Dansmuseet
 

Drottninggatan 17 mitt i city är adressen till nya Dansmuseet – ett museum unikt i världen ägnat åt dans, teater, konst och foto. Här rör det sig i två våningsplan, i utställningar, filmvisningar nonstop, föreställningar, dansaktiviteter för barn och vuxna … ja med andra ord kan man både se på dans och konst och ibland kan man även få dansa själv. Det handlar om rörelse i alla former, om kroppskänsla, om fysisk konst, utan bindningar till traditionella uppfattningar om dans. Dansmuseet heter vi, men det kanske också helt enkelt kunde kallas för ett rörelsemuseum.

År 2005 nominerades Dansmuseet till Årets museum och juryns motivering fångade mycket bra den färdriktning vi stakat ut: ”Dansmuseet har, genom att modigt och uppstudsigt tänja på gränserna för ämnet dans, markerat sin plats i den aktuella samhällsdebatten. Med dans i alla tänkbara och otänkbara former, färger och riktningar välkomnar, värmer och vitaliserar Dansmuseet sin publik.”

Dansmuseet, som öppnades i Stockholm 1953, är en plats där alla konstformer kan mötas, för alla med öppna sinnen och öppna ögon.

Rolf de Marés Dansmuseum

heter den del av det nya Dansmuseet där man kan göra en resa genom museets världsberömda samlingar – installerade på nytt av scenografen och konstnären Charles Koroly. Med hans hjälp får vi göra en resa i världen, i fotspåren på museets grundare Rolf de Maré, en av 1900-talets mest betydande svenska kulturpersonligheter, konstsamlare, ledare av den Svenska baletten i Paris på 1920-talet och museiskapare. Charles Koroly har gjort ett lekfullt och associativt collage, en Wunderkammer eller en skattkista av föremål från Rolf de Marés samlingar och mycket mer. Följ Rolf på hans resa till Bali och Thailand, Kina och Japan, till Afrika och till Paris, där vi möter både de ryska och svenska baletterna – en överraskning i tid och rum.

Men denna tidsresa slutar inte i det förgångna utan går vidare från idag och in i framtiden. Rolf de Maré stannade aldrig upp utan rörde sig hela tiden framåt.

 Sleeping Beauties – drömmar och kostymer, Ryska Baletten i Paris 1909-1929

visas samtidigt i Galerie Rolf de Maré, Dansmuseets utställningshall för tillfälliga utställningar. Dansmuseet har världens näst största samling av dräkter från den legendariska Ryska baletten i Paris som under tjugo år, 1909-1929, gjorde balett till högsta mode och påverkade en hel värld, inte bara på teatern, utan även inom heminredning, mode osv – och överskred tidens könsgränser. Balettens stjärnor som Vaslav Nijinsky och Anna Pavlova nådde en kultstatus att jämföra med vår tids rockidoler och dekoratörer som Léon Bakst blev också publikstjärnor. Ryska Balettens fyrverkeri av färg, form och sensualism speglas i kostymprakten. Balettens ledare Sergei Diaghilev styrde allt med järnhand, ledd av sin goda smak och sitt öga och öra för att föra samman de bästa konstnärerna.

Charles Koroly för in oss i en drömsk värld, genom en rysk björkskog med objekt, bilder och röster från en svunnen tid, och fram till en scenisk fantasi där vi själva kan spegla oss i dräkter som bland andra berömda konstnärer som Léon Bakst, Giorgio de Chirico, Mikhail Larionov och Henri Matisse skapat. I utställningen ingår flera nyförvärv som aldrig tidigare visats.

Pressbilder finns att hämta på www.dansmuseet.se

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av vår webbplats. Läs mer

Dansmuseets hemsida www.dansmuseet.se använder cookies (kakor) som endast lagras temporärt på din dator. De är s k sessions-kakor. Dessa behövs för att webbplatsen ska fungera under ditt besök på nätet.

Stäng