vi på en enkel koreografi med rörelser inspirerade av bland annat musikalen Cats och musikvideos med Michael Jackson. Först tittar vi på en kort film med smakprov på några av showdansens superstjärnor.
Medverkande: Elsa Sjögren
Rekommenderas för barn från 5 år.

30/3 Flamenco
Flamenco är en kraftfull dansform med mycket själ och hjärta. Dansen uttrycker både stolthet och personlighet i en värld av musik, sång och härliga rytmer. Vi provar på olika stampar, typiska arm- och handrörelser samt att klappa rytmer som tillsammans blir en enkel flamencodans. Vi börjar med att titta på några dansklipp med flamenco.
Medverkande: Eliza Carlsson
Rekommenderas för barn från 5 år.

6/4 Balett 
Med enkla och roliga övningar lär vi oss grunderna i baletten. Carolina visar en kort film med smakprov på några av balettens superstjärnor. Vi gör en piruett – lätt som en plätt! Sedan virvlar vi runt till underbar musik som får oss att känna oss som prima ballerinor och mästerdansörer.
Medverkande: Carolina Larsson
Rekommenderas för barn 3-8 år.

13/4 Västafrikansk danslek
Med fantasifulla och roliga rörelser dansar vi till trumrytmer från Västafrika med Klara och Lejonet Leo. Massor av dansglädje utlovas! Vi börjar med att se film med dans från olika länder i Afrika, allt ifrån imponerande frivoltsdans i Nigeria till maskdans i Burkina Faso.
Medverkande: Klara Berggren och musiker från Västafrika.
Rekommenderas för barn 3-8 år.

 it will come later - iCoDaCo

IT WILL COME LATER

Torsdag 28 och fredag 29 mars kl 19.00

Danskompaniet IlDance gästar Dansmuseet med dansföreställningen It will come later. Ett avskalat men utmanande verk som tänjer på gränserna. Sex kroppar som kämpar, drar ifrån och dras till varandra i en ändlös förändring. 

Verket är skapat av och framförs av: Eddie Ladd, Imre Vass, Joseph Lee, Lee Brummer, Mui Cheuk Yin och Weronika Pelczynska.

IlDance är ett internationellt och oberoende danskompani inom samtida dans. Kompaniet grundades 2012 av dess nuvarande konstnärliga ledare Israel Aloni och Lee Brummer och har sin bas i Göteborg. Kompaniet framför både egna, samtida dansproduktioner och arbetar med utomstående internationella koreografer. De samarbetar även i olika projekt med syfte att öka och stimulera ett synliggörande av samtida dans. Ett pågående och återkommande projekt inkluderar iCoDaCo – ett internationellt samtida danskollektiv.

Pris: ordinarie 220 kr, pensionär/studerande 150 kr

KÖP BILJETTER hos Kulturbiljetter eller i Dansmuseets butik.

Läs mer om evenemanget

Se trailer här: It will come later

www.icodaco.com 

Fotograf: Katarzyna Machniewicz

 kulturnatt_webben

Kulturnatt Stockholm
Utforska dansens fantastiska värld

Klockan 18–24

Under Kulturnatt Stockholm 2019 bjuder Dansmuseet på en dansafton med dansaren Hui-Han Hu som visar sitt danssolo Always by my side och sedan kan ni prova på kinesisk folkdans. Från klockan 21 blir det heta rytmer med dj-crewet Sugarcane som levererar afrobeats, hiphop och dancehall i vår vackra bankhall. Välkomna att dela dansgädje!

PROGRAM
18–21 Utställningen Gastar, Generaler och Gudinnor med unika föremål och kostymer från Japan, Kina och Tibet.
18–24 Dansmuseets permanenta utställning med Rolf de Marés samlingar.
18.30 Danssolo Always by my side
19 Prova-på kinesisk folkdans
19.30 Danssolo Always by my side
20 Prova på kinesisk folkdans
21–23.50 Sugarcane

MEDVERKANDE

Dansafton med dansaren Hui-Han Hu

Always by my side är en dansföreställning som vrider och vänder på olika sociala relationer och begreppet familj. En känslomässig upplevelse för att begripa kärlek och stolthet. Inspirationskällan kommer från den taiwanesiska filmen How are you, dad? (2009) av Tso-Chi Chang.

Hui-Han Hu jobbar som professionell dansare, skådespelare och koreograf. Hon har en bred kompetens inom dansteater, modern dans, manlig och kvinnlig kinesisk dans, fysisk teater och performing arts. Hui-Han har tidigare satt upp egna föreställningar på bland annat Östasiatiska museet och på kulturhuset Dieselverkstaden.

Längd: Always by my side 12 minuter och prova på kinesisk folkdans cirka 20 minuter.

Sugarcane

Dj-crewet Sugarcane bjuder på garanterat svängig musik med öppet dansgolv för alla i Dansmuseets vackra bankhall! De spelar “good vibes music” med en unik kombination av afrobeats, hiphop, dancehall och soca.

Sugarcane har stått bakom flera framgångsrika klubbkoncept och samarbetat med olika aktörer, allt från Dramaten och Strömterassen till egna klubbar och stora festivaler. DJ-crewet skapades 2013 av Missdj, Dj Erykah, Aïssa och Sister Justice. Dessa fyra redan etablerade djs slog ihop deras unika stilar för att skapa ett nytt superteam och blev direkt ett självklart namn på Sveriges urbana musikscen. De har öppnat för många internationella artister som bland annat Timaya, Yemi Alade, Magic System och Alpha Blondy.

gadd_webb

Ulf Gadd
– jag är ett kollektiv av relationer

Torsdag 16 maj klockan 12 och 18 samt lördag 18 maj klockan 16

Dansaren Anna Westberg återbesöker sin tid som elev vid Stora Teaterns Balettelevskola i Göteborg. Ulf Gadd var då ledare för balettkompaniet. Tillsammans med scenografen Svenerik Goude skapade han en lång rad dansteaterverk, som innebar en legendarisk period i svensk danshistoria. I denna presentation blandas föredragets form med dansföreställningens.

”Ulf Gadd hade en omutlig tro på dansens angelägenhet i samhället och konstens förmåga att väcka tankar, skapa möten och samtal. Detta är en personligt färgad historieskrivning av hans konstnärskap, gestaltad utifrån en inventering av egna och andras arkiv, både sådana som ryms i lådor och sådana som bor i kroppen”.

Anna Westberg avslutar med denna presentation sina studier i Nya Performativa Praktiker vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan/Uniarts).

Längd: cirka 75 minuter
Fri entré.

Pressbilder

Här kan du ladda ner pressbilder från våra aktiviteter.

Museets öppettider

Tisdag – fredag kl. 11–17
Lördag – söndag kl. 12–16
Måndag stängt

Entré

Vuxen 120 SEK
Pensionär 80 SEK
Student 80 SEK
0–18 år Fri entré

Hitta hit

Dansmuseet
Drottninggatan 17
111 51 Stockholm

Hitta oss på kartan

Biljetter

logga lågupplöst copy_webb

Köp biljetter till våra föreställningar hos kulturbiljetter.se eller boka på 08-441 76 51. Det går även bra att köpa biljetter direkt i museets butik.

Study Center

Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center.

Läs mer om hur du bokar tid

Nyhetsbrev

Prenumerera på museets nyhetsbrev och få information om vad som är på gång hos oss cirka fyra gånger per säsong.

Beställ nyhetsbrevet här

TripAdvisor

Tyck till och läs omdömen om Dansmuseet på TripAdvisor.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng